Erdoğan’a Kuveyt’te müstesna ağırlama 

2017 yılının Kuveyt ile ilişkilerde müstesna bir yıl olduğunu belirterek yurtdışı programına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt’te büyük ilgi ve sevgiyle karşılandı. 

EMİN PAZARCI / KUVEYT

Pazartesi günü Rusya’da Devlet Başkanı Putin ile önemli bir zirve gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikinci durağı Kuveyt oldu. Erdoğan, burada Kuveyt Emiri el-Ahmed el-Cabir es-Sabah tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan, es-Sabah tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

GÖRÜŞME SAMİMİ GEÇTİ 

Erdoğan ile Kuveyt Emiri es-Sabah’ın zaman zaman oldukça samimi olduğu görüldü. Kuveyt medyası Erdoğan’ın ziyaretinin ülkede büyük memnuniyetle karşılandığını yazarken, yetkililerin açıklamaları da bu yönde oldu. Erdoğan, Türkiye’den ayrılmadan önce havalimanında düzenlediği basın toplantısında 2017 yılının Kuveyt ile ilişkilerde müstesna bir yıl olduğunu ifade etmişti. Erdoğan’a gösterilen ilgi de bu doğrultuda oldu. 

Bölgedeki tüm gelişmeler masaya yatırıldı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuveyt ziyaretinde bölgedeki tüm gelişmeler masaya yatırıldı. Suriye ve Irak’taki son durum ve terörle mücadele konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Kuveyt 

Emiri es-Sabah, Türkiye’te terörle mücadelesinde destek verdiklerini aktardı. Bununla birlikte Yemen gibi ülkelerdeki son gelişmeler, Filistin meselesi ve küresel çaptaki önemli olaylar hakkında konuşuldu.

Körfez krizinin cözümü icin es-Sabah’a tam destek

Erdoğan, Kuveyt Emiri’nin Körfez krizinin çözümü için başlattığı arabuluculuk çalışmalarına Türkiye’nin verdiği desteğin süreceğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuveyt’e ziyaretinin önemli başlıklarından birini Körfez krizinin çözümüne ilişkin çabalar oluşturdu. Erdoğan, es-Sabah’a bu konudaki arabuluculuk çalışmaları için Türkiye’nin desteğinin tam olduğunu vurguladı. Erdoğan ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, “Kuveyt bu krizin çözümü için üstlendiği arabuluculuk rolünü sürdürüyor. İslam İşbirliği Teşkilatı zirve dönem başkanı olarak, biz de meseleyi hal yoluna koymak için aktif bir diplomasi yürüttük. Kuveyt’in arabuluculuk çalışmalarına destek verdik, veriyoruz. Krizin uzadığı her gün, bölgemiz için büyük bir kayıp. Ziyaretimizde krizin aşılması için neler yapılabileceği konusunda da fikir teatisinde bulunacağız” ifadelerini kullanmıştı.

İkili anlaşmalara imza 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah’ın gerçekleştirdikleri görüşmelerinin ardından anlaşma imza törenine geçildi. İmza töreninde, iki ülke arasında “Spor Alanında 

İşbirliği Anlaşması” Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanı ve Gençlikten Sorumlu Devlet Bakanı Vekili Halid Nasır Abdullah el-Roudan tarafından imzalandı. 

YATIRIMLAR

Müteahhitlik alanı önemli 

Ziyaret öncesi açıklamasında Erdoğan, “Kuveyt ile çok yakın bağlarımız var. Bu bağları son dönemde daha da perçinledik Özellikle müteahhitlik sektöründe şu anda firmalarımızın orada taahhüt işlerine girmeleri bizler için önemli bir imkan” diye konuştu. 

Turizmde ilgiyi artırmak istiyoruz 

Kuveyt vatandaşlarının, yatırım ve turizm amaçlı Türkiye’ye yönelik ilgilerinin daha da arttırılması imkanlarını konuşacaklarını ifade eden Erdoğan, askeri, savunma sanayi, eğitim, kültür, konsolosluk ve diğer alanlardaki işbirliği projelerini de değerlendireceklerini bildirdi. 

Körfez bölgesi türkiye’nin önemini biliyor

Sembol kuleler kırmızı beyaz oldu 

Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle Kuveyt’in sembol kulelerinde Türk bayrağı ışıldadı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuveyt’e yaptığı ziyaret nedeniyle ülkenin sembolü olan Kuveyt Kuleleri’ne Türk bayrağı yansıtıldı. Başkent Kuveyt’in deniz sahilinde yer alan Arap Körfezi Meydanı’ndaki kuleler, Türk bayrağının yansıtılması dolayısıyla kırmızı beyaz renklere büründü. Kuveyt Türk Toplumu Başkanı ve MÜSİAD Temsilcisi Nesim Ömeroğlu, “Bu gece mübarek bir ziyarete şahitlik ediyoruz” diye konuştu.

UMUTLARI ERDOĞAN 

Ömeroğlu, Kuveyt halkının Erdoğan’ın ülkeye yaptığı bu ziyarete büyük önem verdiğini vurguladı. Ömeroğlu, şöyle konuştu: Bu ziyaret Kuveytliler için büyük bir önemi haiz. Kuveyt Emiri bölgenin başta sorunlar nedeniyle şu anda çok kritik bir dönemden geçtiğini, Müslümanların destek beklediğini ifade etmişti. Kuveyt Emiri ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bu sorunun nihai çözümü konusunda ciddi adımlar atacağını söylemişti. Kuveyt liderliğiyle, devlet erkanıyla, halkıyla umutlarını önce Allah’a, sonra Sayın Cumhurbaşkanı’nın yapacağı bilgece çözümlerine ve inşallah ortaya koyacakları duruşa bağlamış durumdalar. 

Kuveyt’in iş ve siyaset dünyası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretini yakından takip etti.

KABİNEYLE BİRLİKTE

Ziyarete dokuz bakan eşlik ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Genelkurmay Başkanı Akar, Adalet Bakanı Gül, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Zeybekci, Enerji Bakanı Albayrak, Gençlik Bakanı Bak, Gıda Bakanı Fakıbaba, Kültür Bakanı Kurtulmuş, Orman Bakanı Eroğlu, Ulaştırma Bakanı Arslan da eşlik ediyor.

Peş peşe görüştü

Kuveyt Başbakanı es-Sabah’ı ağırladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt Başbakanı Şeyh Cabir el-Mübarek el-Hamad es-Sabah’ı kabul etti. Beyan Sarayı Devlet Konukevi’nde basına kapalı gercekleşen kabul, yarım saat sürdü. Erdoğan, Kuveyt Meclis Başkanı Merzuk el-Ganim ile de görüştü. 

Bugünkü durağı kardes ülke Katar 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde Katar ile derinleşene işbirliğini daha da artırmayı hedefliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt ziyaretinin ardından Türkiye-Katar Yüksek Strateji Komite 3. Toplantısı için Katar’a seyahat etti. Erdoğan bugün ikili görüşmelerini gerçekleştirecek. Ekonomik, ticari ve yatırım işbirliğinin, önemli gündem maddelerini teşkil ettiğini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti: 2016 yılındaki 710 milyon dolarlık ticaret hacmini daha da arttırmak istiyoruz. Özellikle savunma sanayi, enerji, LNG, ulaştırma, gıda güvenliği, sağlık gibi alanlarda yeni adımlar atmamızı özellikle planlamış bulunuyoruz. Yatırımların karşılıklı olarak artırılması konusunda da gayret sergilemekteyiz. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Katar’da konuşlanması süreci devam ediyor. Bu süreç, bizim Katar’ın ve Körfez bölgesinin güvenliğine verdiğimiz önemin de bir nişanesidir.