Cumhurbaşkanı Erdoğan: 10 yıldır sorun yaşanmadıysa sebebi sabrımız

Cumhurbaşkanı, 10 yıl boyunca Türkiye'nin yönetiminde bir sorun yaşanmadıysa bunun nedeninin aynı idealleri paylaşan insanlar ve gösterdikleri sabır olduğunu söyledi.

1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sistemin mevcut şekliyle 10 yıldır sürdüğünü ve bir sorun çıkmadığını ifade ederek, anayasa referandumuna karşı çıkanlara cevap verdi. Bu süre boyunca işlerin sorun çıkmadan yürümesinin kerametinin sistemde olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Onu sen bir de bize sor!” ifadelerini kullandı. 

YOKSA SEYRET GÜMBÜRTÜYÜ 

“Aynı siyasi ekolden gelen, aynı ideallere sahip, birbirlerini yakından tanıyan insanlar bu makamlarda olduğu için sorun çıkmadı” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Dışişleri Bakanı olan arkadaşımızı Cumhurbaşkanlığı makamına getirdik. Ondan sonra da gayet uyumlu bir şekilde yürüdük. Şu anda da Başbakanımızla, başbakanlarımızla uyumlu bir şekilde süreci işletiyoruz. Ben söylüyorum, önceki Sayın Cumhurbaşkanı ile bu noktada sıkıntılar yaşadık, gürültü patırtı olmadıysa o da bizim sabrımızdan kaynaklanmıştır. Yarın öbür gün, farklı iddiaları ve hedefleri olan kişiler bu makamlara geldiğinde mevcut durumla seyredin gümbürtüyü" diye konuştu. 

Unutmayın, Kandil ‘hayır’ safında! 

Unutmayın, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 partinin seçmenine 'evet' çağrısı yaptı.‘hayır’ safında! 

Ortada bir "evet" bir de "hayır" şeklinde iki saf olduğunu dile getiren Erdoğan, "Kandil ne diyor? Gelin 'hayır'da buluşalım diyor. Kim bunlar? Bunlar ülkemizi şu anda parçalamak, bölmek isteyen ve kan gölüne ülkemizi çevirmenin gayreti içerisinde olanlar. Kişi sevdikleri ile beraberdir bunu unutmayın" değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan,

 "Gerek AK Parti gerek MHP tabanı gerek CHP tabanı, oraya gönül vermiş olanlar ve hatta HDP'ye gönül vermiş olan tüm vatandaşlarıma sesleniyorum; Gelin bu büyük tarihi reformda bir konsolidasyona gidelim ve böylece 16 Nisan'da birliği,  bütünlüğüyle güçlü bir Türkiye'nin, sistem noktasında temel taşlarını yerli yerine koyalım" dedi. 

Geçmişi sorgulamak yeter 

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: Her kim ki Türkiye'nin bu şekilde yoluna devam etmesi gerektiğini söylüyorsa emin olun o kişi ya geçmişten bihaberdir ya da varlığını eski köhne sisteme borçludur. Şu gerçeği görmemiz lazım. Sadece cumhurbaşkanı-başbakan kavgaları dahi sistemi sorgulamak için yeterlidir. 

Yasama, yürütme yargı yine var

“'16 Nisan'la birlikte artık Türkiye'de yasama organı yok' diyorlar. Nerede yasama organı kalkıyor, böyle bir şey mi var? Dürüst olun! Yürütme, doğrudur, sadece cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde toplanıyor. Yani başkanda toplanıyor. Yargı aynı şekilde konumunu yine koruyor. Yani yasama var, yürütme var, yargı var. Bunların hiçbirisinin ortadan kalkması diye bir şey söz konusu değil. Üçü de aynen çalışmasına devam edecek. Böylece, herhangi bir gücün diğeri üzerinde tahakkümü olmayacak.” 

Rejim değişikliğine ben karşı çıkarım

Anayasa değişikliğinin rejim değişikliğiyle uzaktan yakından bir ilgisi olmadığını belirten Erdoğan, bunun karşısında kendisinin olacağını vurguladı: Her şey ortada. Anayasa değişikliği toplam 18 maddeden oluşuyor. Tüm vatandaşlarımdan ricam bu 18 maddeyi ellerine alıp teker teker okumalarıdır. Muhalefetin ifade ettiği hususlarla, hakikatlerin ne kadar farklı olduğu ortaya çıkacaktır. 

Öldürmeyen darbe güçlendirir

"15 Temmuz bir kez daha göstermiştir ki öldürmeyen her darbe güçlendirir. Türkiye, dimdik ayakta durarak göğüslediği tüm saldırılardan, krizlerden, kaoslardan, darbelerden güçlenerek çıkmayı başarmış bir ülkedir." 

Bu sistemin garantisi millet

"Bu sistemin en büyük garantisi millet. Çünkü 'milletimizin yüzde 50'den fazlasının desteğini almak' demek, toplumun tamamını kucaklamaya talip olmak, bunun için gereken programa, plana, projeye, çoğulcu anlayışa sahip olmak demektir." 

Gensoru veren Meclis’e gelmedi

“Türkiye'de gensorular adeta parlamentoyu yönetilemez hale getirmiş veyahut parlamentonun işlerini ortadan kaldırmıştır. İnanın gensoru verenler, parlementoda oy kullanmak için bile bulunmuyor, bunları yaşadık. Gensoru verdin, niye burada değilsin? Bunları yaşadık. 'Gerçek gensoru, gerçek güvenoyu kime aittir, millete aittir' diyoruz.” 

Varlık Fonu destek olacak 

Devlet olarak müteahhitlere destek olmak için yeni imkanlar ürettiklerini dile getiren Erdoğan, "Yeni bir kurumu devreye soktuk. Türkiye Varlık Fonu, üreten, çalışan, gelişen Türkiye'nin her işte olduğu gibi müteahhitlerimizin projelerine de ciddi destek verecektir" açıklamasını yaptı. 

Tüm hainlerden şikayetçi oldu 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına avukatı aracılığıyla dilekçe göndererek, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili suçlar nedeniyle tüm şüphelilerden şikayetçi oldu. Dilekçesinde şüphelilerin cumhurbaşkanının ve Türk milletinin birliğinin varlığını ortadan kaldırmak istediğine dikkat çekildi.

16 Nisan sonrası siyaset dönüşecek 

Enerji Bakanı Berat Albayrak, referandumdan sonraki süreç de Türk siyasetinde bir dönüşüm olacağını söyledi. Tek bir hedefleri olduğunu belirten Albayrak, “15 Temmuz ruhuyla tüm Türkiye'yi kucaklayarak daha çok çalışacağız” dedi. Albayrak, “Türkiye enerji için yılda 50 milyar dolar dışarı verirken daha az vermeye başlayacak. Bu, birilerini üzecek, sinirlendirecek ve farklı yolları denemeye itecek" şeklinde konuştu. 15 yıllık dönüşüm yolculuğunda EPDK'nın önemli bir mesafe kaydettiğini ifade eden Albayrak, Türkiye'nin büyüme ve başarı hikayesinde enerjinin dinamo etkisi oluşturduğunu belirtti. Albayrak, bakanlık olarak yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verdiklerini hatırlatarak, "Yılda ortalama 50 milyar dolar veren bir ülkeden, bir bakmışsınız 10 sene sonra enerji ihraç etmeye başlamış bir ülke olmuşuz" diye konuştu.