CHP’de tüzük isyanı

CHP’de tek adam yönetiminin önünü açan tüzük kurultayı öncesi aralarında Selin Sayek Böke ve Muharrem İnce’nin de olduğu 48 milletvekili bir bildiriyle genel merkeze tepki gösterdi.

CHP’nin bu hafta sonu yapılacak tüzük kurultayı öncesi, aralarında Muharrem İnce, Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner’in olduğu 48 milletvekili ortak bildiri yayımladı. CHP Genel Merkezi’nin kurultay sürecindeki tavrını eleştiren milletvekilleri, taleplerini 7 madde halinde sıraladı. AKŞAM, CHP’de tek adam yönetiminin perçinleyen tüzük taslağına karşı milletvekillerinin bildiri yayımlayacağını önceki gün duyurmuştu.

7 MADDELİK ELEŞTİRİ 

Genel Merkez yönetiminin tüzük kurultayına giderken izlediği yolu eleştiren CHP milletvekilleri, 7 maddelik bildiride, “Tüzük Kurultayı’na giderken süreç de önerilen taslak da ülkemizin demokrasi mücadelesinin ihtiyaç duyduğu adımları da örgütümüzün demokratikleşme beklentilerini de dikkate almamıştır. Partinin tüzüğü de dâhil olmak üzere, bütün temel karar süreçlerinde etkin olmak, parti üyelerimizin sorumluluğu ve demokratik hakkıdır” dendi. Bildiride parti meclisi üye sayısının 80’e çıkarılması, gençlik yaşının da 30’la sınırlandırılması talep edildi. Parti adaylarının da ön seçimle belirlenmesinin önemine vurgu yapıldı. 

CHP'nin olağanüstü tüzük kurultayı 8-9 Mart tarihlerinde Ankara'da yapılacak.

Partililere çağrı

Bildiride ayrıca şu çağrıya yer verildi: “Tüzük Kurultayı sürecinde, partililerimize dayatılan, üyelerimizi ve örgütümüzü hiçe sayan anti-demokratik anlayışa karşı biz Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak üyelerimizi, örgütlerimizi, parti emekçilerini, yani partimizin asıl sahiplerini partimizin kuruluş felsefesinden ve tarihsel köklerinden koparılmasına izin vermeden, tüm tarihsel birikimine, demokratik geleneğine ve kendi söz haklarına sahip çıkmaya davet ediyoruz.”