Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizi tehdit etme kendine çeki düzen ver

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’yi ekonomik tedbirler almakla tehdit eden Alman bakanlara tepki göstererek, “Almanya önce kendine çeki düzen vermeli” dedi. 

OSMAN NURİ CERİT / ANKARA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’dan iki gündür yapılan açıklamalara çok sert tepki gösterdi. Büyükada’da toplantı yaparken gözaltına alınan ardından da tutuklanan bazı kişilerin serbest bırakılmasını isteyen Alman hükümetinin beklediğini bulamayınca yaptığı tehditleri ve söylemleri eleştiren Erdoğan, “Türkiye'deki teröristleri Almanya'da saklayan hükümet önce bunun hesabını vermelidir. Almanya'da niçin saklanıyor? Onlara verilen maddi destekleri neyle izah edecekler?” dedi. 

BİZİ ASLA ÜRKÜTEMEZ 

AB ve Almanya’nın da PKK’yı terör örgütü olarak kabul ettiğini ancak buna rağmen bu örgütün Alman polisinin koruması altında caddelerde gösteri yapmasına müsaade edildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Almanya bunu neyle izah edecek? Onun için Almanya kendine çeki düzen vermelidir. Bizi de asla ürkütemez. Kendi yargıları ne kadar bağımsızsa, bizim yargımız onlardan daha bağımsızdır. Biz bir çadır devleti değiliz, biz bir kabile devleti de değiliz” ifadelerini kullandı. 

KARA LEKE ÇALAMAZLAR 

Erdoğan, “Ülkeler dedikodularla yönetilemez. İşte G-20 zirvesinde, Abe (Japonya Başbakanı) ile görüştüğünüzde sorun. Adım atarken adım başında polis vardı. Ama biz Antalya’da bir G-20 zirvesinde yaptık, her yönüyle dört dörtlük olduğunu ifade ettiler.  Türkiye’ye kimse bu kara lekeleri çalamaz. Ama yargımızı da yönlendirmeye güçleri yetmez. Türkiye konusunda bu tür beyanlarda bulunan herkesi ilkelere saygı göstermeye davet ediyorum" dedi. 

Foyaları ortaya çıkıyor bunlarla artık işimiz yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi AB'ye almayanlar kendi güvenilirliklerini yok ediyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası aktörler, kredi değerlendirme kuruluşları gibi tamamen siyasi yönlendirmelerle not açıklayan kuruluşlara değil ülkelerin gerçeklerine bakıyor. Tüm dünya için standartlar belirleyen ama kendi işlerine gelmediğinde bunların hiçbirine uymayan kimi ülkelerin ve kuruluşların foyası, yaşanan her hadiseyle biraz daha ortaya çıkıyor. Türkiye'yi AB'ye almayanların, şartları uygun olmayan nice ülkeyi Birliğe buyur ettiğini gördükten sonra artık bunların hiçbirine şaşırmıyoruz. Kendi elleriyle kendi güvenilirliklerini yok edenlerle bizim işimiz yok. 

Seyahat uyarısı yersiz!

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in ülkesinden Türkiye’ye gelecek olan turistleri korkutmaya yönelik açıklamaları için Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hasbel kadar yakaladıkları zenginlikle tehdit etmeye kalkıyorlar. Türkiye’nin kara liste iddiasını ortaya atanları bunu ispata davet ediyorum. Diğer yandan yine Almanya’nın Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan seyahat uyarısının, son derece yersiz ve kasıtlı bulduğumu belirtmek isterim” şeklinde konuştu. 

Aldığımız tedbirler korudu  

Bodrum başta olmak üzere Muğla çevresinde etkili olan depreme ilişkin değerlendirme yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaşadığımız deprem, afetlere hazırlıklı olmamız gerektiği gerçeğini bir kez daha hatırlatmıştır. Dün geceki depremde ciddi bir hasar ortaya çıkmaması alınan tedbirlerin etkili olduğunu göstermiştir. Allah ülkemizi ve tüm dünyayı bu tür afetlerden korusun” ifadelerini kullandı. Deprem nedeniyle Türkiye'de can kaybı yaşanmazken Yunanistan'da iki kişi öldü.

Alman şirketlere soruşturma yok 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki bazı Alman şirketlerinin soruşturma listesine alındığı iddialarını yalanladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de 600’den fazla Alman şirketin teröre destek verdikleri iddiasıyla soruşturma listesine alındığı yönündeki iddiaları kesin bir dille reddetti. Erdoğan, “MİT'i, İçişleri Bakanı'mı aradım ve kendilerine sordum. 'Şu ana kadar Alman şirketleriyle ilgili başlattığınız soruşturma araştırma var mı?' Ve dün arkadaşlarımdan aldığım cevap şudur 'Hiçbir alman şirketiyle ilgili başlatmış olduğumuz soruşturma araştırma yoktur, hepsi yalandır.' Buradan Alman dostlarıma, tüm dünyaya şunu hatırlatmak istiyorum. Türkiye'yi karalamaya gücünüz yetmez. Bu tür şeylerle bizi korkutmaya gücünüz hiç yetmez. Onların garantisi, güvencesi biziz. Biz kazan-kazan esasına göre çalıştık” dedi. 

ŞİDDETLE KINIYORUM 

 “Bazılarının siyasetle ticareti birbirine karıştırmakta ısrar ettiğini görüyoruz” diyen Erdoğan, “Alman Ekonomi Bakanı'nın, tamamen dolaylı mesajlarla ülkemize yatırım yapan şirketleri ürkütmeyi amaçlayan beyanlarını buradan şiddetle kınıyorum. Ve bu asla siyasete siyasette temsil makamında olanlara yakışmaz. Terörle, teröre bulaşanlarla siyaseti lütfen birbirine karıştırmayın” ifadelerini kullandı. 

Cuma çıkışı çocuklara oyuncak   

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını Beşiktaş’ta bulunan Yahya Efendi Camii’nde kıldı. Namazın ardından vatandaşlar tarafından Erdoğan’a yoğun ilgi gösterildi. Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından orada bekleyen çocuklara ise oyuncak dağıtıldı. 

Uluslararası alanda kriz çözücü lider

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde Türkiye, böglesel ve uluslararası krizlerde aktif rol alarak çözümde büyük rol oynadı. 

Türkiye Dış Politikadaki dik duruşu ve attığı güven veren adımlarla, bölgesel ve uluslararası krizlerin çözümünde önemli roller üstlendi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dış politikadaki yapı ve sorunları çözmeye odaklı girişimleri, bir çok krizde Türkiye’yi çözüm aktörü konuma taşıdı. Türkiye’nin çözüm odaklı duruşu, bölge barışı açısında da önem arz ediyor. 

Astana etkisi 

Ankara'nın çözüm için aktif rol üstlendiği konuların başında Suriye krizi yer aldı. Türkiye, ulusal güvenliğimizi tehdit eden gelişmelere kararlı bir tutumla müdahale etti. Bu kapsamda gerçekleştirilen Fırat Kalkanı operasyonu ile hem Suriye'nin Kuzeyi DEAŞ terör örgütünden temizlendi, hem de bölgede oluşturulmak istenen defacto yapılanmaların önü kesildi. 

Suriye krizinin başından beri Ankara'nın önerdiği "çatışmasız güvenli bölgeler" formülü, Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde toplanan Astana Zirvesi'nde alınan kararlarla, bir çok noktada uygulamaya girdi. 

Körfez krizi için tur yapacak   

Körfez ülkelerinin Katar’ı hedef almasıyla birlikte ortaya çıkan Körfez krizinde Türkiye arabuluculuk rolünü üstlendi. Erdoğan krizin tarafı ülkelerin liderleri başta olmak üzere bir çok liderle telefon diplomasisi gerçekleştirdi. Bununla da yetinmeyen Erdoğan , S. Arabistan, Kuvety ve Katar’ı ziyaret etmek için hazırlık başlattı. 23-24 Temmuz tarihindeki barış turunda Erdoğan, Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Cabir El Sabah, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’yle bir araya gelecek.

Kıbrıs’ta çözüm için samimi çaba 

Türkiye’nin çözüm konusundan çaba sarf ettiği bir diğer konu ise Kıbrıs oldu. Kıbrıs soruna eşit haklarla kalıcı bir çözüm bulunması için her türlü girişim gerçekleştirildi. İsviçre'de BM'nin gözetiminde kurulan masaya, Türkiye ve KKTC çözüm umuduyla oturdu. Fakat Rum kesimin, başta Türk askerinin adadan gitmesi olmak üzere ortaya sürdüğü ön şartlar nedeni ile anlaşmaya varılamadı. Rum kesimin masayı dağıtması ve ardında da tek başına doğal gaz arama faaliyetlerine girişmesi çözüm yollarını tıkadı.  

Mescid-i Aksa için yoğun diplomasi  

İsrail Askerlerinin Mescidi Aksa’ya yönelik uygulamaları ile birlikte ortaya çıkan krizde de yine Türkiye devreye girdi. Erdoğan ilk olarak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. Erdoğan Abbas’dan sonra İsrail 

Cumhurbaşkanı Rivlin ile telefonda görüştü. Erdoğan Harem-i Şerif'in İslam dünyası için önem taşıdığına işaret ederek İsrail askerlerinin metal dedektörle arama uygulamasının en kısa sürede kaldırılması gerektiğini söyledi. 

Mültecileri gündeme taşıdı 

Türkiye, Avrupa'nın kabusu olan mülteci sorununu tek başına sırtlayan ülke oldu. Son olarak Erdoğan’ın Türkiye’yi temsil ettiği G-20 toplantısında da konu Türkiye’nin talebi üzerine gündeme alındı. G-20 ülkeleri krizin çözümü için daha çok çaba gösterme kararı aldı.