Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu BM'nin bedelini çocuklar ödüyor 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan BM’ye mesaj: Krizlere çözüm bulmada yaşanan tıkanıklık reform ihtiyacını açıkça ortaya koymakta. Daha şeffaf, adil ve demokrat bir yapı kurulmalı.

1

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM'nin kuruluşunun 71'inci yıldönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Erdoğan, "BM’nin temel amaçlarını layıkıyla yerine getirebilmesi, BM Güvenlik Konseyi’nin günümüzün ihtiyaçları doğrultusunda reforme edilmesine bağlıdır. Suriye ve Irak gibi yüz binlerce masum insanın hayatına mal olan krizlere çözüm bulmada yaşanan tıkanıklık, reform ihtiyacını açıkça ortaya koymaktadır. Bu konuda adım atmakta geç kalınmasının bedelini, en fazla çocuklar, kadınlar ve yaşlılar ödemektedir. Sıkça vurguladığım 'dünya beşten büyüktür' çağrımız doğrultusunda, BM Güvenlik Konseyi’ne temsil kabiliyeti daha âdil, daha demokratik, şeffaf, etkin ve hesap verebilir bir nitelik kazandıracak kapsamlı bir reforma her platformda desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.

İSTANBUL KATKI VERİR 

Erdoğan, İstanbul'un, BM merkezi olarak çok değerli katkılar sunacağına inandıklarını belirterek, "Ülkemiz, kıtaların ve medeniyetlerin kavşağında yer alan İstanbul’u bir BM merkezi haline dönüştürmek için yoğun gayret sarf etmektedir" ifadelerini kullandı.

FETÖ’YE KARŞI DAYANIŞMA 

Terör örgütleriyle etkin mücadele için tüm BM üyesi ülkelerin gösterdiği dayanışmanın devam etmesini dilediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı, "DEAŞ, El Kaide, PKK, YPG, DHKP-C ve FETÖ gibi terör örgütleriyle etkin mücadele için tüm BM üyesi ülkelerin gösterdiği dayanışmanın devam etmesini diliyoruz" açıklamasında bulundu. 

Fransız bakana OHAL dersi 

Türkiye’deki OHAL ile kendi ülkelerindeki OHAL’in farklı temele oturduğunu iddia eden Fransız bakana Çavuşoğlu’ndan ders gibi cevap geldi: Türkiye'deki OHAL'le Fransa'daki arasında fark yok. Terör örgütlerini hedef almaktadır. Fransa'yı hedef alan teröristler hangi muameleyi görüyorsa, Türkiye'de darbe girişiminde bulunan teröristler de darbeyi yapanlar da hukuka teslim edilmiştir. Fransa ve Türkiye'deki OHAL, Fransız ve Türk vatandaşlarının özgürlüklerini kısıtlamamıştır. 

4 F-16 ile Musul harekatındayız 

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Musul operasyonuna çok yönlü bir şekilde katkı sağladığını açıkladı. Bölgede yapılan atışlarla 17 DEAŞ'lı teröristin öldürüldüğünü belirten Çavuşoğlu, "Kuzey Irak'ta ve Başika'da eğittiğimiz güçler aktif şekilde operasyonda. 4 tane F-16 jetimiz de koalisyonun içinde yer alıyor" dedi. 

SİNCAR’DA İZİN VERMEYİZ  

PKK'nın Irak'ta yapılanmasına da müsaade edilmeyeceğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "Sincar'ı ikinci bir Kandil yapmak istiyorlar. Biz uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı ve yetkilerimizi kullanarak, PKK'nın Irak'taki yapılanmasına da bundan sonra daha aktif müdahale edeceğiz. Burada PKK yapılanmasına da müsaade etmeyeceğiz. Sınırımızda bizden ve diğer tarafta alacağımız tedbirlerle de bu bölgenin güvenli bölge olmasını sağlayacağız" diye konuştu.