Delegelere Genel Merkez'den tehdit

CHP’de 24 Haziran seçimleri sonrasında başlayan ‘Genel Başkanlık’ savaşına tehdit bulaştı. Kılıçdaroğlu’nun en yakınındakiler, Muharrem İnce’nin 634 rakamına ulaşmaması için her yolu deniyor. 

1

Ercan ÖZTÜRK

CHP’de olağanüstü kurultay için imza vermeye başlayan delegeler Genel Merkez tarafından tehdit edildiğini açıkladı. Özellikle Ankara, İstanbul’daki delegelerin Genel Merkez tarafından tehdit edildikleri iddia edildi. AKŞAM’a konuşan bir kurultay delegesi, “Bizzat Erdoğan Toprak arayıp tehdit ediyor. Muharrem İnce’nin yeterli imza sayısına ulaşamayacağını söyleyip, partiden bizi sileceğini söylüyor. Eğer imza vermesek de Meclis üyeliğiyle bizi ödüllendireceğini söylüyor” dedi.  

İSTANBUL’DA ÇÖZÜLME 

Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini açıklayan Canan Kaftancıoğlu’na rağmen İstanbul’da çözülmelerin başlandığı öğrenildi. Kartal’da 11 delegenin 10’u imza verirken Maltepe’de de 8 delegeden 4’ünün imza vereceği öğrenildi. Muharrem İnce’nin dünürü Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın Trakya’daki delegelerin tamamına yakınını imza için ikna etti. Muharrem İnce ve ekibi 353 imza toplandığını açıklarken Genel Merkez’den bunun aksine açıklamalar geldi. AKŞAM’a konuşan bir CHP’li “Şu anda toplanan imza 70’i bulmadı. Verilen imzanın bir örneğinin bize gelmesi gerekiyor. Notere imza verdikten sonra bir bize gelmesi gereken örneği “Genel Merkez’e biz vereceğiz” diyerek kendileri alıyor. Böylece isimlerini saklıyorlar” diye konuştu. 

ERDOĞAN TOPRAK ARIYOR

634 yeterli imzaya ulaşmak için günler öncesinden kulis çalışmasına başlayan Muharrem İnce ve ekibinin ilk günde büyük bir rüzgar yakaladı. “En fazla 200 imza toplar” diyen Kılıçdaroğlu ve ekibi işi sıkı tutmak için delegelere pres yapmaya başladı. Bizzat kurultay delegelerini tek tek arayan Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’ın imza vermemeleri için delegeleri tehdit ettiği öğrenildi. 

İMZALARSANIZ AÇIKTA KALACAKSINIZ

AKŞAM’a konuşan bir kurultay delegesi şunları söyledi, “Erdoğan Toprak kurultay delegelerini bizzat tek tek arayarak tehdit ediyor. Pazartesi gününden önce de kendilerinden çok emindiler. Fakat imzalar ardı ardına gelince telefonlar gelmeye başladı. Erdoğan Toprak arıyor. Delegelere, “Muharrem İnce yeterli sayıyı bulamayacak. Buna rağmen imza verirseniz partiden silineceksiniz. İmza vermezseniz Meclis üyeliği dahil çok sayıda imkana kavuşacaksınız. Kararınızı hemen verin” şeklinde baskı gördüklerini söyledi. 

YERELLERE BAŞKANLIK SÖZÜ

İstanbul’da çoğu ilçeye hakim olan Genel Merkez’in İzmir’deki delegelere hakim olabilmek için bazı belediye başkanlarını ikna etmenin yoluna girdiği öğrenildi. Mevcut belediyelerden bazılarına ‘Yeniden aday yapacağız’ sözüyle ikna edildiği CHP kulislerinde konuşuluyor. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun Muharrem İnce’yi desteklemesine reğmen Kadıköy delegelerinin Kılıçdaroğlu’nu desteklediği öğrenildi. Maltepe’de 8 delegeden 4’ünün Muharrem İnce yönünde imza vereceği konuşuluyor. 

TRAKYA'YI DÜNÜR İKNA ETTİ

İstanbul’da delege olmayan iki ilçe Silivri ve Büyükçekmece olmasına rağmen buradaki belediye başkanlarının aktif rol aldıkları öğrenildi. Karadeniz kökenli delegeleri ikna etme görevi Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’de. Akgün bizzat bu delegelerle konuşup ikna etmeye çalışıyor. Muharrem İnce’nin dünürü Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın şimdiye kadar Trakya’daki delegelerin büyük çoğunluğunu ikna ettiği öğrenildi. 

ATATÜRK'ÜN SÖZÜNÜ KAĞITTAN BİLE OKUYAMADI

Her fırsatta Atatürk’ün partisi olduklarını söyleyen CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’deki grup toplantısında, Atatürk’ün kurtuluş mücadelesiyle ilgili hafızalara kazınan sözünü söyleyemedi. Kılıçdaroğlu söylemeye çalıştığı söz için bir de “Kimse unutmasın” diyerek uyarıda bulundu. Mustafa Kemal’in söylediği sözü önündeki kâğıttan okumaya çalışan Kılıçdaroğlu, “Ve hiç kimse Gazi Mustafa Kemal’in şu sözünü unutmasın. ‘Hattı müdafaa yoktur, eee hattı müdafaa yoktur. Eee afedersiniz...” diyerek tamamlamak zorunda kaldı. 

KARTAL DELEGELERİ TAM KADRO İMZA VERDİ

Kartal’daki delegeler adına konuşan CHP Kartal İlçe Başkanı Muammer Çelebi, ekip olarak hareket ettiklerini belirterek “Bizim ne partimizle ne yönetimle ne de Genel Başkanımızla hiçbir problemimiz yok. Sadece partide bir değişimin gerektiğine inanıyoruz" dedi. Çelebi, bir arkadaşlarının il dışında olduğunu, 10 kişinin ise noterden imza verdiğini teyit etti. 

MUHALİFLER: 353 İMZA

YÖNETİM: 70 İMZA

Noter kanalıyla yapılan imza toplama işleminde ilk günün sonunda, Muharrem İnce’ye yakın isimlerden 353 imzanın toplandığı iddiası gündeme bomba gibi düştü. Eskişehir eski Milletvekili Gaye Usluer, “Değişim ve Umut 

Kurultayı çağrımıza bugün itibariyla noter tasdikli olarak 353 delegemiz imza verdi. Değişimi birlikte başlatcağız” açıklamasını yaptı. CHP’den üst düzey bir yetkili ise, “Bütün illerle temastayız. Şu anda bizim aldığımız rakam 70. Bunun dışında ortaya atılan rakam asılsızdır. İmza verenler kendini saklamasın” açıklamasını yaptı.