Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Abe'den ortak açıklama

Japonya temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Japonya Başbakanı Abe ile açıklama yaptı.

1

Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile yaptığı görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada ilk açıklamaları ev sahibi Başbakan Abe yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile basın mensuplarının karşısına geçti. Erdoğan Japonya ile olan tarihsel dostluğa dikkat çekerken, Abe, iki ülkenin Asya'nın 2 kolu olduğunu söyledi.

Japonya Başbakanı Abe 'Erdoğan'la aramızda büyük bir dostluk var. Kendisini ülkemizde ağırlamaktan mutluyuz. Marmaray'ın açılışına beraber katılmıştık. Aramızda unutulmaz anılar olmuştu.


3 ÖNEMLİ KONUYU KONUŞTUK

Bu görüşmemizde farklı konularda görüş alışverişimiz oldu. 3 önemli konuyu konuştuk.

G20 zirvesi için sürdürülebilir bir ekonominin şart olduğunu söylemeliyiz. Bölgesel durumlara değindik. Mülteciler konusunda yaptıklarını biliyoruz ve kendilerine teşekkür ediyoruz.


ASYA'NIN 2 KOLU

İki ülke arasında teknoloji işbirliği anlaşması yapılmasına karar verdik. Türk - Japon ortak yapımı olan Ertuğrul faciasını anlatan filmle beraber kültürel bağlarımız güçlenecek. Marmaray açılışında söylediğim gibi Asya'yı tutan iki kol bugün bir aradadır' dedi.

Abe'nin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Dostumuz ve stratejik ortağımız Japonya'yı bu kez Cumhurbaşkanı olarak ziyaret etmenin bahtiyarlığını yaşıyorum. Öncelikle Tokyo'ya vardığımız andan itibaren şahsıma, eşime ve beraberimdeki heyete gösterilen misafirperverlikten dolayı Sayın Abe'ye şükranlarımı sunuyorum.

EKONOMİ ÇEVRELERİNİ BİR ARAYA GETİRDİK

Bildiğiniz gibi geçen yıl Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 90. yılını kutladık. Hatırlayacağınız üzere ben bu vesile ile 2014 yılında Başbakan olduğum dönemde ilk ziyaretimi 6-8 Ocak'ta Japonya'ya gerçekleştirmiştim. Bu yıl da Türk Japon dostluğunda çok önemli yeri olan Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'ya ziyaretinin 125. yıldönümüdür. Bu müstesna yıldönümünü düzenlenen etkinliklerle gerçekten anlamına ve tarihimizdeki yerine uygun idrak ediyoruz. Bu fırsattan yararlanarak Ertuğrul Fırkateynimizin açıklarında battığı Ertuğrul Deniz Şehitleri'nin bakımını yapan küçük öğrencilerimize şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.

BENİ ONURLANDIRDI

Bugün şahsıma tevdi edilen Fahri Doktora ünvanını kabul ettim. Japonya'nın en köklü ve prestijli kurumlarından olan bir okuldan böyle bir ünvana layık görülmek beni onurlandırdı.

EKONOMİK GELİŞMELERDEN MEMNUNUZ

Burada yaptığımız tüm görüşmelerde bölgedeki konuları ele aldık. Uluslararası gündemdeki başlıca konuları başta terör olmak üzere değerlendirme fırsatı bulduk. Bu konuda değerli dostum Abe ile hem fikir olduğumuzu gördüm. Kuşkusuz ekonomik ve ticari işbirliğimiz Türkiye Japonya ilişkilerinin en önemli boyutlarından birini oluşturuyor. Bu konuda da geçmiş projelerimizi ve devam eden projeleri de değerlendirdik gözden geçirdik. Bu çerçevede 2014 yılındaki ziyaretimde başlatılan Ekonomik Ortaklık Anlaşmasına ilişkin gelişmelerden memnuniyet duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Ziyaretim kapsamında Başbakanlık Yatırım ve Destek Yatırım Ajansı ve işadamlarımızı bir araya getirdik.

TÜRK JAPON ÜNİVERSİTESİNİN ALT YAPI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Türkiye bu yıl G-20'nin dönem başkanlığını yapıyor. Liderler zirvesi 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'da yapılacak. Tabi bu arada ayın 13'ünde Abe ile İstanbul'da fevkalade bir durum olmazsa bir araya geleceğiz. Ve bildiğiniz gibi Türk Japon bu konu bizler için çok önemli bilim ve teknoloji üniversitesinin de alt yapı çalışmaları hızla devam ediyor. İstanbul'umuzun müstesna bir yerinde bin dönüm kadar bir araziyi bu üniversite için tahsis etmiş bulunuyoruz.

Gerek bugünkü ziyaretimin gerekse Abe'nin önümüzdeki ay Türkiye ziyaretinin ülkelerimiz arasındaki köklü bağları daha da güçlendireceğine inanıyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen Hüsnükabul için şükranlarımı sunuyor tüm japon halkına en kalbi selam ve muhabbetlerimi sunuyorum' dedi.