Demir Kilise’nin açılısı dünyaya net mesajdır 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demir Kilise’nin açılışında “Böyle bir dönemde bu açılışın yapılıyor olmasını uluslararası topluma verilmiş çok önemli bir mesajdır'' dedi.

İstanbul Balat’taki 1898'd edemirden inşa edilen tek kilise olma özelliğini taşıyan Bulgar Sveti Stefan Kilisesi’nin (Demir Kilise), 7 yıl süren restorasyon çalışması tamamlandı. Kilisenin açılışı için Balat’ta düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasında AB Dönem Başkanlığının Bulgaristan’da olduğunu anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti: Böyle bir dönemde bu açılışın yapılıyor olmasını uluslararası topluma verilmiş çok önemli bir mesaj olarak değerlendiriyorum. İstanbul farklı din ve kültürlerin bir arada barış içinde yaşadığı şehir olma vasfını bir kez daha tüm dünyaya özellikle göstermiştir. 

Bir tarafta patrikhane bir tarafta Demir Kilise... Arada çok uzun bir mesafe yok, yürümeye kalksak 200-250 metrelik bir yer. Demir iskelet sistemiyle halen türünün dünyadaki tek örneği olan bu kilise, 1898 yılından bu yana, 120 yıldır ayakta duruyor. Burası Bulgar cemaati için ibadethane olarak hizmet vermenin yanında, İstanbul’un güzelliğine ve zenginliğine de katkıda buluyor. 

ERDOĞAN: İSTANBUL FARKLI DİNLERİN BARIŞ İÇİNDE YAŞADIĞI DÜNYA ŞEHRİDİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Borisov ve Başbakan Yıldırım, İBB tarafından restore edilen Balat'taki Demir Kilise- Stevi Stefan Kilisesi'ni inceledi.

SÜRECE POZİTİF KATKI SAĞLADI

Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Borisov’un beraberinde Bulgaristan Başmüfütüsü Mustafa Aliş Hacı’yı da getirmesinin sürece pozitif katkı sağladığını dile getirdi.

Dininizi özgürce yaşamak güvencemiz altındadır 

Erdoğan: Dininizi yaşamakta, ibadetlerinizi yapmakta serbestsiniz ve Türkiye devletinin güvencesi altındasınız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarih boyunca ecdadın fethettiği yerlerde öncelikle din özgürlüğü ve ibadethaneleri güvence altına aldığını belirtti. Ecdadın “Dininizi yaşamakta, ibadetlerini yapmakta serbestsiniz ve bizim güvencemiz altındasınız” anlayışıyla onları hep koruma altına aldığını anlatan Erdoğan şöyle devam etti: Yeni Cami 400 yıllık geçmişe sahiptir. Ayasofya 1500 yıllık tarihiyle dünyanın incisi durumundadır. Bu şehirdeki her bir eserin gönlümüzde ayrı bir yeri var. Camiler, kiliseler, sinagog, havralar var, hepsi sadece İstanbul’da değil, ülkemizde bir aradalar” dedi.

7 YILDA RESTORASYON BİTTİ, 16 MİLYON TL’YE MAL OLDU 

İBB'nin katkılarıyla 2011’de başlayan restorasyon kapsamında Demir Kilise Stefi Stevan’ın yüzde 90’ı elden geçirildi. Yapılan çalışmalar kapsamında Demir Kilise’nin taşıyıcı sistem güçlendirme, dış cephe koruma ve restorasyon, iç restorasyon ile çevre düzenlemesi yapıldı. Erdoğan konuşmasında restorasyonu gerçekleştiren yüklenici firma Taş Yapı’ya teşekkürlerini sundu. Bulgar Ortodoks Kiliseleri Başkanı Vasil Liaze, kilisenin restorasyonunun 16 milyon TL’ye mal olduğunu, bu paranın 15 milyon TL’sinin Türk hükümeti, 1 milyon TL civarında bir rakamın da Bulgaristan hükümeti tarafından karşılandığını ifade etti. 

İnançları asla ayırmayız 

“Bir tarafta patrikhane bir tarafta Demir Kilise” var diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: İstanbul Demir Kilise’deki ibadet özgürlüğü ile Filibe Muradiye Camisi’ndeki ibadet özgürlüğünü birbirinden ayırmıyoruz. Son dönemde, ülkemizde Edirne’deki Büyük Sinagog, Gökçeada’daki Aya Nikola Kilisesi, İskenderun’daki Süryani Katolik Kilisesi, Diyarbakır’daki Sur Ermeni Protestan Kilisesi, Gaziantep’teki Nizip Fevkani Kilisesi, Cunda’daki Taksiyarhis Kilisesi, Edirnekapı’daki Aya Yorgi Kilisesi’nin bulunduğu 14 ibadethane onarımdan geçirilmiştir. Demir Kilise bu işin finalidir, son örneğidir. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bulgar Ortodoks Klisesi Patriği Neofit ile selamlaştı.

“Biz inancı ve kökeni ne olursa olsun herkesin özgürce ibadetini yapabilmesini temin etmenin, devletlerin sorumluluk alanında olduğuna inanıyoruz” diyen Erdoğan şöyle devam etti: Osmanlı döneminde, şimdiki Bulgaristan toprakları üzerinde çok sayıda cami, han, hamam, köprü, türbe gibi tarih eser niteliğinde yapılar inşa edilmiştir. Demir Kilise örneğinde olduğu gibi ortak kültürel mirasın muhafazasına yönelik bu çalışmaları birlikte yapabiliriz. Bulgar dostlarımızla bu işbirliğini Bulgaristan’daki ibadethaneler konusunda da sürdürmeyi ümit ediyoruz.

HOSGÖRÜMÜZÜN EN GÜZEL NUMUNESİ 

Başbakan Yıldırım: Demir Kilise’nin yeniden ibadete açılması hoşgörümüzün örneğidir.

Başbakan Binali Yıldırım ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov bir süre Dolmabahçe’deki Başbakanlık ofisinin bahçesinde yürüdükten sonra yemeğe geçti.  

Başbakan Binali Yıldırım, törende yaptığı konuşmada Demir Kilise’nin önemine vurgu yaptı: 167 cemaat vakfına ait bin 29 eser, varlık cemaat vakıflarına aktarılmış ve geçmişten beri gelen bu önemli sorun da ortadan kaldırılmıştır. Demir Kilise’nin restore edilerek Hıristiyan vatandaşların hizmetine sunulması ülkemizde dinlere karşı ecdadımızdan gelen hoşgörünün en güzel numunesidir. 

İvme kazanacak 15 yıllık hükümetlerimiz döneminde 5 bine yakın eser ihya edilmiştir. Bulgaristan’ın AB dönem başkanlığını üstlendiği bu süreçte işbirliği imkanlarının ortaya çıkacağına inanıyorum. 

İstanbul bir dünya şehridir. Türk ve Bulgar halkları arasında köklü ve tarihi bağlar mevcuttur. 

SİZE MİNNETTARIM SAYIN ERDOĞAN 

2018'de Türkiye-AB için çok çaba harcamalıyız

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da Türkiye ile AB ilişkilerine vurgu yaparak şunları söyledi:  Cumhurbaşkanı Erdoğan bir söz vermişti ve bugün bu sözünü yerine getiriyor. Minnettarım size Sayın Cumhurbaşkanı. Haliç’in yanı başında dinimiz temsil ediliyor. Dinimize saygı gösteriliyor. Terörizm her yerde var ancak müştereken mücadele edebiliriz. Bütün Avrupa, Balkanlarda bir Hıristiyan, Müslüman ülkenin nasıl olduğunu, davrandığını gösteriyor Sofya ve İstanbul. Gerçekten kıskanılacak bir örnek. Türkiye AB’nin en büyük komşusu. Türkiye bu bölgede en büyük orduya sahip. Cumhurbaşkanı’nın Macron ile yaptığı görüşmeyi ilgiyle izledik. 2018’de Türkiye ile AB ilişkilerinin normalleştirilmesi için çaba harcamamız lazım. 

FİKRİNİ SAVUNUYORSA KAPIYI AÇ, YOKSA KAPA!

Zihnini şarlatana satandan bilim adamı olmaz! 

Erdoğan: Boğaziçi bu milletin değerlerine yaslanamadığı için hedeflerine ulaşamamıştır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan, Boğaziçi Üniversiteliler Derneği’nin 14. Genel Kurulu’nda konuştu. ‘Boğaziçi Üniversitesi bu milletin değerlerine yaslanamadığı için hedeflerine tam manasıyla ulaşamamıştır” diyen Erdoğan, “Zihnini Amerika’da yaşayan şarlatana adayan mankurtlardan bilimadamı da Müslüman da olmaz” ifadesini kullanarak şunları kaydetti:

BU MU ÖZGÜRLÜK? 

Eğitim-öğretim özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, bunlar hep konuşulur. Peki ya uygulama? Boğaziçi Üniversitesi, buradaki

hocalarımız, bu işe pergellerini ne kadar açıyorlar? Çünkü belli bir fikrin savunucusu olanlara kapıyı aç, belli bir fikrin savunucusu değilse ona kapıyı kapa. Bu mu özgürlük? Bu noktada bir defa kefeni yırtması lazım. Ehliyet liyakat kimdeyse onun girmesi lazım.

ARTIK DEVREYE GİRİN

Boğaziçi’nin elektrik eletronikçileri, makinecileri bir an önce devreye girin. Silahlı silahsız İHA üretenleri biliyorum. Ben Amerika’nın kapısına dayandığım zaman bana dedikleri şuydu: “Kongre izin vermiyor.” Bizim artık onlara ihtiyacımız yok!