Demokrasi ve özgürlük için OHAL dördüncü kez uzatıldı

MGK, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanarak hükümete tavisye kararını verdi. FETÖ’nün alçak darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL, Meclis'te tezkerenin kabulüyle dördüncü kez uzatıldı. 

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında dün toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanan MGK’nın ana gündem maddesi olağanaüstü haldi (OHAL). 6 saat süren toplantıda OHAL’in 3 ay daha uzatılmasına yönelik tavsiye kararı alındı. MGK’dan çıkan tavsiye kararı yine dün toplanan olan Bakanlar Kurulu'nda ele hızlıca ele alındı. Burada hazırlanan Başbakanlık Tezkeresi TBMM Başkanlığına sunuldu. Meclis'te kabul edilen tezkere, Olağanüstü Halin (OHAL), 19 Temmuz 2017 çarşamba günü saat 01.00'den geçerli olmak üzere 3 ay süre ile uzatılmasını öngörüyor. 

SÜREÇ BİTENE KADAR DEVAM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, OHAL üzerinden yapılan eleştirilere daha önceki konuşmalarında cevap vermiş, OHAL’in uzatılacağını söylemişti. Erdoğan, “ Bütün bu huzursuzluklar bittiği zaman OHAL'i kaldıracağız. Terörle mücadelede hedefe ulaştığımız zaman OHAL'i kaldıracağız. Bunlar bitmeden, kimse bizden OHAL'i kaldırmamızı beklemesin” demişti. 

Komisyona itirazlar dün sabah başladı 

FETÖ soruşturması kapsamında Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilmelere karşı yapılan itirazları görüşecek olan 7 üyeli Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu göreve başladı. KHK ile işinden ihraç edilen ya da açığa alınan kamu personeli, işlerine geri dönebilmek için dün dilekçe vermeye başladı.   

PYD’ye verilen silahlar PKK’da ele geçiriliyor 

Altı saat süren MGK toplantısı sonrası yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin terör örgütü PYD’ye verdiği silahların yarattığı tehlikeye dikkat çekildi. Verilen silahların PKK’da ele geçirildiği vurgulanarak, Türkiye’nin uyarılarında haklı çıktığına işaret edildi. 

TERÖR DEVLETİNE İZİN YOK

Suriye sınırında terör örgütünün devlet kurma çabası içinde olduğuna da dikkat çekilerek, “Türkiye sınırında terör devletine asla izin verilmeyecek” denildi. Eylül ayında yapılması planlanan Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumuna ilişkin değerlendirmede ise “Referandum kararı istenmeyen sonuç doğurur” ifadesi kullanıldı. 

Terörle mücadele kesintisiz sürecek  

MGK sonrasında toplanan Bakanlar Kurulu'nda terörle mücadelenin aynı kararlılıkla sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün önce Milli Güvenlik Kurulu'na (MGK), ardından da Bakanlar Kurulu'na başkanlık etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan toplantıların öncelikli konusu "terörle mücadele" oldu.

ANGAJMANA DEVAM 

Bakanlar Kurulu'nda, MGK'da alınan "OHAL'in üç ay uzatılması" yönündeki tavsiye kararı ele alındı ve benimsenerek, bu kapsamda hazırlanan tezkere TBMM'ye gönderildi.  Toplantıda ayrıca, FETÖ, PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı verilen mücadelenen kesintisiz sürdürülmesi, sınır hatlarımızda Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden yapılanmalara yönelik önlemlerin artırılması ve tacizlere karşı angajman kuralları çerçevesinde misliyle karşılık verilmesi konuları değerlendirilerek karara bağlandı. Bakanlar Kurulu'nda, Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğünü tehdit eden gelişmeler, Avrupa'da yükselen Türkiye karşıtlığı başlıkları da masaya yatıralarak, bu konularda atılacak adımlar belirlendi. Erdoğan'ın başkanlığındaki toplantıda, ekonomiye ilişkin atılan adımlar ve hedefler de ele alındı.