Davutoğlu o konuyu tatlıya bağladı...

Yunan lider Çipras'la geçen ay sonunda Twitter'da girdiği polemiğe de değinen Başbakan Davutoğlu, ''aramızda kalıcı mesele olmaz'' diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel'deki Avusturya Daimi Temsilciliği'nde düzenlenen "Fikirdaş Ülkeler Toplantısı"nın ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı


Davutoğlu, "Türkiye-AB zirvesinin üzerinden bir ay bile geçmedi ama son 14 yılın en yoğun görüşmelerinin yapıldığı ve en somut neticelerin alındığı bir süreçten geçiyoruz. Bütün liderler, Türkiye'ye yeni hükümetle aldığımız inisiyatifler konusunda son derece güçlü ifadelerle destek verdiler. Ümit ederiz süreç bu tempoda devam eder" dedi.

TÜRKİYE-BULGARİSTAN-YUNANİSTAN ZİRVESİ

"Çipras ile mutabık kaldığımız bir husus da Türkiye-Bulgaristan-Yunanistan üçlü zirvelerini başlatıyoruz. Bu sadece göçle ilgili değil, Meriç'teki taşkınlar, ortak ekonomik projeler, hızlı tren projesi gibi. Bunları da ele alacağız. Önümüzdeki yol haritası daha netleşmiş durumda. Bunlar, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin derinleşmesi ve sürecin işlemesi bakımından önemli. Dün heyetimiz Brüksel'deydi. Reform paketleriyle ilgili istişarelerde bulundu. Bu istişareler sonrasında da Türkiye içindeki reform süreci anlamında da vize muafiyeti için gerekli bütün reform kanunlarını bir paket içinde Meclis'e getireceğiz. Böylece hem vize muafiyeti süreci hızlanmış olacak hem AB ile yürüttüğümüz bu ivme sürdürülmüş olacak hem de ondan sonra devreye sokacağımız 'Yargı Reformu' ile ilgili adımlar da 23 ve 24'ncü faslın açılmasının önünü açacak."

ÜMİT EDERİZ Kİ BU TEMPODA DEVAM EDER

Davutoğlu, birkaç alanda aynı anda süreci işlettiklerini belirterek, "Türkiye-AB zirvesinin üzerinden bir ay bile geçmedi ama son 14 yılın en yoğun görüşmelerinin yapıldığı ve en somut neticelerin alındığı bir süreçten geçiyoruz. Bütün liderler, Türkiye'ye yeni hükümetle aldığımız inisiyatifler konusunda son derece güçlü ifadelerle destek verdiler. Ümit ederiz süreç bu tempoda devam eder. Tabii zorluklarımız var. Mültecilerin geçişleriyle ilgili kontrol da dahil olmak üzere. Hepimiz için. Bu Türkiye'nin meselesi de değil, Avrupa'nın da meselesi değil. Bu Suriye krizi nedeniyle başımıza açılmış bir problem. Birlikte bu problemi nasıl ele alacağımızı da bundan sonra dostane bir şekilde görüşmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

BU DURUMLAR ARAMIZDA KALICI MESELE OLMAZ

Davutoğlu, "Çipras ile yapmış olduğunuz Twitter konusundan sonraki görüşme son derece önemliydi. Mültecilerle mücadele konusunda yapılacak çalışma, bir de Merkel ile yapmış olduğunuz ikili görüşmeyle ilgili olarak gerek vize, gerek yeni başlıkların açılması, bazı ülkeleri ikna etmek gerekir özellikle Kıbrıs bağlamında. Bu konular ele alındı mı" sorusuna karşılık, bu konuların tamamının ele alındığını, Twitter'ın ise o gün olan bir olay olduğunu ve kendileri için bittiğini, devlet adamları arasında böyle durumların kalıcı meseleler olmadığını dile getirdi.

SAYIN MERKEL GÜÇLÜ BİR LİDERLİK SERGİLİYOR

Çipras ile iyi bir diyaloglarının olduğunu, iyi bir görüşme yaptıklarını, birçok konuyu ele aldıklarını anlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"İnşallah İzmir'de yapacağız toplantıyı. Bunları tekrar detaylı olarak ele alacağız. Sayın Merkel de tüm bu konularda güçlü bir liderlik sergiliyor Avrupa içinde Türkiye ile ilişkiler bağlamında Almanya'nın bütün inisiyatifleri üstlenmiş olması hem Türk-Alman dostluğu bağlamında hem de Avrupa içinde netice almak bakımından önemli. Özellikle bütün bu süreçlerin vize muafiyeti öncelikle Almanya'nın doğrudan ilgilendiği bir husus. Sayın Merkel'in de devrede olması işlerimizi kolaylaştırıcı hızlandırıcı bir faktör. Çok iyi niyetle bir çalışma içindeyiz hepimiz. Bu Türkiye-Avrupa ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı ve güçlü bir dönemin başlangıcı olarak önemli bir aşama. O konuda son derece memnunum. İçerideki atmosferden, konuların ele alınış biçiminden ortak bir meseleyle uğraşıyor olmanın getirdiği ortak kader farkındalığından. Medeni bir görüşme. Görüş ayrılıklarımız tabii ki oluyor. Bunu açık yüreklilikle dile getiriyoruz karşılıklı ama bu görüş ayrılıkları bir duvar gibi önümüzde engel teşkil etmiyor. Bazen onu yandan by-pass edip devam ediyoruz, bazen birlikte onu aşıyoruz. Beni memnun eden bu düzenli istişarelerin devamı.

Sayın Merkel de ikili görüşmede söyledi, en önemli şey sık sık bir araya gelmemiz, olayları paylaşarak ele almamız. Bu olduğu zaman olan problemler aşılır ama Türkiye dışlandığı zaman veya araya mesafe girdiği zaman aradaki psikolojik dengeler artar. Şu atmosferin devamı önemli. Hiç bir şey olmasa dahi, bugün somut neticeler aldık, almamış olsak dahi yüz yüze oturup konuşmanın getirdiği olumlu atmosferin yerini hiçbir şey ikame etmez. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri o anlamda gerçekten yeni bir aşamaya gelmiştir. Bundan memnuniyet ifade ediyorum." (AA)