Erdoğan'dan Körfez'e kardeşlik damgası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar ile diğer Körfez ülkeleri arasında yaşanan krizi çözmek için çıktığı turda heyecanla karşılandı. Kuveyt medyası ziyaretin önemine dikkat çekti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar ile diğer Körfez ve Arap ülkeleri arasında yaşanan krize çözüm bulmak umuduyla gerçekleştirdiği iki günlük turda büyük etki bıraktı. Ziyaretinin ilk günü Suudi Arabistan’da Kral Selman bin Abdülaziz ile bir araya gelen Erdoğan daha sonra Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ile samimi bir ortamda görüştü. Kuveyt de krizin başından itibaren arabulucuk rolünü üstlenmişti. Erdoğan dün ise Katar’ı ziyaret ederek turunu noktaladı. 

MANŞETTEN VERDİLER 

  Erdoğan'ın ziyareti, özellikle Kuveyt basınında geniş yer buldu. Er-Rai gazetesi, Erdoğan'ın Kuveyt ziyaretini okuyucularına manşetten duyurdu. Gazete, Erdoğan'ın uluslararası camiaya Körfez krizinin çözümü için ara buluculuk yapan Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'a destek verme çağrısını öne çıkardı. El-Ceride gazetesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine manşetten yer vererek, bu ziyaretin Kuveyt'in Körfez krizindeki ara buluculuğuna destek niteliğinde olduğuna işaret etti. Gazete, Erdoğan'ın ziyaretinin dostça ve samimi bir ortamda gerçekleştiğini kaydetti. 

Türkiye'nin çağrıları sonrası yumuşadılar

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’ın başını çektiği bazı Arap ülkeleri, terörizme destek verdiğini idda ederek Katar ile bütün ilişkilerini kesmişti. Bu ülkeler daha sonra Katar’a 13 maddelik bir talep listesi sunmuş, ardından da teleplerini 6’ya indirmişti. Talepler arasında Katar'da bulunan Türk üssünün küldırılması da yer alıyordu. Ancak bu talep de geri çekildi. 

Al Jazeera ve diğer siteler erişime açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez turu sırasında ilginç bir gelişme de yaşandı. S. Arabistan'da Al Jazeera ve beIN Sports kanalları başta olmak üzere Katar'a ait internet sitelerine erişim önceki gece yarısından bu yana sağlanmaya başlandı. Kraliyet Divanı Üyesi Suud el-Kahtani ise Al Jazeera ve Katar'a ait diğer sitelere ulaşılabilmesinin teknik arızadan kaynaklandığını açıkladı.

Kuveyt’ten dostça uğurlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Kuveyt Uluslararası Havalimanı Emirlik Terminali'nden, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah uğurladı. Uğurlamada, Başbakan Şeyh Cabir Mübarak Hamad el Sabah, Başbakan 1. Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Khaled Hamad el Sabah, Kuveytli yetkililer 

ile Türkiye'nin Kuveyt Büyükelçisi Murat Tamer de hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kuveyt'teki ziyareti sırasında Körfez'de yaşanan krizle birlikte iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler de ele alındı. Bununla birlikte Suriye başta olmak üzere bölgesel gelişmeler de değerlendirildi.