CHP’nin kaleleri tek tek düşebilir

CHP’yi yerel seçimde ittifak korkusu sardı. AK Parti-MHP karşısında yıllardır elinde tuttuğu şehirleri ve ilçeleri kaybetme korkusu yaşayan parti HDP’yle ittifakın yolunu arıyor.  

Ercan ÖZTÜRK

24 Haziran seçim sonuçlarını iki ay sonra değerlendiren CHP’nin Merkez Yürütme Kurulu (MYK), yerel seçimlerde adayların nasıl belirleneceğine dair tek maddeyle toplandı. Tek gündemlik toplantıda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunulan kapsamlı rapor moralleri bozdu. CHP’nin İzmir’de mevcut başkan Aziz Kocaoğlu’nu veya onun işaret edeceği birini göstermezse burayı da kaybetmekle karşı karşıya olduğu vurgulandı. 

İLÇELER DE GİDEBİLİR

MHP’nin yerel seçimlerde de AK Parti’yle ittifak yapacağına dair yaptığı açıklama ışığında CHP’li kurmaylar bir rapor hazırladı. AK Parti-MHP ittifakı sonrası nasıl bir sonuç çıkacağına dair hazırlanan raporda CHP’nin kalelerinin bir bir düştüğü görüldü. Aydın, Eskişehir, Edirne, Burdur ve Tekirdağ gibi illerin kaybedildiği raporlandı. 

HDP’YLE İTTİFAK MASADA 

“Bölgesel ittifak yapalım” görüşünün üzerine söz alan bir MYK üyesi, “Bölgesel ittifak bize bir fayda sağlamaz. İttifak yapacaksak bunu ittifak yapacağımız partiyle açıklamamız lazım. Şimdi HDP’yle gizli ittifak yapacağız ama bunun belli olmaması için HDP’nin de aday çıkarması gerekecek. Bu aday 500 veya bin oy aldı. Biz de seçimi çok az farkla kaybettik. O zaman bunun ne anlamı kalıyor” diye konuştu. İstanbul’da da ittifak yapılmaması halinde kaybedilecek ilçeler açıklandı. Kartal, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Avcılar, Silivri ve Sarıyer’in kaybedileceği açıklandı.

İZMİR’DE İPLER KOPTU 

Bir MYK üyesi, “İzmir’de Aziz Bey aday olmayacaksa bile onun işaret edeceği biri üzerinde duralım. İzmir’i kaybedersek burada bizi kimse tutamaz” çıkışı yaptı. Ancak  9 Eylül İzmir’in kurtuluşuna üst düzey katılımın olmaması nedeniyle Kocaoğlu’nun mevcut yönetimle ipleri kopardığı dile getiriliyor. Özellikle Aziz Kocaoğlu’nun 9 Eylül kutlamalarına katılmak yerine Ankara’ya giden İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’e kızgın olduğu iddia edildi.