Davutoğlu, CHP'yi ziyaret etti

Davutoğlu, yeni anayasa için ilk görüşmesini Kılıçdaroğlu ile yaptı. 82 Anayasası'nın değiştirilmesi, içtüzük, AB reformları ve tutuklu gazeteciler konusunda uzlaşmaya varıldı.

1

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa ve liderler turunun ilk ayağında dün CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki makamında gerçekleşen buluşmada her iki lider de, Türkiye'nin çoğlucu, özgürlükçü, demokratik ve sivil bir anayasaya kavuşturulması konusunda uzlaşmaya vardı.

NEDEN BAŞKANLIK SİSTEMİ?

Bu kapsamda TBMM'de, siyasi partilerin katılımıyla yeni anayasayı hazırlayacak bir komisyon oluşturulacak. Ancak yeni komisyon, bir takvime bağlanacak ve belirlenen takvim içinde çalışmalarını tamamlayacak. Başbakan Davutoğlu görüşmede, Türkiye'nin neden başkanlık sistemine ihtiyaç duyduğunu da kapsamlı biçimde anlattı. Davutoğlu, başkanlık tartışmasının kişiler üzerinden ve konjenktürel olarak yapılmaması gerektiğini de vurguladı.

REFORMLARA DESTEK SÖZÜ

İki liderin buluşmasında, yeni anayasa başlığının yanı sıra, Meclis İçtüzügü'nün değiştirilmesi, reformlar, terörle mücadele, bütçe ile AB süreci ve yurdışı gelişmelerle ilgili başlıklar da ele alındı. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun hükümetin AB uyum kapsamında gündeme getireceği reformlara destek sözü verdiği ifade edildi.

İbadi’ye 'geçmiş olsun' telefonu

Başbakan Davutoğlu, Irak Başbakanı Haydar İbadi ile bir telefonda görüştü. Davutoğlu Ramadi'de İbadi'nin konvoyuna yapılan saldırıyı kınadı. İbadi "Ülkemizin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli" dedi. Davutoğlu'da "Musul'un kurtarılmasına yönelik desteğimiz sürecek" ifadesini kullandı.

KOMiSYON GEREKİYOR

Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu arasındaki kritik görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen AK Parti Genele Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, şunları söyledi: 

MHP SONRASI NETLEŞİR

"İki genel başkan da, sivil yeni bir anayasa hazırlanması için uzlaşma komisyonunun oluşturulması gerektiğini söylediler. Sayın Başbakanımız'ın MHP ile yapacağı görüşmeden sonra yeni komisyon konusu netleşecek. Yeni komisyonun, süre açısından bir takvime bağlanması konusunda da anlayış birliğine varıldı. Başbakınımız, başkanlık sistemi konusundaki görüşlerini de paylaştı. Bizim sözünü ettiğimiz Türk tipi başbakanlık sistemi, federal ve iki meclisli bir yapıyı ifade etmiyor. Meclis'te büyük bir mutabakat olsa bile, referandum seçeneğini kullanmak istiyoruz. Çünkü burada halkın görüşü bizim için çok önemli." 

CHP'nin görüşü değişmedi

Başbakan Davutoğlu görüşmede, AK Parti'nin Seçim Beyannamesi'nde de yer alan "başkanlık sistemi" konusundaki düşüncelerini Kılıçdaroğlu'na aktardı. Kılıçdaroğlu ise CHP'nin başkanlık sistemine karşı olan duruşunu koruduğunu söyledi ve sözü edilen demokratik açılımların, parlamenter sistem içinde gerçekleştirilebileceği konusundaki görüşünü yineledi.