Demokrasi şehitleri unutulmadı... Başkan'dan Menderes'i anma mesajı! Tarihi hesaplaşma 15 Temmuz'da kapandı

Başkan Erdoğan, merhum Başbakan Menderes'i rahmetle andı, “61 yıllık süreye rağmen hatıraları milletimizin kalbinde yaşıyor” dedi. Erdoğan, “Milletimiz, 15 Temmuz gecesi tarifsiz acının tekerrürünü önleyerek tarihi bir hesaplaşmanın defterini kapatmıştır” diye konuştu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam edilişlerinin 61. yılı dolayısıyla İstanbul Valiliğince Topkapı Anıt Mezar'da düzenlenen anma programına mesaj gönderdi. Başkan Erdoğan, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ı rahmetle anarak şöyle devam etti: "Türkiye'nin son 20 yılında hayata geçirdiğimiz büyük demokrasi ve kalkınma atılımının kökleri Demokrat Parti'ye, rahmetli Menderes ve arkadaşlarına kadar uzanır. Milli iradenin, ülkenin ve milletin istikametini belirleme gücünden rahatsız olanlar, rahmetli Menderes'in nezdinde milletin bizatihi kendisine darbe yapmışlardır. Darbecilerin tek suçları ülkeye ve millete hizmet olan siyasi kadrolara karşı sergiledikleri kin, nefret ve hınç, sonu darağacıyla biten hukuk katliamlarına kadar varmıştır. 27 Mayıs'ta açılan ve 16-17 Eylül'de cinayet hükmündeki idamlarla sürdürülen yol daha sonraki yıllarda benzer girişimlere cesaret vermiştir. Bu kötü geleneğin en son örneği 15 Temmuz'da gerçekleşmiştir. Hamdolsun, bu defa başlatılan girişim milletimizin sinesine çarparak gün ağarmadan başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Milletimiz, o meşum gecede 27 Mayıs'ta başlayan darbeler zincirinde ve idamlarla yaşadığı tarifsiz acının tekerrürünü önleyerek tarihi bir hesaplaşmanın defterini de kapatmıştır."

CESARET VERENLER UNUTULDU

"Şehadetlerinin ardından geçen 61 yıllık süreye rağmen Menderes'in ve arkadaşlarının hatıraları, milletimizin kalbinin başköşesinde tüm canlılığıyla yaşamayı sürdürmektedir. Buna karşılık darbecilerin ve onlara cesaret verenlerin isimleri ya tümden unutulmuştur ya da hak ettikleri şekilde öfkeyle anılmaktadır. İdamlarının yıl dönümü vesilesiyle Menderes, Zorlu ve Polatkan'a bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Milletin adamlarının hatıralarını yad etmek, mezarlarının önünde Fatiha okumak üzere bir araya gelen hazirunu saygıyla selamlıyorum."

Türk demokrasisinin en kara günlerinden biri olan Başbakan Adnan Menderes ile arkadaşlarının idamının ardından 61 yıl geride kaldı.

İLK KEZ 2012'DE GİTMİŞTİ! 10 YIL SONRA YENİDEN HATIRLADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 10 yıl aradan sonra 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile eski başbakanlardan Adnan Menderes'in anıt mezarlarını ziyaret etti. Topkapı Anıt Mezar'a gelen Kılıçdaroğlu, ilk olarak, idam edilişlerinin 61. yılında merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın anıt mezarlarını ardından da 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın anıt mezarına çelenk bıraktı. Anıt mezarları ziyarette Kılıçdaroğlu'na İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve diğer partililer de eşlik etti.

KÖYÜNDE ACI 61 YILDIR DİNMEDİ! MENDERES'İ ÇEKEMEDİLER, ASTILAR

Adnan Menderes'in Aydın'ın Koçarlı İlçesi'ndeki hemşehrileri büyük acıyı unutamıyor. Menderes'in doğup büyüdüğü ve çiftliğinin bulunduğu Çakırbeyli Mahallesi, merhum Başbakan'ın hatıralarını yaşatıyor. Girişinde "Başbakanlarımızdan Adnan Menderes'in köyü Çakırbeyli'ye hoş geldiniz" yazısı bulunan mahallede, Başkan Erdoğan tarafından açılışı yapılan Adnan Menderes Demokrasi Müzesi de yer alıyor. Menderes'in çiftliğinde uzun yıllar çalışan 92 yaşındaki Münevver Çıkrık, "dünyanın en iyi adamı" olarak tanımladığı Menderes'i şöyle anlattı: "Türkiye'yi 10 yılda Türkiye yaptı, çekemediler, astılar. Ondan önce her şey vesikayla alınıyordu. Ondan sonra her şey bollaştı. Çok iyi birisiydi."

Münevver Çıkrık: "Menderes idam edilince gazeteyi gösterdiler, bayılmışım. Çok üzüldük, halen üzülüyoruz."

40 BİN ZİYARETÇİ AĞIRLADI! GEÇMİŞİN ACI DOLU İZLERİ BU ADADA

Uzun yıllar kaderine terk edildikten sonra "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" olarak yeniden hayat bulan Yassıda, bugüne kadar yaklaşık 40 bin ziyaretçiyi ağırladı. Gemi adaya ilk yanaştığında, Menderes'in akşam vakti askerlerin eşliğinde merdivenlerden çıktığı tarihi videodaki geçit, ziyaretçilerin karşısına çıkıyor.

Ziyaretçilerini tarihi bir yolcuğa çıkaran ada, 27 Mayıs darbesinin acımasız yüzünü yansıtırken, en çok ilgiyi Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın yargılamasının yapıldığı salon ile Menderes'in kaldığı koğuş görüyor. Kızıyla adayı ziyaret eden Hüseyin Bal, "Milletin gelip görmesi gerekiyor. Görmeden, bakmadan, okumadan boş her şey. Sadece Menderes değil 500 küsur kişi yargılanmış. Hiç duymadık" dedi. Semra Demirer de "Ben spor bilimciyim, spor salonunun mahkemeye çevrilmesi içimi acıttı. Gencecik insanlar asıldı. Demokrasi bu değil" diye konuştu.