AYM'nin yeni üyeleri için düzenlenen törenindie konuşan Anayasa mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan şunları söyledi: 15 Temmuz darbe teşebbüsünün asıl amacı, demokratik anayasal düzeni ve onun koruduğu temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaktı. Bu teşebbüs sonuç almış olsaydı daha önce olduğu gibi Anayasa Mahkemesinin anayasayı ve temel hakları koruma görevi de anlamsız hale gelecekti. Vesayetçilik bu topraklardaki varlığının yeni değil. Hiç kimse veya hiçbir kurum şu ya da bu metinden, seküler ya da dini kökenli herhangi bir ideolojiden darbelere gerekçe çıkaramaz. Türkiye'de demokratik anayasal rejimin asıl koruyucusu milletin kendisidir.
DEVLETİN ZİRVESİ BİR ARADA
Törene Başbakan Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, MHP Genel Başkanı Bahçeli, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, YSK Başkanı Sadi Güven, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Askeri Yargıtay Başkanı Ahmet Zeki Liman, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Abdullah Arslan, HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, eski TBMM Başkanları Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, Köksal Toptan, yüksek yargı üyeleri ve çok sayıda davetli de katıldı.
OHAL hukuksuzluk değildir
AYM Başkanı Arslan: Demokratik OHAL anlayışı, anayasaların bütünüyle askıya alınmasını reddeder. Bu nedenle, olağanüstü hal hukuksuzluk hali değildir. Amaç, demokratik düzene dönülmesidir.
SİYASi BiR SAPKINLIK
AYM Başkanı Arslan: Darbeler siyasi iradeye ve akla giydirilen deli gömleğidir. Darbecilik milli iradeyi gasp etmeye çalışan, vesayetçi elitizmin pençesinde demokrasiyi içten içe kemiren iflah olmaz bir hastalık, tam bir siyasi sapkınlıktır. 15 Temmuz'da bir kez daha hortlayan darbeci zihniyete milletçe verilecek en güzel cevap, demokratik ve özgürlükçü yeni bir anayasa yapmaktır. Esasen 15 Temmuz sonrası oluşan toplumsal ve siyasal birlik ruhu, yeni anayasa için gerekli iklimi de sağlamıştır.