Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstikrar 5 yıl garanti

Elazığ'dan 80 milyon kişiye beraberlik çağrısı yapan Erdoğan, 'Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi' ile istikrarın 5 yıl boyunca garanti altına alınacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ'daki açılış töreninde yaptığı konuşmada, birlik, beraberlik, vatan ve bayrak sevgisinin tüm Türkiye'ye örnek olacak derecede güçlü ve belirgin olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:  

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi 

Önümüzde yeni ve önemli bir fırsat var. Bu fırsat cumhurbaşkanlığı sistemine geçmemizi sağlayacak referandumdur. Sapla samanı karıştırarak milletin kafasını bulandırmaya çalışıyorlar. Cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıkanların bir kısmı bunun artısını eksisini bilmediği için karşı çıkıyor. Bir kısmı da kendi foyaları ortaya çıkacak diye karşı çıkıyor. Her şeyden önce yönetim değişmiyor. 1923'te ilan ettiğimiz 'Cumhuriyet'i ilelebet koruyacağız. Türkiye yıllardır aradığı münasip yönetim sistemine nihayet kavuşuyor. Bu sistemin adı “cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi”dir. Yönetim sistemi tartışmalarımızın tarihi, cumhuriyetimizden eskidir. Parlamento yine yerinde. Hiçbiri, diğerine bağlanmıyor. Sadece görev tanımları yeniden yapılıyor. 

Güven olacak ülke kalkınacak 

5 yıllığına göreve getirilen Cumhurbaşkanı anayasa çerçevesinde görevini yerine getirecek. Bu istikrar sürecinin 5 yıl süreyle garanti altına alınması anlamına geliyor. İstikrarın olduğu yerde kalkınma da olacak. Milletvekili sayısını da 550'den 600'e çıkarıyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle Türkiye kendine en uygun sisteme kavuşacak. Bu ülkede Cumhurbaşkanının Başbakana anayasa kitapçığını fırlattığını gördük! Yeni sistemde Cumhurbaşkanı ile Başbakan’ın gücü aynı kişide birleştiği için çekişme, çatışma, kavga, dövüş diye bir sorun çıkmayacak. 

BAŞBAKAN'A ANAYASA FIRLATILDI 

Tek kişide bu gücü topluyoruz. Böylece, ’Kitapçıkları fırlat’ dönemi bitiyor. Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı, vatana ihanet dışında hiçbir şeyle suçlanamıyor, yargılanamıyor. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı, milletimizle birlikte Meclis’e karşı da sorumluluk üstleniyor. Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açma ve Yüce Divan'da yargılanmasını talep etme imkanı veriliyor. Böylece yürütme ile yasama organlarının görevleri arasındaki ayrım netleştiriliyor. 

SIKIYÖNETiM ARTIK TARiH OLACAK 

Eski dönemde çok tartışılan sıkıyönetim artık kalkıyor. Bunun yerine zorunlu durumlarda OHAL ilan edilecek. Anayasa değişikliğiyle getirdiğimiz bir başka yenilik de cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğini kesme şartını ortadan kaldırmak.   

Kandil’le beraber ‘hayır’ diyorlar 

Elazığ’dan sonra Malatya’ya geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan toplu açılış töreninde yaptığı konuşmasına “El Bab'ı DEAŞ'ın katil sürülerine dar eden kahraman Mehmetçikleri selamlıyorum” diyerek başladı. Erdoğan şunları kaydetti: Kişi başına milli geliri 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara çıkardık. Nereden nereye? 

DAĞDAN GELEN EMİRE UYUYORLAR

Başörtülü kızlarımızın üniversitelerde okuyamadığı bir Türkiye vardı. Ama ne oldu? Üniversitelerimiz başörtülü kızlarımıza açıldı mı? Emir Kandil'den geliyor. 'Hayır diyeceksiniz' diyorlar. Kandil 'hayır' diyor. Kandil'le beraber 'hayır' diyenler onlarla aynı değil mi? Bizim değerler sistemimizde kişi sevdikleriyle beraberdir.     

80 milyona beraberlik çağrısı

AK Parti'ye, CHP'ye, MHP'ye gönül veren kardeşlerim hatta ve hatta HDP'ye gönül veren kardeşlerim size sesleniyorum. Bu birlik ve beraberlikte gelin birleşelim. Biz millet olarak Türk, Kürt, Laz, Zaza, Roman, Boşnak, Arnavutuyla tek millet. İki tek bayrak. 

Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Kimse bu topraklarda operasyon yapamaz. Ve tek vatan. Ve tek devlet. Şimdi diyorum ki, tek millet için, tek bayrak için, tek vatan için, tek devlet için evet.

Muhalefetin işi gücü dedikodu yapmak!

Ana muhalefet parlamento olmuyor, yasama ortadan kalkıyor. İşleri güçleri dedikodu. Kararname ile düzenlenen bir konuda kanun çıkarılırsa kararname geçersiz hale geliyor. Bütçe dışında Cumhurbaşkanı'na kanun teklif etme yetkisi verilmiyor. Meclis'in işlevsiz kılındığını söylüyorlar. Aksine Meclis güçleniyor. Yargı hem bağımsız hem tarafsız oluyor. Askeri mahkemeler kapatılıyor. HSYK'nın yapısı çoğulculuğu korunarak daha da güçlendiriliyor. 

Attığımız her adım gençlerimiz için 

Bugün yaptığımız her şey, attığımız her adım yarın gençlerimizin işini kolaylaştırmak, önünü açmak için. Bizler 21 yaşında İstanbul'u fetheden Fatih'in torunlarıyız. Gittiğimiz ülkelerde 20'li yaşlarda Bakanlarla, 25 yaşında Dışişleri Bakanlarıyla tanışıyoruz. Bu benim ülkemde de olacak. İnşallah parlamentomuzda 18-25 yaş arası seçilmiş gençler görmek istiyoruz, bakanlar görmek istiyoruz. Şayet gençlerimiz o birikime, kabiliyete sahipse bizde niçin olmasın? Önce kendimize inanacağız ondan sonra yola koyulacağız. 

Keşke Özal döneminde bu sisteme geçilseydi 

Bir liderin 3 görevi vardır. Bir tanesi istişaredir. İki adaletle hükmeder. Üç ehliyet ve liyakat sahiplerine devleti teslim eder. Keşke Cumhurbaşkanlığı Sistemine, rahmetli Özal'ın gündeme getirdiği, bizlerin gençliğine denk gelen 1990'larda geçseydi. O zaman Türkiye o yıllarda yaşadığı acılara maruz kalmayacaktı. Bugün hala dağlara götürülen gençler var. Onları dağa kaçıranlar şimdi 16 Nisan'da 'hayır' diyor! Ve hâlâ onlara destek olanlar var.   

Konvoyu kaza yaptı korumasını hiç bırakmadı

Elazığ'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konvoyunda kaza meydana geldi. Kazada bir koruma memuru otobüsün altında kalarak yaralandı. Erdoğan otobüsten inerek duruma müdahale ederek başından ayrılmadı. Yaralanan koruma memuru hastaneye kaldırıldı.

Şehir hastanesine Sekin’in adı verilecek

İzmir'de adliyeye düzenlenen hain saldırıda büyük kahramanlık gösteren şehit Fethi Sekin'in şehri Elazığ'da nice yiğitlerin, nice gagkoşların şahadete talip olduğunu çok iyi biliyorum. Elazığ'a yeni yapılan şehir hastanesine şehidimiz Fethi Sekin'in adını vereceğiz.   

AVM’li stadyum 

Geçtiğimiz 14 yılda Elazığ'a yaklaşık 12 katrilyon yatırım yaptık. Her alanda şehrimize çok büyük önemli hizmetlerle kavuşturduk. Stadınız kullanılamaz hale geldi. Bakanlığımız yeni stadyumla ilgili projeyi hazırladı. Bu proje çevresi itibarıyla, alışveriş merkezi özelliği taşıyan stadyum yapacağız. 

2019'da büyük şehir olur 

Şimdi Elazığ büyükşehir olmak ister mi? Burada bir şart var? Ne o şart, 750 bini nüfus olarak aşmak gerekiyor. 100 bini tamamlamaya var mısınız? Ben boşuna 3 çocuk demiyorum. Eğer 750 bini Elazığ yakalarsa Elazığ oldu büyük şehir.

Yıldırım ve Bahçeli’ye özellikle teşekkürler

Sadece Elazığ değil, Türkiye'de, yurtdışında bütün akrabalarımızı arayacağız. Türkiye'de bir siyasi partinin yüzde 50'ye yakın olması gerçekten istisnai bir durumdur. Bu bir reformdur. AK Parti ve MHP'nin dayanışmasıyla özellikle Yıldırım ve Bahçeli'ye çok teşekkür ediyorum.   

O futbolcunun hayali bugün gerçek oluyor 

Bugün Gaziantep'te açılış törenine katılacak olan Erdoğan, Gaziantepspor'un yeni transferi Tunuslu Ben Hatira”Hayalim Cumhurbaşkanı ile tanışmak” çağrısına kayıtsız kalamadı. Erdoğan bugün Hatira ile görüşecek.