Davutoğlu'nun 'tekel şirket' iddiasına Bayraktar'dan tepki... ''Takoz olmayın yeter''

BAYKAR Genel Müdürü ve T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, 7'li koalisyonun ortaklarından Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun seçimi kazanmaları halinde BAYKAR ve Savunma Sanayi alanındaki sözlerine tepki gösterdi. Davutoğlu'nun tekelleşme ile itham ettiği BAYKAR'a yönelik sözlerine, Bayraktar, ''Rekabetten neden korkalım? Takoz olmayın yeter.'' dedi.

Haluk Bayraktar, 7'li koalisyonun ortaklarından Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun seçimi kazanmaları halinde savunma sanayi alanındaki planlarına sert tepki gösterdi.

Davutoğlu'nun Selçuk Bayraktar ve BAYKAR'ın cumhurbaşkanın damadı olması nedeniyle ayrıcalık isterlerse vermeyiz sözlerine değinen Haluk Bayraktar, "Türkiye'de toplam savunma harcamaları içinde Baykar'ın payı %1'in altında. Hangi tekelden bahsediyorsunuz? Baykar'ın öncülüğünde düzenlenen Teknofest'te her yıl 4.000'den fazla İHA takımı yarışıyor. Yepyeni teknoloji şirketleri doğuyor. Siz değil Türkiye'den, dünyadan bize benzer bir örnek daha gösterebilir misiniz? Baykar rekabetten kaçar mı?" sözlerini kullandı.

Haluk Bayraktar sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Davutoğlu'nun sözlerine şöyle cevap verdi:

Körle yatan şaşı kalkar.

Gün geçmiyor ki birisi daha aynı hakikat dışı söylemlerle karalama kampanyasına katılmasın.

"Rekabet istemiyor, tekel olmak istiyormuşuz."

Bu karalamalara verdiğimiz cevabı bir kez daha aşağıda paylaşıyoruz.

Belli ki, aynı yalana sarılarak örülmek istenen çoraplar, konulmak istenen TAKOZ'lar var.

O TAKOZ'ları kaldırmak konusunda Milletimiz bizimle oldukça mücadelemizi sürdüreceğiz.

Rekabet ve tekel meselesine gelince;

Türkiye Baykar'dan önce İsrail'den İHA alıyordu. Baykar İHA üretti, İsrail firmasıyla rekabet etti ve Türkiye'ye daha kaliteli İHA'ları 10'da 1 maliyetle tedarik etti.

Halihazırda Türkiye'de İHA üretimi yapan biri vakıf şirketi, 7 firma var. Hangi tekelden bahsediyorsunuz?

Baykar, ABD, İsrail ve Çin firmalarını rekabette geride bıraktı, 30 ülkeye ihracat yaptı. Dünyanın en büyük İHA ihracatçısı oldu.

Biz mi rekabetten korkacağız?

Baykar, şimdiye kadar Ar-Ge yatırımınının tamamını öz kaynaklarıyla yaptı. Tek kuruş devlet hibesi ya da banka kredisi almadı. Elde ettiği tüm gelirlerin %75'ini, bu yılki gelirlerinin %99,3'ünü ihracattan kazandı. 2022 ihracatı 1.2 milyar dolar.

Rekabetten neden korkalım?

Türkiye'de toplam savunma harcamaları içinde Baykar'ın payı %1'in altında. Hangi tekelden bahsediyorsunuz?

Baykar'ın öncülüğünde düzenlenen Teknofest'te her yıl 4.000'den fazla İHA takımı yarışıyor. Yepyeni teknoloji şirketleri doğuyor.

Siz değil Türkiye'den, dünyadan bize benzer bir örnek daha gösterebilir misiniz?

Baykar rekabetten kaçar mı?

Desteklerken (!) keşke hakikati çarpıtmasaymışsınız.

Bizim derdimiz Türkiye'de tekel olmak filan değil. Biz Türkiye için, terörle mücadelemiz için bu İHA'ları ürettik. Ama Türkiye'ye vermeyip sadece dünyaya ihraç etsek, zaten çok daha fazla kazanç elde ederiz. Ülkemizin bu alanda yakaladığı dünya liderliğini sürdürmesini istiyoruz. Nuri Demirağ'a konulan engeller konulsa, üretim izni verilmese, test uçuşları için izin verilmese, bu İHA'lar geliştirilmeye nasıl devam edilecek?

Amasız, fakatsız bir destek için ABD şirketi mi olmalıydık?

Destek talebimiz de yok. TAKOZ olmayın başka ihsan istemeyiz.