Cumhurbaşkanı Erdoğan: İş birliği yapmaya hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan İngiltere'de Türk - İngiliz Tatlı Dil Forumu'nda açıklamalarda bulundu.

1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar: 

- Türkiye-Birleşik Krallık ilişkilerinin 500 yıla yakın köklü bir tarihi geçmişi var. Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri işbirliğimizin her alanda daha da geliştiği, derinleştiği ve ivme kazandığı bir dönemden geçiyor. İlişkilerimizin bugün ulaştığı yüksek düzeyde yakın zamanda her iki ülkede gerçekleştirilen halk oylamalarının da önemli etkisi vardır. 

- Birleşik Krallık 2016 yılındaki halk oylamasında alınan Brexit kararını uygulamak için adımlarını atıyor. 

- İlişkilerimizi yakınlaştıran bir başka önemli husus ise Birleşik Krallık'ın FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ülkemize gösterdiği samimi dayanışmadır. Birleşik Krallık 15 Temmuz sonrasında gerçek bir dost olduğunu gösterdi. 

- Ülkemizde 3 binden fazla Birleşik Krallık şirketine ev sahipliği yapıyoruz. Kendi şirketlerimizle Birleşik Kralık şirketleri arasında bir ayrım gözetmiyoruz. Ekonomimizde yakaladığımız ivmeyi korumak ve değişen şartlara uyum sağlamak konusunda kararlıyız. 15 yılda yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiğimiz bu durumu ülkemize olan güvenin tezahürü olarak görüyoruz. Savunma sanayiindeki ortaklığımız birlikte neleri başarabileceğimizin en güzel örneğidir. 

- Türkiye olarak Avrupa Atlantik bölgesinin güvenliğine önem veriyoruz. Suriye, Irak, Afganistan ve Somali gibi ülkelerin istikrara kavuşturulmasını hedefliyoruz. Tüm bu hususlar ülkelerimizin öncelikli gündeminde önemli bir yere sahiptir. 

- Terör ve düzensiz göçün sebepleriyle kaynağında mücadele edilmesi konusunda biz karşılıklı olarak kararlıyız. Şu anda bildiğiniz gibi dünyada en fazla yardıma eli açık üç ülke bir ABD, iki Türkiye, üç İngiltere. Biz eli açık ülkeleriz. Türkiye aynı anda çok sayıda terör örgütüne karşı son derece etkili bir mücadele yürütüyor. Biz Avrupa'nın ve tüm dünyanın güvenliğini sağlıyoruz. 

- DEAŞ'ın İslam devleti olarak adlandırılması son derece yanlıştır. Çünkü DEAŞ en büyük zararı Müslümanlara veren, Müslümanları katleden eli kanlı bir terör örgütüdür. Bizim dinimiz barış, kardeşlik dinidir. 

- Birleşik Krallık değer verdiğimiz ve güven duyduğumuz stratejik ortağımızdır. Biz her alanda daha fazla iş birliği yapmaya hazırız. Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli gelin birlikte değerlendirelim. Yeni bir dönemin eşiğinde olduğumuz şu günlerde bizimle yürümek isteyen dostlarımıza vereceğimiz değer çok farklı olacaktır. 

(TRT Haber)