HABER MERKEZİ
İstanbul'da olası bir depreme karşı hiçbir adım atmayan CHP'li İBB yönetimi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ eliyle hayata geçirilmek istenen kentsel dönüşüm projelerine de takoz koyarak 43 ayrı dava açtı.
Marmara Denizi'nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, kentsel dönüşüm tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.
2019'da yerel seçimlerin ardından İstanbul'da yönetime gelen CHP, kentsel dönüşüm ve deprem hazırlıkları konusunda elle tutulur hiçbir adım atamadı. Üstelik deprem için ayrılan bütçe reklam bütçesine aktarıldı.
CHP'li İBB yöneticileri ve CHP'li meclis üyeleri, kentsel dönüşümü engellemek için Esenler, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa, Tuzla ve Üsküdar ilçelerinde toplam 43 ayrı dava açtı.
BEYOĞLU'NDA 7 DAVA
İstanbul'un en büyük sorunlarından biri olan deprem için ayrılan bütçeyi kısarak reklam bütçesine aktaran İmamoğlu yönetiminin mega kentin depreme karşı güvenli hale getirilmesini engellemek için çok sayıda dava açtığı öğrenildi.
CHP'li isimlerin İstanbul'un en riskli yapılarını içerisinde barındıran Beyoğlu için de çok sayıda dava açtığı tespit edildi. Beyoğlu Belediyesi tarafından depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi için başlanan Tarlabaşı, Örnektepe ve Okmeydanı kentsel dönüşüm projelerinin durdurulması için CHP'lilerin 7 ayrı dava açtığı öğrenildi.
CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç'ın 2 dava açtığı Okmeydanı'nda kentsel dönüşümün 10 yıl geciktirildi.
ÜSKÜDAR'DA 10 DAVA
İstanbul'un hemen hemen tüm ilçelerindeki kentsel dönüşüm projelerini durdurmak için davalar açan CHP'lilerin Üsküdar'da Kirazlıtepe ve Ferah mahallelerindeki kentsel dönüşüm çalışmalarına karşı 10 ayrı dava açtığı ortaya çıktı. Dava açan isimlerin Üsküdar Belediyesi'nde 2014-2019 yıllarında CHP'den Meclis üyeliği yapan Ercan Erdem ve Erdal Tüfekçi ile CHP Sancaktepe eski İlçe Başkanı ve İBB Meclis Üyesi Hakkı Sağlam olduğu öğrenildi.
TUZLA'DA 8, GAZİOSMANPAŞA'DA 9 DAVA
İBB ve CHP'li meclis üyeleri'nin İstanbul halkının güvenli ve depreme dayanıklı evlerde oturmasını engellemek için Tuzla'da ise 8 dava açtığı tespit edildi. İBB ve Kadıköy Belediye Meclis Üyesi Hatice Ülkü Özer, İBB ve Tuzla CHP Meclis üyesi Ülkü Sakalar'ın 4, TMMOB Şehir Plancıları Odası'nın da 2 ayrı dava açtığı belirlendi.
Kentsel dönüşüm engelleme çalışmalarında Gaziosmanpaşa'da da durum değişmedi. CHP'li meclis üyeleri kentsel dönüşümün durması için İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne 3 dava, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne 2 dava, İstanbul 6. İdare Mahkemesi'ne 1 dava ve İstanbul 7. İdare Mahkemesi'ne 3 dava açtı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Planlama Odası'nın da toplam 7 dava açtığı belirtildi.
ESENLER'DE 20'YE YAKIN DAVA
İmamoğlu ile CHP'li İBB ve ilçe meclis üyelerinin sadece Esenler'de devam eden Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olan 60 bin konutluk proje için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davacı sıfatıyla 1, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 5, CHP İBB Meclis Üyesi Ülkü Sakalar'ın 3, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Planlama Odası'nın ise 2 dava olmak üzere toplam 20'ye yakın dava açıldığı ortaya çıktı.