Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Afganistan'ın her şekilde yanındayız

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 11 devlet başkanı ve 41 bakanın katıldığı Antalya Diplomasi Formu'nu değerlendirirken konuştu: “Afgan yönetimi de kalmamızı istiyor. Bu sadece askeri anlamda değil, her şekilde yanlarında olacağız. Bakan Çavuşoğlu ayrıca “Lisedeyken Ermeni terör örgütü diplomatlarımıza saldırıyordu. Onlara inat diplomat olacağım diye uluslararası ilişkiler okudum” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı'nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında düzenlenen ADF Gençlik Forumu'nda soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, iyi bir futbolcuyken uluslararası ilişkiler okuma kararıyla ilgili, "Lisede öğrenciyken Ermeni terör örgütü diplomatlarımıza saldırıyordu, şehit veriyorduk. Ben de onlara inat diplomat olacağım diye uluslararası ilişkiler okudum" ifadelerini kullandı.

DENDİAS'IN İÇİNDE KALDI

Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'la Ankara'da yaptığı basın toplantısı üzerine şunları söyledi: "O basın toplantısından önce bana gelip (ben tartışma yaratacak bir şey söylemeyeceğim, sizden de aynı şeyi bekliyorum) deyince, geri itmeleri falan basın toplantısında söyleyecektim, onu çizdim. Ama maalesef çok agresif oldu. Atina'ya gittik orada bir şey söylemedi. Gayet pozitifti. Ben iki seçenekli hazırlanmıştım tabii ki. Döndükten sonra her gün konuşuyor ama biz hiç konuşmuyoruz. Ne varsa yüz yüze söyleyelim. Orada içinde ukde kaldı galiba her gün Türkiye'yle ilgili bir açıklama yapıyor."

AFGANİSTAN'IN YANINDA OLACAĞIZ

Çavuşoğlu, Antalya Diploması Forumu'nun kapanışı dolayısıyla basını bilgilendirdi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afganistan'ın Kabil Havalimanı'nda güvenliği sağlama rolünü üstlenmesine ilişkin, "Afganistan yönetimi de Türkiye'nin burada kalmasını istiyor. Afganistan'ın ihtiyacı olduğu sürece Afganistan'ın yanında olacağız" dedi.

EN GENİŞ KATILIMLI ULUSLARARASI TOPLANTI

Başkan Erdoğan'ın himayesinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF), pandemi başladığından bu yana dünyada fiziken katılımlı düzenlenen en büyük etkinlik olarak açıklandı. Aralarında 10 devlet ve hükümet başkanı, 42 dışişleri bakanı, 3 eski devlet ve hükümet başkanı, 52 uluslararası örgüt temsilcisi, 50'den fazla üniversiteden öğrencinin yer aldığı iki binden fazla katılcı misafir edildi.