Cumhurbaşkanlığına firesiz yürüyüş

Anayasa teklifinin maddelerinin görüşülmesine ilişkin oylama beklendiği gibi rahat şekilde 330 olan referandum sınırını geçti. 15-20 gün içinde tüm maddelerin onaylanacağı tahmin ediliyor. 

HAKKI KURBAN

Cumhurbaşkanlığı sistemini içeren anayasa paketinin maddelerinin görüşülmesine ilişkin oylama yapıldı. TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamada 134 ret, 338 kabul oyu geldi. Yaklaşık 340 bekleniyordu. Çekimser 2, boş 5, geçersiz 2 oy kullanıldı. 15-20 gün içinde tüm maddelerin kabul edilmesi ve nisan ayında referanduma gidilmesi hedefleniyor. HDP milletvekilleri oy kullanmadılar.  

YASAMA VE YÜRÜTME AYRIMI 

Anayasa teklifi yürütme yetkilerinin cumhurbaşkanına geçmesini, Meclis’in yasama yetkisinin kuvvetlendirilmesini içeriyor. Referandum sonucunda değişiklik kabul edilirse bakakanlar kurulu ve başbakanlık ortadan kalkacak. Cumhurbaşkanı kendi kabinesini Meclis içinden ya da dışından oluşturacak. 

Oy kullanma kavgası 

Oy verme işlemi sırasında AK Partili ve CHP’li vekiller arasında sık sık tartışma yaşandı. CHP’liler AK Partililerin gizli oylama kuralına uymadığını savunarak tepki gösterirken, AK Partililer de CHP’lileri kavga çıkarmakla suçladı. Ortam zaman zaman gerildi.  TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, sık sık milletvekillerini, Başkanlık Divanı kürsüsünün ve kabinlerin önünü boşaltmaları için uyardı. Aydın, "Oylamanın gizliliği ilkesine hep birlikte riayet ediyoruz. Hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum" dedi. 

CHP sırasında canlı yayın!

CHP milletvekilleri sosyal medya üzerinden canlı yayın yaptılar ve ayrıca profesyonel kamerayla oylama sırasında Genel Kurul Salonu'nda çekim yaptılar. 

Bir Ali değil bin Ali feda olsun 

Başbakan Yıldırım: Biz makam, mevki delisi değiliz. Devlet için bir Ali değil, bin Ali feda olsun. 

Meclis’teki oylama öncesi milletvekillerine seslenen Başbakan Yıldırım “Biz makam, mevki delisi değiliz. Devletin geleceği için bir Ali değil, bin Ali feda olsun. Milletim kazanacaksa biz kaybederiz” dedi. Deniz Baykal’ın değerlendirmelerinin makul olduğunu ifade eden Yıldırım buna karşı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise teklifi tartışmaya yanaşmadığını ifade etti. Baykal ise görüşmelerde teklifle milletin egemenlik hakkının zarar göreceğini ifade etti.  Yıldırım,

“Bizim güzel bir tabirimiz var. Ben denizciyim, iki kaptan gemiyi batırır. Kaptanın tek olması lazım, icraatta kaptanın tek olması lazım" diye konuştu.

MİLLETE İNANIYORUZ 

Siyasetçilerin hata yapabileceğini ama milletin hiç hata yapmadığını ifade eden Yıldırım, "Millet bu değişikliğe, öyle inanıyoruz ki aynen olur verecek ve Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesine giden yolda önünü açacak, yolunu aydınlatacaktır" dedi. 

Binali Yıldırım’dan Bahçeli’ye teşekkür 

Teklifin kabul edilmesinin ardından Başbakan Yıldırım, AK Parti sıralarından MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin Genel Kurul salonundaki grup sırasında oturduğu yere giderek, MHP Lideri'ne teşekkür etti. Yıldırım ve Bahçeli, tokalaşmalarının ardından bir süre sohbet etti. 

Partili olması tarafsızlığına mani değil 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cumhurbaşkanının partili olmasının tarafsızlığına mani olmadığını söyledi. Öngörülen sistemin güçlü yasamayı ve etkin denetimi temin ettiğini belirten Bozdağ, yeni sistemin toplumsal uzlaşmayı da güçlendireceğini kaydetti. Bozdağ, "Adayların seçilebilmek için toplumun en az yüzde 51'inin oyunu alabilme ihtiyacı, radikal söylemleri bir tarafa bırakmasını, başta siyasi akımların da oy verebileceği bir üslubu ortaya koymasını gerektirecektir" ifadelerini kullandı. 

Millete gitmeye ‘ihanet’ dedi 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yatığı konuşmada “Yüzde 51 ile seçilen cumhurbaşkanına, milletin yüzde 100'ünü temsil eden Meclis'i feshetme yetkisi veriyorlar. Bu milli iradeye ihanettir" dedi.

10 soruda yeni sistem 

AK Parti, anayasa değişikliği için “ihanet” diyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na 10 soru-10 cevapla yanıt verdi. 

-SORU: AK Parti üniter yapıyı bozup federasyon mu getirecek? 

- CEVAP: Üniter yapı korunmaktadır. Tek Meclis öngörülmüştür. 

- SORU: Yürütmede “diktatörlük” oluşturma ihtimali var mıdır? 

- CEVAP: Sistem, parlamenter sistem gibi demokratik bir hükümet modeli. 79 milyon yürütmenin başı. Bir şey denilecekse ‘Millet Hükümeti’ denilebilir. 

- SORU: AK Parti rejim değişikliği mi yapıyor? 

- CEVAP: Rejim tartışmaları 1923’te bitmiştir. Önerilen hükümet sistemidir. 

- SORU: AK Parti kendi yargısını mı oluşturmaktadır? 

- CEVAP: Aksine yargı bağımsızlaştırılmaktadır. Askeri yargı kaldırılmıştır 

- SORU: Siyasi partiler işlevsiz mi kalacak? 

- CEVAP: Önerilen sistemde siyasi partiler, hatta yüz bin seçmen de Cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek. Partiler varlığını güçlü şekilde sürdürecek. 

- SORU: Cumhurbaşkanı Meclis'i feshediyor mu? 

- CEVAP: Seçimlerin birlikte yenilenmesi doğrudan fesih anlamına gelmez. Düzenleme, sistemin tıkanmasının önüne geçecektir. 

- SORU: Meclis işlevsiz kalacak mı? 

- CEVAP: Kanun koyma ve kaldırma yetkisi Meclis'in. Meclis, yürütmeye karşı güçlü. 

- SORU: Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Meclis'in yasama işlevi gasp mı ediliyor? 

- CEVAP: Kararname, kanunda olmayan alanlarda çıkarılabilmektedir. Meclis, iptali için AYM’de iptal başvurusu yapabilmektedir. 

-SORU: Her atamayı Cumhurbaşkanı mı yapacak? 

-CEVAP: Üst yargı atamaları Meclis ve Cumhurbaşkanı tarafından seçilecektir. 

-SORU: Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ülkeyi böler mi? 

-CEVAP: Doğasında uzlaşma var. Cumhurbaşkanlığı için yüzde 50+1 oy  gerekecek.