Erdoğan'dan burs ve kredi müjdesi

Bayburt Üniversitesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan öğrencilere burs ve kredi müjdesi verdi...Erdoğan, '2002 yılında üniversite verilen kredi - burs 45 TL idi. Şimdi 330 TL, yılbaşında ise 400 TL olacak' dedi.

1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bayburt Üniversitesi'nde konuştu. Öğretim üyeleri ve öğrencilerine seslenen Erdoğan eğitim odaklı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:


140 KARAKTERE SIĞIDIRILIYORSA CİDDİ SORUN

Gençlerimiz 140 karaktere sığdırılmış bir ifade ile yetiniyorsa burada ciddi bir sorun var demektir. Tüm bilgi kaynağı sosyal medya olan bir nesil bizim özlemini çektiğimiz bir nesil değil. Ben de zaman zaman güncel konular dahil bazı fotoğrafları görüntüleri eğlenceli buluyorum. Ancak meseleyi bundan ibaret görüp asıl bilgi kaynaklarına yönelmezsek olmaz. 


FARKLI OLMAK BAŞKA GERÇEKTEN KOPMAK BAŞKA

Bilgiyi irfan ve hikmetle birlikte geliştirmek mecburiyetindeyiz. Yeni Türkiye hedefini gerçekleştirmek için el birliğiyle çalışmalıyız. Fikir çilesi çekmeden, alınteri dökmeden sonsuz bir tecessüsle ilim tahsil etmeden kütüphanelere kitap deryasına dalmadan bunu başaramayız. Zaman bendedir ve mekan bana emanettir şuurunda bir gençlik yetiştirecek eğitim sistemini hep birlikte süratle kurmalıyız. Üniversiteler bu ülkenin, bu milletin sorunlarını konuşan, tartışan, fikir ve çözüm üreten bilim alanlarıdır. üniversitelerde farklı düşünce ve görüşler olabilir ama farklılık adına toplumun ve ülkenin gerçeklerinden de kopulmaması, milletin değerlerine saygı duyulması son derece önemlidir. 

ELEŞTİRİ KIRIP DÖKMEK DEĞİL TAMİR ETMEKTİR

İdeolojik şartlanmışlıkla gözü bağlı bir anlayışın üniversitelerimizi ve ülkemizi götüreceği hiçbir yer yoktur. Eleştiri ayrıdır, hakaret ayrıdır. Eleştiri kırıp dökme değil, imar etme tamir etmedir. Hiçbir insan değer verdiği şeyi kırmaya çalışmaz. Eleştirmeyle aşağılama arasındaki fark, birilerinin anlamlı bir şekilde üzerinde durması gereken bir durumdur. Kendi milletine, tarihine, kültürüne, inancına hakaret edenler tamamen yabancılaşmış demektir, onlar yerli değildir. İçinden geldiği milleti zorla dönüştürülmesi gereken bir anlayış yıllar boyu ülkemizin basının hakim dili olmuştur. Bu ülkenin medyası darbelere giden süreçlerde ortaya koyduğu tutumla da utanç verici bir maziye sahiptir. 

76 OLAN ÜNİVERSİTE SAYISINI 193'E ÇIKARDIK

'Kurban Bayramı bu sene de hac mevsimine denk geldi', 'metroda, uçakta, otobüste namaz' türünden haberler hastalıklı bir bakış açısını yansıtır. Hani şecaat arzederken, sirkatini söyleme arzusu....Osmanlı Türkçesinin, Kuran ve siyer derslerinin seçmeli olarak okullarda okutulması tartışmlarında bunu hep gördük. Bazı medyanın millete karşı takındığı düşmanca tavrını düşünmemiz gerekmekteir. Ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde eğitimi önceliklerimizin en başına yerleştirdik. Son 13 yılda bütçede en güçlü payı eğitime verdik. 2002 yılında 76 olan üniversite sayısını 193'e çıkardık. Bugün üniversitesi olmayan şehrimiz kalmadı. Bu üniversiteler şehirlerimize tabii ki canlılık kattı. 

BURSLAR YILBAŞINDAN İTİBAREN 400 TL OLACAK

Bizim müfredat konusunda çok ciddi bir çalışmaya girmemiz lazımdır. Yoğun bir şekilde akademisyenlerimizin sayısını arttırmamız lazımdır. Bayburt üniversitemizde 6 tane profesör olduğunu öğrendim. Bunların sayısını daha da arttırmamız lazım. Buradan hocalarıma seslenmek istiyorum; unutmayın Bayburt Türkiye'dir. Her üniversite öğrencimizin burs alması için, yüksek lisans ve doktora için ciddi adımlar attık. 1 milyon 376 bin öğrencimiz burs veya kredi almaktadır. 2002 yılında 45 liracıktı bu burs. Bu rakam yılbaşından itibaren 400 lira olacaktır. 2646 öğrencimizi yurtdışına eğitim için göndermiş bulunuyoruz. Eğitime verdiğimiz önceliği önümüzdeki yıllarda da artan bir şekilde devam ettireceğiz. Gençler son yaşadığımız hadiseler üzerinizdeki ağır yükü daha da arttırmıştır. Bu milletin istiklali ve haysiyeti sizlerin üzerindedir. Bugünkü sorunlarımızı da sizlerin gayretiyle aşacağız. Ben ülkemiz adına, geleceğimiz adına son derece umutluyum.