CHP’li vekilden skandal 'Doğu Akdeniz' önergesi: Petrol bulamadık, orada ne işimiz var?

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de varlık göstermesi bu ülkeler kadar CHP’yi de rahatsız etti. Türkiye’nin haklarına sahip çıkmasına CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır tepki gösterdi.

Yunanistan’ın başını çektiği ülkeler ‘petrol arama’ bahanesiyle Doğu Akdeniz’deki hakkımızı gasbederken CHP’li vekil Başarır’ın “Petrol bulamadık, orada ne işimiz var?” önergesi “Böyle vekil varken düşmana ihtiyaç yok” dedirtti.

Star Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye’nin ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ile bir çok ülkenin pay almaya çalıştığı trilyonlarca metreküplük hidrokarbon yatağı belirlenen Doğu Akdeniz’de varlık göstermesi bu ülkeler kadar CHP’yi de rahatsız etti. Birçok ülkenin savaş gemilerinin cirit attığı, askeri üs kurmaya çalıştığı bölgede kıyıdaş ülkeler tarafından yok sayılmaya çalışılan Türkiye’nin haklarına sahip çıkmasına CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır tepki gösterdi. Türkiye ve KKTC’nin haklarını yok sayan Yunanistan, İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Mısır’ın oluşturduğu Türk karşıtı şer cephesi benzeri tutum sergileyen Başarır, Türkiye’nin dünyada sondaj yapma kabiliyetine sahip bir kaç ülkeden biri haline gelmesini ‘israf’ olarak nitelendirdi. Başarır, Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz aramalarının ‘havaya para saçmak’ olduğunu iddia etti. 

GÜÇ MÜCADELESİ

Doğu Akdeniz’deki doğalgaz ve petrol aramaları kıyıdaş ülkelerinin yanı sıra ABD gibi ülkelerin de ilgi odağı durumunda. Yunanistan ve GKRY, İsrail ve Mısır ile petrol ve doğalgaz aramaları konusunda çeşitli ittifaklar kurdu. GKRY’nin bölgede  yoğun bir arama faaliyeti yürütüyor. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinden duyulan rahatsızlık Yunan basınında sık sık kendine yer buluyor.

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...