En kritik görev 10 Aralıkçılara

CHP’de yeni yönetim belli oldu. En kritik görev olan “Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı”, “CHP müze olmalı” diyen 10 Aralık Hareketi’nden Oğuz Kaan Salıcı’ya verildi.  

Ercan ÖZTÜRK

CHP’nin yeni yönetimi belli oldu. Parti sözcülüğüne Faik Öztrak, Genel Sekreterliğe Akif Hamzaçebi getirildi. CHP’de en kritik görevlerden biri olan Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na ise Oğuz Kaan Salıcı getirildi.  

CHP’de ‘10 Aralıkçılar’ olarak bilinen hareketin en önemli temsilcisi olan Salıcı’nın partinin en kritik göreve getirilmesi ise parti içinde önümüzdeki günlerde yeni bir mücadelenin başlayacağının işareti olarak yorumlandı. 

MYK’da bugüne kadar yerini koruyan Bülent Tezcan ve Tekin Bingöl artık yok. Kılıçdaroğlu bu isimlerle birlikte hiç değişmeyen isimlerden olan Haluk Koç’u da MYK’nın dışında bıraktı.  

DESTEK ÖNLERİNİ AÇTI  

“CHP sosyal demokrat bir parti değildir, sosyal demokrasinin önünde en büyük engeldir ve kapatılmalıdır. CHP bir parti değil vakıf olarak hayatına devam etmelidir” söylemleriyle bilinen ‘10 Aralık Hareketi partide önemli bir noktaya geldi. İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da aynı oluşumun temsilcisi. Kaftancıoğlu ve Salıcı’nın, Kılıçdaroğlu’ndan yana tavır almaları dikkat çekti. İki isim de delegelerin imza vermemesi için mücadele vermişti.  

ASIL HEDEFLERi 2019 

AKŞAM’ın 18 Ocak’taki manşetinde 10 Aralıkçılar’ın  2019 hedeflerini gündeme taşımıştı AKŞAM’a konuşan bir üst düzey bir CHP’li, “İnce isminin sürekli ön plana çıkartılması bilinçliydi. Kılıçdaroğlu’na çok güçlü bir rakip hazırlanıyor. 10 Aralık Hareketi, Oğuz Kaan Salıcı’yı il başkanı yaptırdı. Bazı il ve ilçe başkanlarını istifalarla kendilerine yakın isimlerden oluşturacaklar. Sonra da ‘tüzük’ adı altında partiyi kurultaya götürecekler. Burada Kılıçdaroğlu’na rakip olarak çıkaracakları isim de Oğuz Kaan Salıcı” demişti.  

10 Aralık hareketi nedir? 

Türkiye’de var olan siyaset yapma tarzının, kullanılan söylemin ve siyasal kadronun yenilenmesi iddiasıyla ortaya çıkan hareket, bir grup siyasetçi, sendikacı ve akademisyen tarafından kuruldu. İlhan Tekeli ve Yiğit Gülöksüz’ün alt yapısını oluşturduğu “Yeni Siyaset Anlayışı” adlı çalışma, Mart 2005’te, Erdal İnönü, Altan Öymen, Burhan Şenatalar, Erol Katırcıoğlu ve Fuat Keyman’ın da aralarında bulunduğu bir grup tarafından geliştirildi. 10 Aralık Hareketi, Cumhuriyet Halk Partisi’nde Deniz Baykal’ın gitmesinin ardından “çağdaş sosyal demokrat yeni bir parti” iddiasıyla ortaya çıktı.  

Ekonomi savaşında tarafını belli etti 

Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin verdiği ekonomi savaşına destek vermek yerine yine hükümete yüklendi. Sosyal medya hesabındaki paylaşımında ABD’ye tek laf etmeyen Kılıçdaroğlu; şunu yazdı; “Türk Lirası, dolar karşısında mum gibi eriyorsa bu yönetimde basiretsizliğin sonucudur. Liyakatsizliğin sonucudur… Öyle bir noktaya getirdiler ki, borç borçla kapanmıyor. Borcun faizini ödemek için de borçlanmak zorunda kalıyorlar…” 

Mali işler Koç’u yedi  

Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç’un liste dışında kalması sürpriz olarak yorumlandı. Koç, parti kasasında bulunan parayla parti binası satın alınmasını istese de Erdoğan Toprak ve Tuncay Özkan karşı çıkıyordu. Koç, geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda bu duruma adeta isyan etmişti. 

İnce’den skandal mesaj 

Türkiye ekonomisini döviz üzerinden çökertme amacında olanların alçak girişimleriyle dolar 6 lirayı gördü. Bunun üzerine CHP’li Muharrem İnce sosyal medya hesabı Twitter üzerinden skandal bir paylaşım yaptı. İnce, Erdoğan’ın ekonomi danışmanlarının kovulmasını “istirham” etti. Kanal İstanbul gibi dev projelerin de ertelenmesini istedi.