Dışişleri Bakanı Fidan'dan 8 ülke ile temas... Türkiye ateşkes için devrede

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Filistin-İsrail arasındaki tansiyonun düşürülmesi için yoğun diplomasi trafiği başlattı. Fidan; Katar, S. Arabistan, Mısır, Filistin, İran, ABD, Ürdün ve İspanyalı mevkidaşlarıyla görüştü.

EDA CABUL IŞIK

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı operasyonu ve ardından Tel Aviv'in savaş ilanı tüm dünyayı alarma geçirdi. Türkiye, taraflara sağduyu çağrısı yaparak, tansiyonu düşürmelerini istedi. Bu kapsamda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yoğun diplomasi trafiği yürütüyor.

DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Dışişleri Bakanı Fidan, İsrail-Filistin geriliminin başlamasının ardından Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüşmüştü. Diplomasi trafiğini sürdüren Fidan dün de Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ve İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile telefonda Filistin ve İsrail'deki son gelişmeleri değerlendirdi. Fidan, mevkidaşlarıyla görüşmesinde saldırıların durması ve diyalog kanallarının açık tutulması gerektiğini belirterek, sivil hassasiyetinin gülmesi gerektiğini iletti.

GEREKLİ DESTEĞE HAZIRIZ

Dışişleri Bakanlığı, önceki gün yayınladığı mesajda ise şu çağrıyı yapmıştı: İsrail ve Filistin'de yaşanan şiddet ve gerilimi derin bir endişeyle karşılıyoruz. Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz. Şiddet eylemlerinin ve buna bağlı tırmanmaların kimseye bir fayda sağlamayacağını vurguluyor, tarafları itidalle hareket etmeye ve fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz. Söz konusu gelişmelerin daha fazla tırmanmadan ve daha geniş bir alana yayılmadan kontrol altına alınabilmesini teminen, Türkiye olarak elimizden gelen katkıyı sağlamaya daima hazırız. Bu üzücü gelişmeler, iki devletli çözüm vizyonunun önemini bir kez daha göstermektedir. Tarafları, güç kullanmaktan vazgeçerek, bu vizyon doğrultusunda, daha fazla gecikmeksizin kalıcı çözüm için çalışmaya davet ediyoruz."

TÜRK VATANDAŞLARA UYARI

Dışişleri Bakanlığı, ayrıca Filistin ve İsrail'deki Türk vatandaşlarını uyararak acil durum telefonlarını paylaştı. Bakanlık, bölgedeki gelişmelerin yakından takip edildiği belirtilerek, "Vatandaşlarımızın güvenli kapalı alanlarda kalmaya devam etmeleri yararlı olacaktır. Gelişmeler için Tel Aviv Büyükelçiliğimiz, Kudüs Başkonsolosluğumuz ile Bakanlığımızın resmi web sayfaları ile sosyal medya hesaplarını takip etmeniz tavsiye olunur" uyarısında bulundu.

ABD'DEN ANKARA'YA DESTEK MESAJI

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Türkiye ve pek çok dünya liderinin şiddetin azaltılması yönündeki çağrılarını desteklediklerini duyurdu. ABD Büyükelçiliği, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Filistin ve İsrail'de insanların büyük çapta acı çektiğine tanık oluyoruz. İtidalli olunması ve şiddetin azaltılması çağrısı yapan Türkiye hükümetine ve birçok dünya liderine katılıyoruz" ifadeleri yer aldı.