1
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk oldu.
İşte Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar;
AB'ye ya bizimle ol ya da Rusya'yla ol deme imkanı da vermedik, dengeli götürdük. Bundan sonra da Rusya ile olan ilişkilerimizi normalleştireceğiz. Yeni bir yol haritası düzenledik. Rusya ile ilişkilerimiz daha iyi noktaya gelecek. Alınan kararlar var.
>>> BAKAN ÇAVUŞOĞLU AÇIKLADI: PUTİN'İN GÖRÜŞMEDE BİR RİCASI OLDU
>>> LİBYA'DA FETÖ OKULLARI KAPATILDI
Biz Rusya'ya karşı herhangi bir adım atmadık, sabırlı olduk. İstemediğimiz bir hadiseydi, haklı olduğumuz halde bunu koz olarak kullanmadık.
İşadamlarımıza yöbelik kısıtlamalar kaldırılıyor. Charter seferlerin başlaması için çalışmalar da sürüyor. İki ülke de uzmanlarını yolladı. Onla ilgili bir sıkıntı da şuanda görünmüyor.
"TÜRK AKIMI İÇİN ÇALIŞMALAR EN KISA SÜREDE BAŞLAYACAK"
Yatırımlar konusunda birlikte çalışma konusu var. Türkiye ile Rusya arasında önemli projeler var. Akkuyu Nükleer projesi ve Türk Akımı gibi iki önemli proje var. Akkuyu projesinde çalışmaları hızlandıracağız. Türk Akımı konusunda daha önce fizibilite çalışmaları için izin vermiştik. Güney Akımı için hazırlanan ÇED raporunu kabul edeceğimizi bildirdik. En kısa sürede Türk Akımı çalışmalarına başlanacak.
"ÜÇLÜ MEKANİZMA KURULACAK"
Suriye konusunda daha önce aramızda değişik mekanizmalar vardı. Askerler arasında dışişleri bakanlıkları arasında ve istihbaratta. Ve şimdi üçlü bir mekanizma kuruyoruz. Bu akşam St. Petersburg'a gidiyorlar. Mit Müsteşarımızla beraber bizim bakanlıktan ve Silahlı Kuvvetlerden bir askerimiz gidecek. Daha sonra bunu daha üst düzey, dışişleri bakanlarının da katıldığı düzeyde gerçekleştireceğiz.
KARABAĞ SORUNU
Kafkasya'nın güvenliğini etkileyen bir Karabağ sorunu var. Bu konuyla ilgili Rusya'nın girişimleri var. Bu kapsamda önemli toplantılar yapmışlardı. Rusya'nın önerilerine baktığımızda bizim Ermenistan'a yaptığımız önerilere benziyor. Biz de Karabağ sorununda üzerimize düşeni yapacağız.
SURİYE'DEKİ ATEŞKES SÜRECİ
Suriye konusunda ateşkes, insani yardım ve siyasi çözüm konusunda (Rusya ile) aynı düşünüyoruz. Ateşkesin nasıl sağlanacağı konusunda farklı düşünceler olabilir. Biz özellikle sivillerin zarar gördüğü saldırıları istemiyoruz. Ve terör örgütlerinin dışındaki ılımlı muhalefete de saldırı yapılmasını uygun görmüyoruz. Halep’in kuşatılmasını da uygun görmüyoruz.
"BATI'YA MESAJ OLSUN DİYE RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLENDİRMİYORUZ"
Batı'ya yönelik bir mesaj olsun diye Rusya ile ilişkilerimizi güçlendirmiyoruz. Kendimizin ve bölgemizin çıkarları için ilişkileri güçlendiriyoruz. Batı ile AB ikili ilişkilerimiz ya da bölgesel ilişkilerimiz doğrultusunda kendi düşünce ve tutumumuzu çok net söylüyoruz. Onlar da söylüyorlar. Bizim AB ile ilişkilerimizi Rusya ile olan ilişkilerimiz belirlemez. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gerçek dost olup olmadıklarını ortaya koydular. Türkiye ile müzakereleri durduralım diyen ülkeler var. Darbe girişiminin başarısız olmasından üzülmüş görünüyorlar. Sokaktaki 3 vatandaştan 2'si AB ile müzakere sürecinin durdurulması taraftarı. Batı Türkiye'yi kaybederse, Rusya ile Çin ile ya da Orta Asya ile ilişkileri iyi olduğu için değil kendi hatalarından kaynaklanır.
RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ...
Uçak düşürme hadisesi içinde olan pilotların bazıları gözaltında. Bu paralel çeteye (FETÖ) üye oldukları için, uçak düşürme hadisesine katıldıkları veya uçağı düşürdükleri için değil. Tüm boyutlarıyla bunları yargı inceleyecek, değerlendirecek.