Cumhur İttifakı Meclis'te sürecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP’yle kurulan Cumhur İttifakı’nın Meclis’te devam edeceğini söyledi. Erdoğan, “İttifakını pazara kadar bile sürdüremeyenlere karşı sahip çıkacağız” dedi.  

1

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında, ilan edilmesine çok az bir süre kalan yeni kabine, Cumhur İttifakı ve yaklaşan yerel seçimle ilgili önemli açıklamalar yaptı. AK Parti’nin TBMM’de 295 milletvekilliği kazandığını MHP’yle kurulan Cumhur İttifakı’nın Meclis’te 344 sandalyeye ulaştığını kaydeden Erdoğan, Cumhur İttifakı’nın geleceğiyle ilgili de önemli açıklamalar yaptı. 

EKSİKLİKLER GİDERİLECEK

Cumhur İttifakı’nın Meclis’te devam ettirileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Yeniden yapılanma çalışması en aşağıya kadar devam edecektir. Uygulamadaki eksiklikleri, aksaklıkları tespit ettikçe sistemi geliştirecek, güçlendireceğiz. Bunun için yeri gelecek yeni kanunlara veya kanun değişikliklerine, yeri gelece anayasa değişikliklerine ihtiyaç duyacağız. Cumhur ittifakını Meclis’te devam ettireceğiz. İttifaklarını pazara kadar bile sürdüremeyenlerin aksine biz bu birlikteliğe sahip çıkacağız.” 

Erdoğan, seçim sonuçlarını değerlendirirken cumhurbaşkanlığında alınan oyla milletvekili seçimindeki neticeyi analiz edeceklerini söyledi. 

Yeni kabinede ehliyet ve liyakat şartı olacak 

Erdoğan 1 No’lu kararnameyle pazartesi başlayacak yeni sistem için, “Artık partili olmayan bakanlar da kabine de yer alacak. Tek şart ehliyet ve liyakat” dedi.    

Yeni kabinede bakanların yalnızca AK Parti’den seçilmeyeceğini belirten Erdoğan, bakanlar için tek şartın ehliyet ve liyakat olacağını söyledi. Erdoğan yemin töreninin ardından 1 No’lu kararnameyle bakanları atayacaklarını, hantal yapıyı ortadan kaldırmak için de benzer kurumları birleştirdiklerini söyledi. Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Bakanlarımız artık eskisi gibi olmayacak. Şimdi artık partili olmayan bakanlarımızla bir kabine oluşturuyoruz. Ve bu arkadaşlarımız bundan önce olduğu gibi de köşeye sıkıştırılmak suretiyle, şuraya şu olsun buraya bu olsun mantığıyla hareket etmeyecek. Kimse kalkıp da şunu diyemeyecek, kadrolaşmaydı şuydu buydu bunu diyemeyecek. En azından bakan, olaylara bakarken daha objektif bakma imkânı getirecek. Bu tür zanların altında da kalmayacak. Tabii bütün bunlarda aranan ne olacak? Ehliyet olacak, liyakat olacak. 

AK PARTi VE MHP MECLİS'İN  LOKOMOTiFi 

AK Parti 2023 hedefleriyle çok daha büyük seçim başarılarına ihtiyacı olan bir partidir. Yürütme görevini üstlenmemiz elbette şarttır. Bunun yanında mutlaka Meclis’te de güçlü olmamız gerekiyor. Biz Türkiye’yi 16 yıldır kesintisiz reformlarlayönettik. Reformları devam ettirmek zorundayız. Bir tarafı zihniyeti değiştirmekse, diğer tarafı da anayasadan yasalara kadar mevzuatı düzenlemektir. AK Parti MHP’nin de desteğiyle komisyonların lokomotifi olmayı sürdürecektir. 

Açık arayla birinci olduk 

Cumhurbaşkanlığında yurtiçinde 25 milyon 436 bin 238 vatandaşımızın yurtdışında 807 bin 974 ve gümrüklerde 9 bin 293 olmak üzere, toplam 256 milyon 303 bin 823 oy aldık. Böylece yüzde 52,59 yani 52,6 bir oy oranıyla milletimizin teveccühüne mazhar olduk. Seçimlere katılma oranı yüzde 86,24 gibi gerçekten çok yüksek bir düzeyde gerçekleşti. Milletvekili seçiminde ise, toplam 21 milyon 338 bin 693 oy alarak yüzde 42,56’lık bir oran elde ettik. MHP ile kurduğumuz Cumhur İttifakı olarak da yüzde 53,66’lık bir oy oranıyla ki yüzde 54 demektir bu. Seçimden açık ara birinci olarak çıktık. 

Millet için bir milat 

Bu seçimlerle 27 Nisan 2007 cumhurbaşkanlığı seçiminin çıkmaza girmesiyle başlayan, 21 Ekim 2007’deki halk oylamasıyla ilk işaret fişeği atılan, 2014 seçimleriyle geri dönülmez hale gelen, 16 Nisan halk oylamasıyla adı konulan yeni yönetim sistemimizi hayata geçirmiş olduk. Türkiye’mize bir kez daha hayırlı olsun diyorum. Milletlerin tarihinde bu tür milatlar çok önemlidir. 

Pazartesi günü cumhurbaşkanı olarak yemin edip inşallah yeni sisteme göre göreve başlıyoruz. Artık Bakanlar Kurulu değil, Cumhurbaşkanı doğrudan ifa edecek.