Çocukları ve yaşlıları rejime teslim ettiler 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ağır bombardıman altındaki Doğu Guta’da yaşlı, çocuk ve hastaların tedavisi için aylar önce girişimde bulunmalarına rağmen, sivillerin Esad’a teslim edildiğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 ülkeyi kapsayan Afrika turuna çıktı. Hareketinden Atatürk Havalimanı’nda açıklama yapan Erdoğan, ziyaretle ilgili bilgi verdi. Erdoğan, Suriye’deki insani ateşkes kararıyla ilgili de önemli açıklamalar yaptı.

AYLAR ÖNCE SÖYLEDİK 

Erdoğan şunları söyledi: BMGK’nın 2401 sayılı kararı ki Suriye’deki Doğu Guta’yı kapsayan ateşkesle alakalı süreç, maalesef buradan karar çıktı, çıkmasına rağmen orada ateşkes uygulanmıyor. Süreç acımasız bir şekilde devam ediyor. Biz aylar öncesinden başta Sayın Putin olmak üzere Sayın Ruhani’ye, çocuk, yaşlı bize verin, tedavilerini yapalım dememize rağmen bunlar bize verilmedi. Rejime teslim edildiler. Bunların akıbeti meçhul. Macron ile yaptığım görüşmede etraflıca inceledik, hassasiyetini gördüm. Rahatsızlığını anlamış bulunuyorum.”

İKİ ÜLKEYE İLK ZİYARET  

“Moritanya’ya Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk resmi ziyaret olacak” diyen Erdoğan’ın açıklamaları şöyle: “Cezayir’le ilişkilerimizi askeri, savunma sanayi ve kültürel alanda güçlendirmek istiyoruz. Hem ikili münasebetlerimizi hem de bölgesel konuları ele alacağız. Cezayir’in ardından Moritanya’ya geçeceğim, uzun zamandır bu ziyareti yapmayı çok arzuladım ama şimdi gerçekleştiriyoruz. Moritanya’ya Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk resmi ziyaret olacaktır. Ardından ise Senegal’in başkenti Dakar’a bir ziyarette bulunacağım.” 

TARİHİ BAĞLAR CANLANDIRILACAK

Çocuklar havalimanında Erdoğan’ı çiçeklerle karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan turun son ayağındaki Mali’ye de cumhurbaşkanı seviyesinde ilk resmi ziyaret gerçekleştireceğini belirterek, “14. yüzyıla dayanan tarihi bağları canlandıracağına inanıyorum. İç sorunlarımızla uğraşmaktan diğer kıtalara açılma fırsatı bulamadık. Son 15 yılda süreci hızlandırarak devam ettiriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir Millet Konseyi Başkanı Abdelkader Bensalah ile bir araya geldi.

DAKAR BASININDAN TÜRKÇE MANSET

Erdoğan, Afrika ziyaretleri kapsamında Senegal’e de bir ziyarette bulunacak. Senegal basını Erdoğan’ın gelişine geniş yer verdi. Le Soleil gazetesi, “Dakar, uluslararası diplomasi satrancında verimli hamleler yapan güçlü Türk lider Erdoğan’ı karşılamaya hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

Çekya yanlışa düşmesin 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör elebaşı Salih Müslüm’ün yakalanmasıyla ilgili soruya şöyle cevap verdi: “Konuyla ilgili olarak gerek Dışişleri Bakanımız, gerek Adalet Bakanımız yakın bir takipte, konuyu bir defa adım adım izliyorlar. Malum konunun Interpol ayağı var, konunun tabi oradan istenmesi ayağı var. Bütün bu çalışmaları Dışişleri Bakanımız ve  Adalet Bakanımız müşterek yaptıkları çalışmalarla takip ediyorlar. Orayla da  gerekli görüşmeleri yapmak suretiyle bir yanlışa düşülmemesi noktasında adımlar atılıyor.” 

Kabinede revizyon yok 

Cumhurbaşkanı Erdoğan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamaları için şunları söyledi: “Bu söylenenler veya bu biraz belki ifadem ağır olacak ama ahlaksız troller vasıtasıyla yapılanlar bizleri rahatsız etmektedir. İçişleri Bakanımızın konuşmasında belli bir yerinde bir duygusallık olabilir ama ben de kendisi ile dün görüştüm, böyle bu trollerin yapmış olduğu açıklamalardaki bu tür kabine revizyonu söz konusu değil. Bunlarla alakalı hiçbir şey söz konusu değil. İstifası vs. asla söz konusu değil. Bu trol ahlaksızlıkları ülkemizin kendi içindeki birlikteliğini bozmaya yönelik atılan adımlardır.” 

İYİ Kİ DOĞDUN BAŞKOMUTAN!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dün 64. doğum gününü kutladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilk tebrik Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’tan geldi. Erdoğan, aralarında Orhan Gencebay, Ajda Pekkan, İbrahim Tatlıses, Yavuz Bingöl, Hülya Koçyiğit, Cengiz Kurtoğlu, Hasan Kaçan, Cemal Hünal, Kadir Çöpdemir, Sibel Can, Serdar Gökhan, Burak Hakkı, Demet Tuncer, Mehmet Bozdağ ve Osman Soykut’un olduğu sanatçıları Beylerbeyi Sarayı’nda kabul etti. Erdoğan’ı doğum gününde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev de telefonla arayarak tebrik etti. 

İLK KUTLAMA ALBAYRAK’TAN

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilk tebrik Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’tan geldi. Erdoğan için sosyal medya hesabında bir video yayınlayan Albayrak, “İyi ki doğdun Başkomutanım” mesajını paylaştı.

CÜNEYDİ’DEN TEBRİK VİDEOSU 

Kudüs direnişinin sembolü haline gelen Fevzi el-Cüneydi, çektiği videoda, “Bugün zatıalinizin doğum günü olması büyük bir şereftir. Filistinli çocuklardan sevgiler, saygılar. Binlerce teşekkür kıymetli baba” dedi.

MACRON’LA AFRİN TELEFONU

TERÖR BİTECEK SİVİLLER DÖNECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la telefonla Suriye’deki gelişmeleri değerlendirdi. Zeytin Dalı Harekâtı ile ilgili bilgi paylaşımında bulunan Erdoğan, Afrin’in terörden temizlenmesinin sığınmacıların Suriye’ye geri dönüşlerini beraberinde getireceğini belirtti.

SİVİLLER İÇİN TEDBİR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrin’deki operasyonda sivillerin zarar  görmemesi için tüm tedbirlerin alındığına dikkati çektiği görüşmede, Suriye’deki insani durumla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi’nde oybirliğiyle kabul edilen  ateşkes çağrısına da değinildi. Bu gelişmenin memnuniyet verici olduğunu belirten iki lider, başta  Doğu Guta olmak üzere insani durumun iyileşmesi için ateşkesin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

KIBRIS DA GÜNDEMDE 

Kıbrıs’a da değinilen görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, münhasır  ekonomik bölge ve hidrokarbon kaynakları konularında KKTC ve Türkiye’nin  hassasiyetlerini hatırlattığı kaydedildi. Erdoğan ve Macron, önümüzdeki  süreçte de temas halinde olma kararlılıklarını teyit etti. 

AFRİKA TURU ÖNCESİ LİBYA’YLA TEMAS 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal, Cezayir ve Mali’yi kapsayan Afrika temasları öncesinde Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac’ı kabul etti. Beylerbeyi Sarayı’ndaki kabul basına kapalı gerçekleştirildi ve yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmede Libya’daki son durum ve ikili ilişkilerin ele alındığı öğrenildi. 

YENİ DOĞU GUTA’LAR GÖREBİLİRİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir’in Şuruk gazetesine açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Suriye krizinin çözümü için tüm diplomatik çabaları desteklediklerini belirtti. Çözümün, BM’nin 2254 sayılı kararındaki yol haritasının uygulanmasıyla olacağına, Suriye rejiminin de uygulaması halinde krizin sonlanacağına dikkati çeken Erdoğan, krizin sürmesi halinde insani trajedinin devam edeceğini, Doğu Guta gibi yeni vakalar görüleceğini ifade etti. 

Erdoğan, Cezayir temasları kapsamında Şehitler Abidesi’ni ziyaret etti.