Darbeciler ilişkilerimize darbe vurmasın

Atina’da mevkidaşı Çipras ile bir araya gelen Başbakan Yıldırım, 8 FETÖ'cü için ''Yargı kendine ait olan kararları verecek, idare de kendi inisiyatifindeki işleri yapacak'' dedi. 

Başbakan Binali Yıldırım, Atina'da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi. 1,5 saatlik görüşmenin ardından ortak basın toplantısına 15 Temmuz darbe girişimi sırasında helikopterle Yunanistan'a sığınan darbeci askerlerin iade talebinin reddedilmesine yönelik karar damga vurdu. 

‘Yargı kararına saygı’ 

"Yargı kararına saygı" duyulması gerektiği vurgulayan Çipras, şöyle konuştu: Yunanistan'da adaletle yönetim arasında büyük bir ayrım var. Biz mahkeme kararlarına katılsak da katılmasak da saygı göstermek zorundayız. İltica başvurusu süreci tamamlanmadı. Taleple ilgili bir kriz söz konusu değil. 

Bu siyasi bir görüş

Türkiye'de demokratik kurumlara yönelik bir girişimde bulunuldu biz darbecilerin karşısında yer aldık. Biz darbecilerin ülkemizde kabul görebilecek kişiler olmadığını beyan ettik. Bu siyasi bir görüştür. Bizim Türkiye ile yaptığımız işbirliği çok önemli. 

Tabii ki iade isteyeceğiz 

"Darbecilerin iadesini arzu ettiklerini" söyleyen Başbakan Yıldırım, "Yargı ile idarenin işleri her ülkede ayrıdır. Biz de bunu söylüyoruz. Fakat Türkiye hakikaten zor günler geçirdi. Hukukun verdiği karara tabii ki saygılıyız ama istiyoruz ki darbeciler Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın" dedi.

İKİMİZ DE MÜHENDİSİZ! 

Ziyaretin "ilginç ve güzel" bir dönemde yapıldığını söyleyen Çipras, "Biz fen bilimleri insanlarıyız. İkimiz de mühendisiz. Bu nedenle bizim, sorunlara en hızlı şekilde olumlu çözüm bulma imkanımız var diye düşünüyorum" dedi. 

Avrupa’nın güvenliği iki ülkeden geçiyor!

Başbakan Yıldırım, AB’ye vize muafiyeti çağrısı yaparak şöyle konuştu: Adalara giriş-gelişleri Schengen sistemi içerisinde esnetilebilirse bu turizm faaliyetlerinin artabileceğini düşünüyorum. Belki bu işin en güzel yolu AB'nin geçen yıl söz verdiği vize muafiyetini öncelikli olarak hayata geçirmesiyle mümkündür. Özellikle Suriye ve Irak'ta yaşananları, Türkiye'nin terör konusunda karşı karşıya kaldığı riskleri dikkate alırsak Avrupa'nın güvenliğinin Türkiye ve Yunanistan'dan geçtiğini söyleyebiliriz. İki ülke bir anlamda terör konusunda çok önemli bir görevi ifa ediyorlar.

Kıbrıs'ta çözüm adil olmalı!

“Kıbrıs konusu iki ülke için de çözülmesi gereken bir meseledir. Biz komşuyuz, bizde bir tabir vardır; komşu komşunun külüne muhtaçtır. Aynı coğrafyayı paylaşıyoruz” diyen Başbakan Yıldırım şöyle devam etti: Çözüm adil olmalı. Sorunların çözüm yolu kazan kazan prensibine göre olmalı. İki komşuya yakışır bir şekilde aramızdaki meseleleri konuşmalı ve çözüm üretmeliyiz" dedi. 

Ömür biter yol bitmez 

Bir yabancı basın mensubunun, "Güvenlik ve garantiler konusunda Atina'nın tezleriyle ilgili görüşünüz nedir?" sorusuna Yıldırım, şu yanıtı verdi: Ömür biter yol bitmez. Her zaman gitmek isterseniz gidecek yol bulunur. Biz de Kıbrıs meselenin çözümünü istiyoruz ama bu BM’nin meselesi değil. Bu Kıbrıs Rum ve Türk toplumunun meselesidir. İki ülke uzlaşma konusunda gereken her türlü olumlu katkıyı yapmaya karar verdik. 

Ege’deki ihlaller tek taraflı değil 

Görüşmede Ege Denizi'nde son dönemde yaşanan ihlaller de gündeme geldi. Konuyla ilgili iki lider de "diyalog" vurgusu yaptı.  "Ege bölgede bir istikrar denizi olmalı" diyen Çipras, "Gerginlikleri ortaya çıkmadan önlemek konusunda anlaşmaya vardık" ifadelerini kullandı. Ege'de ihlallerin tek taraflı olmadığını vurgulayan Yıldırım, "Bunları asgari düzeye indirmeyi amaçlıyoruz. Bunun yolu da doğrudan iletişim" dedi.  

Olumsuz tavrın faydası yok  

“Darbe sonrası yaşananlar ve daha sonra da Türkiye'de anayasa değişikliğine yönelik süreç içerisinde Avrupa Birliği maalesef olumsuz bir tutum içerisine girdi” diyen Başbakan Yıldırım şöyle konuştu: Bunların, ilişkilerimizin olumlu yönde gelişmesi için hiçbir katkısı yok. 15 Temmuz sonrası bazı Avrupalı dostlarımız beklediğimiz desteği göstermediler. Artık hepsi geride kaldı. AB ile Türkiye yeni bir vizyonla yeni bir başlangıç yapmak istiyor.

AB gelecek vizyonunu belirlemeli

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ile bir araya gelen Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin AB’ye katılımı çalışmalarına Yunanistan'ın olumlu katkı vermesi dolayısıyla teşekkür etti. Yıldırım “AB, gelecek vizyonunu ortaya koymalı ve bundan sonra Türkiye ile nasıl bir yol yürüyeceğine karar vermeli. Türkiye'nin, birliğe üye olması sadece kendi yararına değil bölgenin barışı, güvenliği, Avrupa'nın barışı, güvenliği için de hayati öneme sahip. Çünkü Ortadoğu kaynaklı huzursuzluklar, savaşlardan dolayı ciddi mülteci akını var Batı'ya doğru ve bunu Türkiye durduruyor" dedi.