Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan Erbil'in referandum kararına ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kalın, Erbil'in referandum kararına ilişkin yaptığı açıklamada, ''Umarım bu kararı iptal ederler'' dedi.

1

Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

ABD'NİN BİR TERÖR ÖRGÜTÜNE ANGAJE OLMASINI ANLAMAKTA ZORLANIYORUZ

Suriye ile ilgili çabamız çatışmaların dururulması. Rejimin çıkarttığı zorlukların farkındayız. Aralık ayında devreye giren ateşkesi birçok kez ihlal etti. Geçen hafta İran Dışişleri Bakanı ile aynı zamanda Suriye meselesini de açık ve net bir şekilde konuştuk. Rakka operasyonunda yer almayacağını ifade etmiştik. Biz de sayın Cumhurbaşkanımızın formülasyonuyla "hayırlı olsun" dedik. Bizim için temel kaygıların devam ettiğini ifade etmek isteriz. YPG/PYD unsurların çekileceğini ve buraların Araplar'a bırakılacağının gerçekleşmediğini gördük. Benzer durumların Tel Abyad'dada görüyoruz. ABD'nin bir terör örgütüne bu kadar angaje olmasını, ciddiye almasını anlamakta zorlanıyoruz.

FETÖCÜLER NEREDE OLURSA OLSUN DEVLETİN NEFESİNİ ENSELERİNDE HİSSEDECEK

Çatı ve diğer davalar devam ediyor. Bununla ilgili sayın Cumhurbaşkanımızın süreci yakından takip ettiğini söylemiştim. Şehit ailelerimizin yakınları ve gazelerimiz bu davaları yakından takip ediyorlar. Zaman zaman zanlıların savunmaları ve siyasilerin yaptığı yorumlarda bunun kontrollü darbe olduğu ifadelerini görüyoruz. Bu herşeyden önce şehitlerimizin aziz ruhuna saygısızlıktır.Bu ancak ve ancak darbecilerin ekmeğine yağ sürmektir. Nerede olursa olsunlar ister ABD, ister Avusturalya, İster Afrika'da FETÖ'cüler devletin nefesini enselerinde hissedeceklerdir.

UYUŞTURUCU İLE GENİŞ KAPSAMLI MÜCADELE BAŞLATILMIŞTIR

Türk ekonomisi yüzde 5 oranında büyüdü. Bu çok ciddi rakamdır. Avrupa ülkelerinde bu rakamı yakalayan ekonomi yoktur. Borsa İstanbul'da rekor kırılarak 100 bin üzerine çıkıldı. Bütün bunlar Türk ekonomisinin bünyesinin ne kadar sağlam olduğunu, Türk ekonomisinin ne kadar güçlü olduğunu göstermektedir. Son olarak Cumhurbaşkanımızın yakından takip ettiği konuyu paylaşmak istiyorum. O da uyuşturucu ile mücadele meselesi. Uyuşturucu dünyanın birçok yerinde ortaya çıkan çok ciddi sorundur. Sayın Cumhurbaşkanımız konu hakkında talimat vererek konunun takip edilmesi ve  tedbir alınmasını istemişlerdir. Bu çerçevede ilgili bütün bakanlıklarımız çok kapsamlı bir çalışma başlattılar. Hedefimiz gençlerimizin zehirlenmesine izin vermemektir.

15 TEMMUZ BİR HAFTA BOYUNCA ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE ANILACAK

15 Temmuz'un birinci yıldönümünde sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde ve ilgili kurumlarımızın koordinasyonuyla birtakım anma faaliyetleri planlanmaktadır. şu anda u faaliyetlerin 1 hafta boyunca yapılması, şehitlerimizin aziz hatırasına yakışır bir şekilde hem o hüznü hem kahramanlık hatıralarının anlatılması, panel, sempozyum, şehitlerimizin ruhuna okunacak hatimler hazırlanıyor. İstanbul ve Ankara'da şehitlerimiz için birer anıt yapılmaktadır.

KÖRFEZ KRİZİYLE İLGİLİ BÜTÜN ÜLKELERLE TAM MESAİ YAPILIYOR

Bizim amacımız bütün aktörleri bu sürece dahil etmek. Sayın Cumhurbaşkanımız sayın Trump'la da bir telefon görüşmesi yapacak. Günde birkaç kez bu ülkelerin tamamıyla krizin minimize edilmesiyle ilgili olarak çık yakın mesai içindeyiz. 16 Nisan referandumdan sonra Türkiye yeni bir sürece girdi. Sayın Cumhurbaşkanı grup konuşmalarını yapıyor, Meclis'e gidiyor. Burada AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla Külliyedeki çalışmaları ile bir koordinasyon sağlaması önemlidir. Bu çalışma devam ediyor.