Çocuk istismarına karşı kadınlar teyakkuza geçti

Çocuğa yönelik istismar suçlarıyla mücadele ve bu suçların faillerine verilecek cezaların artırılması için AK Partili kadınlar hazırladıkları raporla Beştepe’ye çıktı.

 Osman Nuri CERİT 

Çocuk istismarına karşı ilgili bakanlıkların katılımıyla yürütülen hazırlıklara bir destek de, AK Parti Kadın Kolları’ndan geldi. 81 ilin Kadın Kolları Başkanları’nın katılımıyla yapılan ön değerlendirmenin ardından, “Çocuğa Karşı En Ağır Suç Cinsel İstismar” başlıklı bir çalıştay düzenlendi, rapor oluşturuldu. AK Parti Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam’ın koordinasyonunda gerçekleştirilen 172 maddelik rapor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.  

BİRİNCİ ELDEN EĞİTİM 

Yapılacak eğitimlerle özellikle kişinin bireysel güvenlik eğitimi altında mahremiyet eğitimini de içine alan eğitimler birinci elden anlatılmalı. Çocuklara kendilerini koruyabilmeleri öğretilmeli. Ailelere ve çocuklara yönelik eğitim, uzman kişiler tarafından verilmeli. 

OTO KONTROL SAĞLANMALI

Sosyal medya ve internet ağı, dengeli bir şekilde ailelerinin kontrolü altına alınmalı. Çocuklara ilk yaştan itibaren oto kontrol mekanizması getirilmesi lazım. Aile dostu medya grupları teşvik edilerek ödüllendirilmeli. 

AiLELER BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Aileler, çocuklarının başlarına bir şey gelmesi halinde nereye başvuracakları noktasında bilgilendirilmeli. Çocukları korumada tepki merkezi denilen yerlere aileler nasıl ulaşacaklarını bilmeli. 

ÇOCUKLARA YÖNELİK ÖZEL HAT 

Çocuklara yönelik bir çocuk hattı kurulsun. Sadece çocuklara yönelik kurulması önerilen telefon hattında psikologlar hizmet versin. Çocuklar net bir şekilde sıkıntısını ifade edebilsin. 

ÇATI KURUL OLUŞTURULSUN

 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde bağlantılı olarak ABD ve Avrupa ülkelerinde olduğu gibi üst kurul oluşturulmalı. Meclis’te çocuklar için kalıcı bir Çocuk Komisyonu da kurulmalı. 

PEDOFiLi KiŞiLER TAKiP EDiLSiN 

Pedofili olan kişilerin takip edilmesi noktasında siber güvenlik ağı çok daha kuvvetli olması gerekiyor. Sapkınlığı olan kişiler devlet tarafından sürekli kontrol altında tutulmalı.  

HER SOKAĞA BiR KADIN

Mahalle kültürü yeniden canlandırılmalı. Her sokağa öncülük edebilecek teyzeler, anneler bulunmalı. Kadınlar bir takım sıkıntılar yaşandığı zaman, sorunları çözebilmeli. 

AiLE DiZiLERİ ÇOĞALTILMALI 

Bireysel güvenlik eğitimi çizgi filmlerin içeriğine eklenmeli. Olumlu mesajlar verilerek bilinçaltına yönelik içerikler yerleştirilmeli. Süt ve materyallerde mesajlar yer almalı. 

MAĞDUR ÇOCUKLARLA İLETİŞİM

Kanunlar hazırlanırken, mağdur çocuklarla görüşülsün. Bu kanunların biraz daha çocuk bakış açısıyla, onları çok yıpratmayacak şekilde, onlardan bir fikir alınsın. 

AK KADINLAR GÖREVE HAZIR

AKŞAM’a konuşan Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam “Sahada gönüllüler ordusu ile biz çocuklarımıza sahip çıkmak istiyoruz. Ailelerimize sahip çıkmak istiyoruz” dedi.