Mersin merkezli 19 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik operasyonun ardından haklarında dava açılan 70 sanığın yargılandığı davaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da müdahil olmak için avukatı aracılığıyla başvuru yaptığı öğrenildi.
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine avukatı aracılığıyla dilekçe veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya müdahil olmak için başvurdu.
Davanın müşteki avukatlarından Murat Altındere, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanıklara yönelik "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini devirmeye teşebbüs etme, silahlı terör örgütüne üye olma, Cumhurbaşkanına hakaret" gibi önemli suçlamaların olduğunu söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da geçen hafta avukatı aracılığıyla dosya için müdahillik dilekçesi verdiğini ve vekaletname sunduğunu hatırlatan Altındere, "Mersin'de görülen dava, yapılanmanın ortaya çıkarılması açısından ehemmiyet taşıyor. Mersin, FETÖ/PDY'nin emniyet ve adliye içerisinde çok etkin olduğu illerden biri. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dosyaya müdahil olması çok önemli" dedi.
FETÖ/PDY davası
Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde geçen yıl 2 Eylül'de görülmeye başlanan FETÖ/PDY davasının duruşmaları, salonun fiziksel koşullarının yetersizliği nedeniyle 5 güne bölünmüştü. 3 Eylül'de görülen duruşmada, tutuklu yargılanan eski Mersin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Suat Dağlı, emniyet personeli Ahmet Şanverdi, Bekir Kaymakcıoğlu, Erdem Kanmaz ve Hüseyin Avcı hakkında tahliye kararı verilmişti.
Mahkeme heyeti, 13 Ekim 2015'te görülen duruşmada yayın yasağı kararı almış, 14, 15 ve 16 Ekim'deki duruşmalarda sanıklardan sadece 2'si ifade vermiş, aralarında gazeteci Mehmet Baransu'nun da olduğu diğer sanıklar delilleri gördükten sonra daha geniş savunma yapmak için zaman isteyince duruşma 13 Ocak 2016'ya ertelenmişti. Başka bir dosyanın da dahil edilmesiyle sanık sayısının 66'dan 70'e yükseldiği dava, bu tarihte yeniden devam etmiş, sanık avukatlarıyla mahkeme heyeti arasındaki usul tartışmalarıyla geçen duruşmaların ardından 18 Ocak'ta 2 sanık daha ifade vermiş, 19 Ocak'ta da müştekilerin ifadelerinin alınmasına başlanmıştı.
Mahkeme, 8 Şubat'taki duruşmada da savcının 18 sanık hakkındaki tutuklama istemini ve sanık avukatlarının, müvekkilleri hakkındaki adli kontrol hükümlerinin kaldırılması talebini reddederek duruşmayı 16 Mayıs'a ertelemişti. (AA)