'Dip dalga' planı elinde patladı

Türkiye’de sahnelenmek istenen senaryoları her seçimde ferasetiyle bozan millet, bu seçimde de özellikle muhalefet partileri kanadından pompalanan “dip dalga” ve yeni “gezi” benzeri kalkışmalara yol açabilecek bir hareketlenmeye prim vermedi.

1

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kabul edildiği 16 Nisan referandumunun ardından oluşan siyasi havada, MHP’yi bölen unsurların taşıyacağı potansiyel merak konusu olmuştu. Meral Akşener’in estirdiği rüzgarın toplumdan büyük bir destek bulduğuna yönelik verilmek istenen hava, Akşener’in Cumhurbaşkanlığı “çatı” aday formülüne karşı ayak diretmesiyle sonuçlandı. Akşener, kendisinin büyük bir desteğinin olduğunu, dolayısıyla bir başka partinin adayını desteklemeyeceğini belirterek, ortaya atılan çatı aday formülüne ısrarla karşı çıktı. 

PARTİSİNİN GERİSİNDE

Akşener’in karşı çıkması nedeniyle çöken “çatı” formülünün ardından muhalefet cephesinde her parti kendi adayını çıkartırken, bu sefer de, Akşener’in, MHP’yi erittiği, MHP’nin oylarının büyük oranda İP’e kaydığı havası estirildi. Bu arada Akşener’in “dip dalganın üzerinde sörf yapacağım” diyerek, kendisine halkın büyük bir teveccühünün olduğu yönündeki sözleriyle bu havanın sandığa yansıyacağı ve sürpriz yaşanacağı vurgusunu yaymaya çalıştı. Ancak Partisi Türkiye genelinde yüzde 9.97 oy alan Akşener’in kendi oyu ise yüzde 7.30’da kaldı.

Saadet’in oyları CHP’ye yaradı

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Saadet Partisi kendi listelerinden parlamentoya milletvekili gönderemedi. Saadet Partisi, 2015 Genel Seçimleri’nde 326 bin 50 oy aldı ve yüzde 10 seçim barajını aşamadı. Bu seçimde ise yüzde 1.36 oy oranıyla 668 bin 894 kişinin oyunu alan Saadet Partisi, Millet İttifakı’nın en az oy alan partisi oldu. Saadet Partisi’nin oylarının birçok ilde CHP’ye yaradığı görüldü. CHP, uzun zamandır milletvekili çıkaramadığı Adıyaman, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Nevşehir, Şanlıurfa ve Yozgat’ta, Saadet Partisi ve İYİ Parti’nin oylarıyla ittifak sayesinde birer milletvekili çıkardı. Öte yandan, Elazığ’da Saadet Partisi’nin aldığı yüzde 3.4’lük oy ittifak gereği yüzde 10.6 oy alan CHP’ye eklendi. Bu sayede CHP, 40 yıldan fazla milletvekili çıkaramadığı Elazığ’dan bir milletvekili çıkarmış oldu. 

(Star)