Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dostlarımızı FETÖ’ye karşı uyarmak zorundayım 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tanzanya’da yaptığı açıklamada, “FETÖ’ye karşı kıta genelinde mücadele veriyoruz. Bu örgüt küresel bir tehdittir” ifadelerini kullandı. 

1

Murat Kelkitlioğlu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Darüsselam’daki temasları kapsamında ikili görüşme gerçekleştirdiği Tanzanya Cumhurbaşkanı John Pombe Joseph Magufuli ile ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin 15 Temmuz gecesi bir terör örgütünün darbe girişimine maruz kaldığını kaydeden Erdoğan, “Aralarında kadınların, gençlerin, yaşlıların çocukların da olduğu 248 insanımız darbeciler tarafından şehit edildi. 7’den 70’i vatandaşlarımızın tamamı sokaklara çıkarak ülkesine, demokrasisine ve meşru yönetimine sahip çıkmıştır. Gerek adli, idari ve güvenlik birimlerimizin tespitleri gerekse tanık ifadeleri bu kanlı teşebbüsünün failinin FETÖ olduğunu açıkça ortaya koymuştur” açıklamasını yaptı. 

KARDEŞ OLARAK SÖYLÜYORUM 

“FETÖ’nün yalnızca Türkiye için değil, faaliyet gösterdiği tüm ülkeler içinde büyük bir tehdittir. Bunu bir dost olarak, bir kardeş söylemek zorundayım” diyen Erdoğan, “Tüm dostlarımızı bizim yaşadığımız sıkıntılara, acılara, hayal kırıklıklarına maruz kalmamaları için bu örgüt hakkında bilgilendiriyoruz. Kıta genelinde örgüte karşı verdiğimiz mücadelede değerli dostum Magufuli’nin desteğine güveniyorum” ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tanzanya’da Devlet Başkanı Magufuli tarafından resmi törenle karşılandı. Emine Erdoğan, Tanzanya'da kerdilerini karşılayan halkı selamladı.

BİRLEŞİRSEK DÜNYAYI DEĞİŞTİRİRİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tanzanya'da sömürgeci anlayışa karış çıktığı sözler ayakta alkışlandı.

Tanzanya’da işadamlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Yıllarca şu Afrika Allah aşkına sömürülmedi mi? Bu Afrika’nın altını, elması, bakırları bunlar buralardan sömürülüp, alıp götürülmedi mi? Köle ticareti buralardan yapılmadı mı? Bütün bu olaylar karşısında dünya, Batı sessiz kalmadı mı? Biz diyoruz ki, gelin tüm dünya birleşelim, dünya 5’ten büyüktür diyelim” şeklindeki sözleri ayakta alkışlandı. Erdoğan, BM’nin reforme edilmesi konusundaki çağrısını yineledi: Gelin tüm dünya birleşelim ve ‘Dünya beşte büyüktür’ diyerek bütün Birleşmiş Milletler’in 193 üyesi arasında herkes,  daimi üyeleri arasında dönerli bir şekilde yerini alsın ve orada hepsi de temsile sahip olsun. ‘Geçici üyeler’, ‘daimi üyeler’ bu ayrım kalksın. Hepsi daimi üye olarak dönüşümlü bir şekilde... Bunu yapmaya mecburuz. Bunu yaptığımız anda göreceksiniz dünyanın kaderi çok daha farklı bir şekilde değişecektir.

Terörün yumuşağı serti filan olmaz  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’nün algı operasyonlarına karşı da uyarı yaparak, “‘Yumuşak terör, sert terör’... Sakın ha bu oyuna gelmemeliyiz. Çünkü 248 vatandaşımızı bunlar F-16 uçaklarıyla, helikopterlerle, tanklarla, toplarla, modern silahlarla vurdular, 2 bin 193 vatandaşımızı yaralayarak gazi yaptılar” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ ile mücadelede TİKA ve Maarif Vakfı'nın Tanzanya'ya gereken desteği vereceğini de vurguladı. 

Çıkar değil gönül bağımız var bizim 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim ecdadımızın Afrika’daki bin yıllık tarihinde asla sömürgecilik lekesi yoktur. Tarihte üç kıtaya yayılan devletler kuran atalarımız, ne burada ne de diğer bölgelerde emperyalist amaçlarla kesinlikle hareket etmemiştir. Türk milletinin Afrika’ya olan ilgisi çıkara değil, gönül bağlarına dayanıyor.