Erdoğan'dan ABD’ye bir haftalık ziyaret  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17-24 Eylül tarihleri arasında BM Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’ye seyahat gerçekleştirecek. Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın görüşme programı ise netleşmedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 17-24 Eylül’de BM Genel Kurulu'na katılmak için ABD’ye gidiyor. Kritik seyahatin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın önceki gün Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından kararlaştırılması dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ile ikili görüşme yapıp yapmayacağına dair bir program ise henüz açıklanmadı. 

BIDEN ÖZÜR DİLEMİŞTİ 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede Türkiye’ye ziyaretinin gecikmesinden dolayı özür dilemişti. Biden, teröristbaşı Fetullah Gülen’in iade edilebileceğini ancak buna ABD mahkemelerinin karar vereceğini ifade etmişti. Biden’ın Türkiye ziyaretinin olduğu gün Türkiye Cerablus’a operasyon başlatmıştı. ABD’nin de operasyona havadan destek vermesi dikkat çekti. 

ABD ÇARK MI EDİYOR? 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’ye destek vermemekle suçlanan ABD yönetiminin son dönemde ilişkileri düzeltmek için yoğun dostluk mesajları vermesi dikkat çekiyor. Özellikle Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme ABD’nin bölgedeki etkisinin zayıflamasına neden olabilir. Türkiye ise ABD’nin laftan çok eyleme geçmesini istiyor.  

Beştepe'de operasyon trafiği 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, haftalık olağan görüşme kapsamında Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı, Beştepe Külliyesi'nde dün ayrı ayrı kabul etti. 

BÖLGE HARİTASI MASADA 

Erdoğan'ın kabullerinde, üç önemli başlık masaya yatırıldı. Görüşmelerde öncelikle ele alınan konu, TSK'nın Suriye'nin Cerablus bölgesine yönelik "Fırat Kalkanı" operasyonu oldu. Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Akar'ı kabulünde, bölgedeki son duruma ilişkin bilgi aldı.   Erdoğan-Fidan görüşmesinde ise "Fırat Kalkanı" operasyonunun ardından Münbiç ve Cerablus hattındaki gelişmeler ele alındı. Özellikle, ABD'nin "PYD Fırat'ın doğusuna çekilecek" açıklamasından sonra, PKK terör örgütünün Suriye kolu PYD'nin bölgedeki hareketliliği değerlendirildi.