Cumhurbaşkanlığı'nda dumansız resepsiyon

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sigarayı bırakanlaraverdiği resepsiyonda ''Sigara içme özgürlüğü olamaz. Aslolan sigara içenin değil içmeyenin özgürlüğünü korumaktır. Çünkü kendi iradesi dışında bir tehdide maruz kalmakta'' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdogan, sigara içmenin özgürlük olamayacağını belirterek "Sigara içme özgürlüğü olamaz. Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa, bu da olamaz. Aslolan sigara içenin değil, sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır. Çünkü kendi iradesi dışında bir tehdide maruz kalmaktadır" dedi. Türkiye genelinde sigarayı bırakan 250'nin üzerinde vatandaşa "9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde özel bir resepsiyon veren Erdoğan'ın konukları arasında, yurt gezileri sırasında içerken görüp, sigarayı bıraktırdığı 20 kişi de iştirak etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki resepsiyonda, Erdoğan'ın yıllardır el koyduğu sigara paketlerinden oluşan koleksiyon ve fotoğraflar da sergilendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resepsiyonda yaptığı konuşmada özetle şunları kaydetti:

ANAYASAL GÖREVİMİ YAPIYORUM 

Anayasa'ya göre gençlerin kötü alışkanlıklardan korunması devletin asli görevidir. Devletin en üst temsilcisi olarak anayasa hükmünün yerine getirilip getirilmediğinin takibini yapmak da görevimdir. Aynı zamanda bu şahsi prensibimdir. Devlet nasıl masum vatandaşı koruma mecburiyetindeyse, tütüne karşı da aynı şekilde korumak zorundadır. 

BU MÜCADELENİN ARKASINDAYIM

Cumhurbaşkanlığı adına ve şahsi olarak arkasındayım, destekçesiyim bu mücadelenin. Hani Ziya Paşa diyor ya; "faniliğin kan dolu çeşmesinden bir yudum içen, başını bir daha bela yağmurlarından kurtaramaz", zararlı alışkanlıkların tümü böyledir. 

TÜTÜN ENDÜSTRİSİ ETKİLİ 

Gelişmiş ülkelerde sigara alışkanlığı azalırken, gelişmekte olan ülkelerde arttığını görüyoruz. Sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan şiir, roman, film gibi büyük sektörlerin ardında tütün endüstrisinin yattığını görüyoruz. Diğer ülkelerde sigara içenler ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. 

2 paket içiyordum

Resepsiyona katılan isimlerden bazıları, yaşadıklarını AKŞAM'a anlattı:

Eşref TAŞ (Eski AK Parti Bingöl Milletvekili): Hanım ve çocuklar sigaradan çok rahatsız oluyorlardı. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde Kızılcahamam kampımız sırasında hanım "Seni şikayet edeceğim" dedi ve etti. Tabii ki sözümü tutuyorum. 20 yıldır günde 2 paket içiyordum.  

Demet ASILSAMANCI (Ev hanımı): Ortaokuldan beri sigara içiyorum. Bir programda fotoğraf çekilmek için Sayın Cumhurbaşkanına yaklaştık. "Sigara içiyor musunuz?" diye sordu. İçtiğimizi söyleyince de, "Bıraksanız daha iyi olmaz mı? Hem cebiniz, hem sağlığınız için" dedi. O gün bıraktım.

Her yıl 100 bin ölüm

Yeşilay'ın verilerine göre, Türkiye'de ölümlerin yüzde 23’ü tütün kullanımına bağlı hastalıklardan kaynaklanıyor. Türkiye, 2006'dan bu yana tütün kontrolüyle ilgili yaptığı aktif çalışmalarla, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği kriterlere göre dünyada en başarılı ilk dört ülke arasında. Türkiye'de her yıl 50 bin yeni akciğer kanseri vakası ortaya çıkıyor. Bunların yüzde 80 - 90’ı tütün ürünlerinin tüketiminden kaynaklanıyor. Dünyada her yıl 6 milyon, Türkiye'de de 100 bin insan sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını yitiriyor. 

30 bin öğretmen bugün atanıyor

30 bin öğretmen kadrosuna atamalar, bugün düzenlenecek törenle gerçekleştirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 30 bin öğretmen ataması töreninin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün yapılacağı belirtildi. Törenin MEB Şura Salonu'nda saat 11.00’de gerçekleştirileceği bildirildi. Atamalar, elektronik ortamda yapılacak.