CHP'nin, tarımda yaşanan sorunların araştırılmasına yönelik önergesi kabul edilmedi

CHP'nin, tarımda yaşanan sorunların araştırılmasına yönelik önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi. Genel Kurulda partisinin grup önerisi üzerine söz alan CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, tarımın, hayatın en zor işi olduğunu belirterek, değişen iklim koşullarıyla birlikte tarım sektöründe zorlukların yaşandığını söyledi

1

Ağır maliyetlerin, pazar sıkıntısının ve iklimin çok değişken olmasının çiftçileri zor duruma soktuğuna işaret eden Arslan, çiftçilerin sorunlarının araştırılarak, zararlarının bir kısmının karşılanmasının önem taşıdığını belirtti. Mazot fiyatlarının 2002 yılından bu yana 5 kat artmasına karşın, buğday fiyatının aynı kaldığına dikkati çeken Arslan, çiftçilerin borcun içinde boğulduğunu, kredilerle günü kurtarmaya çalıştığını dile getirerek, mazot üzerindeki vergilerin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Çiftçilerin ürünlerini pazarlama konusundaki yaşadığı sıkıntılara da değinen Arslan, "Tüccarın eline çiftçimizi teslim edersek gelecekte üretecek çiftçi bulamayız." dedi.

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı ise Türkiye'nin tarım için çok elverişli sahalara sahip olduğunu anımsatarak, ancak buna karşın zaman zaman bazı tarımsal ürünlerin ithalatı yoluna gidildiğini dile getirdi. Türkiye'nin bir buğday açığının oluşmaya başladığını belirten Varlı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının buna karşı önlem alması ve buğdaya verilen teşvik ödemesinin artırılmasını istedi. Yat ve kotra sahiplerine litresi 1,7 liraya mazot alma imkanı verilirken, çiftçilerin ise 4,5 liraya mazot kullandığına dikkati çeken Varlı, çiftçilerin kullandığı mazot fiyatında düşüş beklediklerini kaydetti.

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün, 15 yılda tarım sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, çiftçilerin de halinden memnun olduğunu söyledi.

Tarım aletlerine yüzde 50 destek verildiğine dikkati çeken Akgün, sadece Tekirdağ'da 4 milyon ton buğday ekildiğini, yağlı tohum bitkisinde de Trakya'nın ilk sırada yer aldığını aktardı. Tarımın önemli bir sektör olduğunu, bunun desteklenmesinin gıda güvenliği açısından önem taşıdığını vurgulayan Akgün, 15 yıl boyunca tarım sektörünü her açıdan desteklediklerini bildirdi.

Tarım sektöründe gündelik bakıştan stratejik planlamaya geçtiklerini, tarıma verilen destekleri 7 kat artırdıklarını belirten Akgün, hayvancılık desteklerini ise 36 kat artırdıklarını ifade etti. HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, terör örgütü üyeliği suçundan tutuklanan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın açlık grevine neden olan sebeplerin bir an önce ortadan kaldırılmasını isteyerek, "Semih Özakça ve Nuriye Gülmen, hem özgürlüklerine, hem işlerine geri dönmelidir." diye konuştu. Konuşmaların ardından oylanan öneri kabul edilmedi. Öte yandan önerinin görüşülmesi sırasında MHP sıralarından birinin üzerine saksıda zeytin fidanı konuldu.

Rehber köpeklerle ilgili kanun teklifi Genel Kurulda ayrıca CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın, Rehber Köpekler Hakkında Kanun Teklifinin doğrudan gündeme alınması önerisi de görüşüldü. Türkiye'de 10 milyon engellenin bulunduğunu anımsatan Ağbaba, rehber köpeklerin, görmeyenlerin gözü, duymayanların kulağı ve yürüyemeyenlerin ayakları olduğunu söyledi. Görme engelli danışmanının ise rehber köpeğiyle Meclise girmesine izin verilmediğini vurgulayan Ağbaba, bununla ilgili iznin verilmesini talep etti. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de siyaset üstü olarak gördükleri bu teklife bütün parti gruplarının destek vermesini istedi. Konuşmanın ardından oylanan öneri kabul edilmedi. Genel Kurulda, daha sonra Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşülmesine geçildi.

AA