Eğitimin merkezi olduk 55 bin gönül elçisi edindik

Türkiye’de eğitimlerini tamamlayan 55 bin yabancı öğrenci ülkelerine Türkiye’nin gönüllü elçisi olarak dönüyor. Türkiye’ye eğitim başvurularında adeta patlama yaşanıyor. 

Osman Nuri CERİT / ANKARA 

Türkiye’nin eğitim alanında attığı adımlar, Dünya’da ses getiriyor. Dünya gençliği de Türkiye’de eğitim alabilmek için birbirleriyle yarışıyor. Yurtdışı Türkler Başkanlığı’nın (YTB)  “Türkiye Burslarına” başvurular da bu yıl rekor kırdı.

8 BİNDEN 125 BİNE ÇIKTI 

Yurtdışı Türkleri Başkanlığı’nın ülkemizde eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilere destek için verdiği burstan yararlanmak için bu yıl 164 ülkeden 125 bin başvuru yapıldı. Yurtdışı Türkler Başkanlığı ilk olarak 2011 yılında “Türkiye burslarını” vermeye başladı. 2011’de burs için 8 bin civarında başvuru alındı. Her yıl farklı ülkelerden 5 bin yeni öğrenci eğitim için Türkiye’ye geliyor. Mezun olan öğrenciler ise ülkelerine döndükleri zaman Türkiye’nin gönüllü elçiliği görevini üstleniyor. Türkiye’de eğitimlerini tamamlayıp ülkelerine dönen 170’e yakın ülkeden 55 bin öğrenci, Türkiye’nin fahri konsolosu gibi çalışıyorlar.

Türk yatırımcıları için de fırsat oldu 

Türkiye’nin eğitim kalitesinin artmasıyla birlikte Türkiye’ye ilgi odağı olmaya başladı. Bursları ilk olarak Türki cumhuriyetlerdeki gençler için uygulanmaya başladı. Ardından balkanlar’a uzanan uygulama dünyanın neredeyse tamamında ilgi görüyor. Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan öğrenciler, yurtdışında yatırım yapan Türk işadamlarına da ülkelerinde destek veriyor.