Devr-i âlem rekoru 

Cumhurbaşkanı Erdoğan 26 gün içinde yapacağı yurtdışı ziyaretlerinde 40 bin 276 kilometre yol alarak Ekvator çizgisinden daha uzun bir mesafe katedecek. 

ANKARA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomasi turu, 30 Nisan'da Hindistan'a gerçekleştireceği ziyaretle başlayacak. Yeni Delhi'ye ile Ankara arasındaki uçuş mesafesi gidiş-dönüş olarak hesaplandığında 8 bin 438 kilometreye ulaşıyor. Erdoğan daha sonra Rusya Devlet Başkanı Putin ile yapacağı görüşme için 3 Mayıs tarihinde Rusya’nın Soçi kentine gidecek. Soçi-Ankara arasındaki mesafe gidiş-dönüş olarak bin 398 kilometre. 

PEKİN’DEN WASHINGTON’A… 

Erdoğan'ın bir sonraki durağı ise Pekin olacak. 14-15 Mayıs tarihlerinde Çin'i ziyaret edecek olan Erdoğan, Ankara'dan Pekin'e ulaşmak için 6 bin 840 km uçuş gerçekleştirecek. Erdoğan daha sonra, ABD Başkanı Trump ile 16-17 Mayıs'ta yapacağı ikili görüşme için Pekin'den ABD'ye hareket edecek. Pekin ile Washington arasındaki uçuş mesafesi ise 11 bin 146 km. Erdoğan, 8 bin 725 km katederek Türkiye'ye dönecek. 

181 KİLOMETRE FARK OLUŞTU

Erdoğan'ın 26 günlük diplomasi turunun son durağı ise NATO Zirvesi'nin toplanacağı Brüksel olacak. 25 Mayıs'taki zirveye katılacak olan Erdoğan, Ankara-Brüksel arasında gidiş dönüş olarak 3 bin 720 kilometrelik uçuş gerçekleştirecek. Böylece, Erdoğan'ın katedeceği toplam mesafe 40 bin 767 kilometreye ulaşacak. Bu rakam, Ekvator çizgisinin 40 bin 76 km uzunluğundan 181 kilometre daha fazla bir mesafeye denk geliyor. 

Diyarbakır’dan anlamlı hediye 

Diyarbakır'dan ailesiyle birlikte Ankara'ya gelen Dilara Özdemir, 15 Temmuz gecesinde yaşananları resmettiği tablosunu Erdoğan’a hediye etti. Özdemir, “Sayın Cumhurbaşkanı altın değerinde olduğunuz için sizi altın renginde çizmek istedim” dedi. Erdoğan da küçük Dilara’yı alkışladı. 

Suikast çağrısına soruşturma 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız siyaset bilimci Philippe Moreau Defarges hakkında, kendisine yönelik ifadeleri nedeniyle "Cumhurbaşkanı'na suikasta azmettirmek"ten suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde, Defarges'in, ruh sağlığıyla ilgilenen doktorların da ilgi alanına girdiği kaydedildi. Dilekçenin 

ardından  Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Defarges hakkında soruşturma başlattı. Defarges, halk oylamasının sonuçlarına itiraz edilmesi için hukuki yolların kapandığını savunarak, "O zaman geriye ya iç savaş ya da öldürülmesi kalıyor" demişti.

Ermeni cemaatine birlik mesajı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 olaylarının yıldönümünde İstanbul’daki Ermeni Patrikhanesi’nde düzenlenen törene bir mesaj gönderdi. Erdoğan’ın mesajı Patrik Aram Ateşyan tarafından kilisede okundu. Mesajda, “Tek bir Ermeni vatandaşımızın dahi ötekileştirilmesine, dışlanmasına, kendini ikinci sınıf hissetmesine tahammülümüz yoktur. Yüzyıllarca sevinç ve tasada ortak iki halkın, geçmişin yaralarını sarması ve insani bağlarını daha da kuvvetlendirmesi hepimizin ortak amacıdır” ifadeleri yer aldı.