CNN Başkan Erdoğan'ın zaferini böyle değerlendirdi... ''Dünya krizlerinde Türkiye kilit rol oynayacak''

İngiliz Gazeteci Richard Quest, ABD'li televizyon kanalı CNN'e Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferini değerlendirdi. Quest, ''Şu anda hangi küresel krizi ele alırsanız alın, Türkiye çok önemli bir rol oynayacak. Üçüncü dönemini kazanarak yüreklenmiş bir Erdoğan, arabulucu, barıştırıcı, gücü belirleyen, iktidarı belirleyen kişi hâline gelmiş durumda.'' ifadelerini kullanarak Türkiye'nin küresel gücüne vurgu yaptı.

Hatice Gövenç

Başkan Erdoğan, 28 Mayıs'ta elde ettiği büyük seçim zaferinden sonra yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Başkan Erdoğan'ın zaferi Batı medyası başta olmak üzere tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.

ABD'li televizyon kanalı olan CNN'e Türkiye seçimlerini, Başkan Erdoğan'ın zaferini ve Türkiye'nin yeni dönemde kazandığı güç ile izleyeceği dış politikasını değerlendiren İngiliz Gazeteci Richard Quest, "Şu anda hangi küresel krizi ele alırsanız alın, Türkiye çok önemli bir rol oynayacak. Üçüncü dönemini kazanarak yüreklenmiş bir Erdoğan, arabulucu, barıştırıcı, gücü belirleyen, iktidarı belirleyen kişi hâline gelmiş durumda." dedi.

Örnek olarak Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili olarak izlediği yol haritasını değerlendiren Quest, "Son altı ay ila bir yıldır Erdoğan iç nedenlerden dolayı İsveç'in NATO'ya katılmasına karşı çıkıyor. Finlandiya'nın katılmasına izin verildi, İsveç'in verilmedi. Bakalım, şimdi kendisi iktidarda, yeniden güç kazandı, İsveç'in Ukrayna ile birlikte NATO'ya girmek için bir yol bulmasına izin verme noktasında daha cömert davranabilir. Ya da kavgacı ve inatçı bir tutum takınıp bunu NATO'dan ve başka yerlerden daha fazla imtiyaz elde etmek için kullanabilir. Aynı durum başka konular için de geçerli" diyerek, Başkan Erdoğan ve Türkiye'nin küresel aktör olarak rol belirleyiciliğinin altını çizdi.

Başkan Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin sadece İsveç meselesinde değil bütün alanlarda aynı etkiyi yarattığını söyleyen İngiliz Gazeteci Quest, "Aynı durum başka konular için de geçerli. Bu örneği, yaz mevsimi yaklaşırken sayıları zirveye ulaşan Akdeniz'deki göçmen krizine de uyarlayabilirsiniz. Suriye'ye, İran'a, Irak'a ve Erdoğan'ın tekrar seçilmesiyle birlikte sahip olduğu güçlü rolünü sergileyeceği diğer tüm sıcak bölgelere de uyarlayabilirsiniz. Ve evet, bu kıl payı kazanılmış bir zafer ama yine de bir zafer" sözlerini kullandı.

"NEREYE BAKARSAK BAKALIM, TÜRKİYE KİLİT ROL OYNAYACAK"

Antalya'dan canlı olarak CNN'e bağlanan Quest, Türkiye'deki halkın Başkan Erdoğan'a olan sevgi ve bağlılığına dikkat çekerek, "Birkaç kez söylediğin gibi, bu kazanmasının risk altında olduğu bir zaferdi. Şimdi, burada, güneyde, bulunduğum yerde, Akdeniz kıyısında, birçok farklı siyasi görüş var. Bugün, mükellef bir Türk kahvaltısı etmek için dışarı çıktım, kahvaltıda insanlarla Türkiye'yi nasıl bir gelecek beklediği hakkında sohbet ettim ve bence Erdoğan yıllarında elde edilen başarılardan gurur duyuyorlar. Ülkenin gelecekte üstleneceği rol konusunda derin endişeleri var. Dış politika cephesinde de, az önce de söylediğin gibi, nereye bakarsak bakalım, ABD, NATO, AB, göçmenler, 28. BM İklim Değişikliği Konferansı görüşmeleri (COP28), hepsinde Türkiye kilit bir rol olacak." açıklamasında bulundu.