CHP’de kapalı zarfla adaylık isyanı

CHP’de Genel Merkez, adaylar için ön seçim yerine il teşkilatlarından kapalı zarfla isim topluyor.

1

Ercan ÖZTÜRK

CHP Tüzük Kurultayı’nda milletvekillerinin kazan kaldırmasıyla değiştirilen ön seçim uygulaması 24 Haziran seçimlerinde milletvekillerinin belirlenme yöntemiyle bir kere daha tepki çekti. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde milletvekili adayları partililerin oylarıyla belirleniyordu. Demokratik bulunan bu uygulamada Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na muhalif olan bazı isimler listenin tepelerinde çıkınca geri adım atıldı. 24 Haziran seçimlerindeki takvim sıkışıklığı nedeniyle ön seçim PM kararıyla kaldırıldı. Şimdi de milletvekili seçimlerinde adayların ‘merkez yoklamasıyla’ belirlenmesi kararı verilen CHP’de listeler oluşturulmadan il yönetiminin görüşünün alınmasına karar verildi. CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan imzasıyla 81 il başkanlığına birer genelge gönderildi. 

Önerileri bildirin!

Genelgede, “İlçe örgütleriniz, kadın kollarınız ve gençlik kollarınızın da görüşü alınarak milletvekili adayı listesinde yer almasını önerdiğiniz kişilerin ad ve soyadı bilgilerinin en geç 14 Mayıs Pazartesi gününe kadar kapalı zarf içinde teslim edilmesi hususunda, bilgilerinize rica ederiz” dendi.  

Topu il başkanlarına attılar

AKŞAM’a konuşan bir milletvekili adayı şunları söyledi: “Ön seçim demokratik bir uygulamaydı. Merkezi yoklama adı altında yapılan yeni uygulama onun kadar zıtlıklar içeriyor. İl yönetimiyle

 aranız kötüyse o listenin tepelerinde olmanıza imkân yok. Kılıçdaroğlu ve kurmayları bir anlamda topu il başkanlarına attı. Gelecek listelere kendine yakın isimleri yazacak” dedi.