Erdoğan'dan AB liderlerine davet: O evleri birlikte gezelim

Başkan Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Michel'i Türkiye'ye davet etti; ''Suriye'de inşa ettiğimiz briket kentleri birlikte gezelim'' dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa ülkelerinin Ankara büyükelçileriyle Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. Türkiye’nin AB üyeliği hedefiyle ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Ülke olarak uzun vadeli bakış açısıyla olumlu gündem oluşturmak ve ilişkilerimizi yeniden rayına oturtmak için hazırız. Brexit ile beraber artan belirsizlik ancak Türkiye’nin Avrupa ailesinde hak ettiği yeri almasıyla giderilebilecektir” dedi. Erdoğan şunları söyledi:

HAKSIZLIĞA UĞRADIK

“Geçtiğimiz yıl çoğu suni olarak üretilen birçok sorunla uğraşmak zorunda kaldık. Stratejik körlük olarak nitelediğimiz tavrın en somut göstergesi Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesidir. Türkiye iki konuda da ciddi haksızlıklara maruz kaldı. 25 Ocak’ta başlayacak istikşafi görüşmeler inşallah yeni bir dönem olacak.”

TÜRKİYE’SİZ OKUNAMAZ

Başkan Erdoğan, “Fransa ile ilişkileri yeniden ele alarak gerilim hattından kurtarmak istiyoruz. İki taraf tarafından atılan adımları memnuniyetle takip ediyoruz. Bin yıldır ortak coğrafyayı paylaşıyoruz. Türk tarihini Avrupa’sız okumak nasıl mümkün değilse, Avrupa tarihini de Türkiye’siz anlamak mümkün değildir” diye konuştu.

SÖZLER TUTULMADI

Türkiye’nin 60 yıldır birliğe tam üyelik mücadelesi verdiğini belirten Erdoğan bir araya geldiği AB büyükelçilerine Türkiye’ye verilen Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi sözlerinin tutulmadığını söyledi. Erdoğan “Onca çifte standart ve haksızlığa rağmen, tam üyelikten hiçbir zaman vazgeçmedik. 2002 yılında göreve ilk geldiğimizde Kopenhag kriterlerine gerekirse Ankara kriterleri der yolumuza devam ederiz demiştim. Tarihi adımlar attık” dedi. 

BRİKET EVLERİ HEP BİRLİKTE ZİYARET EDELİM

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Avrupa Komisyonu Başkanı Charles Michel’i davet ettiğini ve birlikte Suriye sınırında yapılan briket evleri gezmek için söz aldığını belirten Erdoğan, bunun yeni bir dönemin başlangıcı olacağını söyledi. Erdoğan “Dışişleri Bakanım da 21 Ocak’ta temaslarda bulunacak. Reformların hazırlığı içindeyiz. Son aşamaya gelen çalışmaları kamuoyumuzla paylaşacağız” diye konuştu.

YENİ BİR SAYFA

Erdoğan, “Ön yargılar veya korkular yerine uzun vadeli bir bakış açısıyla hareket ettiğimizde bunu başarabileceğimize inanıyorum. Tüm kurumlarımızın katkılarıyla 2021-2023 arası Avrupa Birliği Ulusal Eylem Planımızı güncelledik. Bu süreçte sizden gerek Brüksel’e gerek başkentlerinize yapacağınız yönlendirmelerle Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılmasına destek vermenizi bekliyoruz” dedi. 

DESTİCİ VE ŞENTOP’U KABUL ETTİ

Başkan Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde önce TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u, daha sonra BBP Genel Başkanı Destici’yi kabul etti.

GELENEKSEL SPORLAR TESİSİ AÇILDI 

MAZİDEN ATİYE GÜÇLÜ KÖPRÜ

Başkan Erdoğan, Ankara Geleneksel Sporlar Tesisi açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan açılışta “Biz köklerimize, tarihimize, kültürümüze sahip çıkarak, maziden atiye güçlü bir köprü kurmanın gayreti içindeyiz” dedi. Erdoğan, tesisin özellikle binicilik, okçuluk ve ata yadigarı güreş gibi sporları öğrenmek, bu alanlarda kendilerini geliştirmek, hoşça vakit geçirmek isteyen herkes için yeni bir nefes alanı olacağına inandığını söyledi. Törende, Hakan Kazancı tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a model adı “Alparslan” olan yay takdim edildi.

ERDOĞAN, BiP VE TELEGRAM’A KATILDI

Başkan Erdoğan, haberleşme uygulamaları BiP ve Telegram’a katıldı. Erdoğan, BİP uygulamasında “https://channels.bip.ai/join/rterdogan” adresinden, Telegram uygulamasında ise “https://t.me/RTErdogan” adresinden takip edilebilecek.

REFORM GÜNDEMİNDE KARARLIYIZ 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB ülkelerinin Ankara büyükelçileriyle Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. Türkiye’nin reformlarda kararlı olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, AB ile fırsat penceresinin açıldığını ancak buna AB’nin de inanması gerektiğini belirterek, 21 Ocak’ta Brüksel’e gideceğini söyledi.

ABD TİCARET BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Çavuşoğlu, ABD Ticaret Bakanı Ross ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. ABD’li bakanın talebi üzerine gerçekleşen görüşmede ekonomik ilişkiler ele alındı.