Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ambargolar bizi hacet sahibi yaptı 

Son teknoloji harikası Göktürk-1 uydusu uzaya fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘ambargo’lara karşı ‘Kötü komşu hacet sahibi yapar’’ dedi, savunma sanayiindeki gelişmelerin gurur verici olduğunu söyledi.

1

Türkiye için tarihi gün... TSK hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak GÖKTÜRK-1 uydusu, Fransız Guyanası’ndan fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ. Akıncı tesislerinde düzenlenen törende, fırlatma anı canlı izlendi. Törende konuşan Erdoğan “Kötü komşu insanı hacet sahibi yapar. Bu tür ambargolar bizi bitirmedi, hacet sahibi yaptı” diyerek şöyle konuştu:  

Önemli dersler aldık 

Savunma sanayimizin yüksek teknoloji gerektiren diğer tüm ihtiyaçları gibi uydularımızı da üretmesi şarttır. Türkiye’nin tarihi ve yakından takip ettiği bizler için çok önemli derslerden geçti. Kıbrıs Barış Hareketlerindeki askeri ambargolar karşımıza çıktı. Bazı batı ülkelerinin ülkemize bazı ürünleri satmadıklarını görüyoruz.

Konuşma var netice yok

Bırakın silahlıyı, silahsız İHA’lardan almak istiyoruz, kendilerine iletiyoruz. Bugün git yarın gel, en son dedikleri kongreden çıkmadı. Biz NATO’da beraber değil miyiz? Dost oturuyor konuşuyoruz, iş neticeye gelince kongreden karar çıkmadı. Biz de kendimiz üretiyoruz. İşte azmettik, kararı verdik ve silahlı İHA’daolduğu gibi daha ucuza projeyi yapma imkanımızı gördük.

2023’e kadar bitecek 

Geçmişte uçak, araba, motor fabrikalarını kapatıp hazır ürün alma tuzağına asla düşmemeliyiz. Kayseri aynı zamanda uçak mezarıydı. Üretilenleri oralara gömmüşlerdi. Askeri alandaki dışa bağımlılığımızı 2023’e kadar ortadan kaldırmış olacağız.  TSK’da da aynı kararlılığı görmekten memnuniyet duyuyoruz.  

90 dakikada bir tur atacak 

- GÖKTÜRK-1, yörüngede, yüksek çözünürlüklü optik kamerasıyla güneş eş zamanlı görev yapacak. 

-Alçak irtifa dünya yörüngesine oturacak uydu, yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atacak. 

YILDA 60 BİN GÖRÜNTÜ  

-Uydunun yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi planlanıyor. 

- Dünyadaki benzerlerine göre oldukça yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü ve kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapılabilecek. 

-Yörünge testlerinin ardından envantere alınacak olan uydunun komuta ve kontrolü, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde olacak.

-Orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak. 

Türkiye’nin uzay filosu 6’ya çıktı 

Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye’nin aktif uydu sayısı, askeri istihbarat uydusu GÖKTÜRK-1’in yörüngesine fırlatılmasıyla 6’ya çıktı. Türkiye’nin, 3’ü (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B) haberleşme, 2’si (GÖKTÜRK-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif 5 uydusu bulunuyor.  

Atılımlara devam 

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Göktürk-1’in fırlatımı öncesinde yaptığı konuşmada, “Her alanda liderliğinizde çok büyük atılımlar yaptık yapmaya devam ediyoruz. Geçen haftalarda Roketsan’ın ürettiği Kasırga’yı Kara Kuvvetlerimize teslim ettik. Ambargo açıklamalarına en güzel cevabı yerli savunma teknolojisi ile veriyoruz. Milli piyade tüfeğinin teslimatını da bu ay sonu yapacağız” dedi. 

Özel tabur kuruldu 

Yörünge testleri ve kabul aşamalarının tamamlanması sonucunda envantere alınacak olan GÖKTÜRK-1 uydusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde teşkil edilmiş olan Keşif Uydu Tabur Komutanlığı tarafından komuta ve kontrol edilecek.