1
24 Haziran öncesinde seçim güvenliğinin sağlanması için CHP öncülüğünde, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sivil inisiyatifler, emek ve meslek örgütleri bir araya gelerek "Adil Seçim Platformu" oluşturulmuştu. Seçim sonuçları bu platformun hazırladığı uygulama aracılığıyla herkesle paylaşılacaktı, ancak proje seçim günü çalışmadı ve seçim sonrasında Adil Seçim Platformu bir açıklama yaparak kamuoyundan özür diledi.
Peki sorumlu kimlerdi ve aslında neler yaşandı?
CHP YÖNETİMİNİN İSTEDİĞİ RAPORDA NELER YAZIYOR
Adil Seçim Platformu sisteminin seçim günü çalışmamasına ilişkin parti yönetimi bir rapor istedi. Raporu hazırlayan CHP'li kişi, uygulamadaki aksaklıklar konusunda sürekli uyarılarda bulunduğunu ancak, sözlerinin ciddiye alınmadığını anlatıyor. 12 başlıkta hazırlanan raporda, ekibin teknik açıdan yetersiz ve kadronun eksik olduğu, olası sorunlara dair alternatif planların düşünülmediği, uygulamada daha seçim öncesinde de birçok hataların yaşandığı ama bunların çözülemediği ifade ediliyor.
Tüm bu yaşananlara dair sorumlu tutulan ise, CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel.
Seçimden günler önce birçok kullanıcının hatalarla ilgili geri bildirimlerinin dahi fark edilmediğinin ifade edildiği raporun son maddesinde ise şöyle yazıldı:
"Seçim akşamı yaşanan büyük kargaşayı önleyecek çok sağlam bir algoritma sundum, kabul edilmedi; bu içimi en çok acıtan mesele olmuştur. Bu içimi en çok acıtan mesele olmuştur. Seçim sürecinin başından sonuna kadar olan bir ton hata ile bunu ayrı bir tarafa koyuyorum. Özellikle İnternet kesilmesi, kısıtlanması, sunucu problemi gibi yüksek riskli tüm olası sorunları kökünden çözen akıllı bir algoritmaydı. Kullanıcılar yaşanan hiçbir sorunu dahi farketmeyecekti ve en fazla 1-2 saat oynama ile tüm sonuçlar işlenmiş olacaktı. 7 Haziran'daki Gb. yardımcısı Onursal Adıgüzel ve ekibi ile ilk görüşmemde birebir, telefon ile ve sunum ile olmak üzere 3 defa ısrarla meseleyi ilettim. Bunun telefonun şarjını tüketeceği, bu yüzden uygulanamayacağı söylense de algoritmanın Profesyonel olduğunu ve şarja hiçbir etkisi olmayacağını teknik olarak izah ettim ve doğrulatabileceklerini de söyledim."
İŞTE HAZIRLANAN O RAPORUN TAM METNİ:
"Adil Seçim Süreç Raporu
1. Yetersiz ve eksik ekip kadrosu
İlk gittiğim günkü izlenim ve sonraki süreçteki yetersizliklere göre bu kanıya vardım. Basit işlemlerin uygulanması bile uzun süreler alıyor. Yönetimsel olarak gördüğüm birçok eksikten ötürü sorun paraysa çözeriz dedim, hayır dendi, eleman (iş gücü) eksikliği var mı dedim, aklımdasın cevabı verildi.
2. İlk kriz doğru yönetilmedi
Seçimden önceki hafta sessiz bir kriz yaşandı, birçok kullanıcıya SMS gelmiyordu ve girişle ilgili SMS dışında farklı sorunlar da vardı. Adil Seçim uygulamasının haber bültenlerinde tanıtıldığından ötürü birkaç günde giderilmesi gerekirdi ve birçok şikayet geliyordu. Giderilmesi süreç aldı ve içlerinden biri seçim gününe dahi yansıdı.
3. Kullanıcı geribildirimleri dikkate alınmadı
İlettiğim bir çok "Bug" oldu, ama benden günler önce geribildirimde bulunanlar olup da ilk benden öğrenmelerine çok şaşırdım. Ben şanslıydım çünkü direkt ulaşabiliyordum, tabanın yaşadığı sorunlar ve şikayetler muhtemelen "yoğunluğundan" fark edilmedi. Ayrıca son günlere kadar kullanıcı açık geribildirimlerine cevap verilmedi ve yalnızlık duygusu yaşattı.
4. İlk Stabil (Kararlı) sürüm seçimden 4 gün önce yayınlandı.
Bu milyonları ilgilendiren bir yazılım için oldukça geç bir süre! Normal bir projede bile iyileştirmelerin 2-3 gün sürdüğünü düşünürsek, son haftaya bırakmak son güne bırakmaktan farksız bir durumdur. Yazılımcılık deneyimimle son günlere bırakılmaması için üzerinde ısrarla durdum ama, fayda etmedi.
5. İkinci Kriz göz göre göre geldi: "Güncellemeler ve değişiklikler yeterince test edilmeden yayına sürülüyor."
20 Haziran Çarşamba Akşamüstü yayınlanan güncelleme ilk birkaç saat içinde binlerce kullanıcının şikayetine maruz kaldı!! (Sosyal ağ & Google play) İkinci Kriz de doğru yönetilmedi! Kısaca ilk Stabil (Kararlı) olarak yayınlanan sürüm Stabil (Kararlı) değildi! En şaşırtıcı hatalardan birisi bu olmuştur. Seçimden önce en fazla 4 defa güncellenmiş uygulama, sadece bir kaç denemede farkedilecek hatalar ile test edilmeden milyonların önüne sunuluyor.
6. Seçim günü Genel Merkezde platformda gözlemci olarak bulunma isteğim reddedildi.
Tüm yaşananlardan sonra yaşanabilecek diğer sorunları da erkenden tespit ve müdahale edebilmek ve işgücü desteği sağlamak amacıyla tüm gün platform salonunda bulunmak isteğim, kimseyi alamıyoruz imasıyla reddedildi.
7. Uygulama son 1 gün kala hatalar verdi…
Geceden başlayan hatalar sabah 12'ye kadar sürdü, farkettiğim zaman saat 11:00'di ve son bir gün kala sosyal ağ dahil olmak üzere mini bir felaket yaşandı.
8. Yapılması gereken bir çok şey son haftaya ve hatta son güne bırakıldı:
Korktuğum şey başımıza geldi, profesyonel olunması gereken bir konuda eksiklerin tamamlanma işi son güne kaldı. 23 Haziran akşamı telefonda konuşmamız üzerine hemen son bir güncelleme yayınlanmasını talep ettim. Aldığım cevap olumsuz ve üzücüydü: "Şu an yayındaki sürüm seçime hazır, bununla gireceğiz. Diyelim ki değişiklik yaptık ya bunda bir sorun olursa bu riski alamam." Bunda üzücü olan taraf yeni bir "Bug" (Hata) çıkar korkusuyla "Bug" içeren bir sürümü kabul ede ede seçime girmiş olmamız!!.. Son olarak "İnşallah bu ve diğer önerileri 2. Turda uygularız" demesi ile sonlandırdık.
9. Seçim günü sabah vakti haber krizi yaşandı!
Seçimden önce anlamsız test sonuçlarının olduğu http://sts.chp.org.tr/ sayfası herkes tarafından hazırmış gibi yanlışlıkla kullanıma açıldı. Sabahın 7'sinde farkettiğim sorunu yazarak ve uyandırmak suretiyle haber ettim. Buradaki en büyük sorun kurumsal kimliğe zarar verebilecek bir problemin çok geç düzeltilmesi!! Saatler süren problem karşı partililer tarafından sıklıkla eleştirildi.
10. İlk yaşanan SMS ve uygulamaya giriş krizi Final olan seçim günü de tekrarlandı!..
Bunun en kısa açıklaması, erkenden yaşanan sorunlardan dahi yeterli ders çıkarılamamasıdır!.. 8. Maddede risk olarak belirttiğim "Bug" işte bu "Bug" 'tur. Seçimden önceki gece telefonda düzeltilmesini istedim, AdilSecim.net sunucusunda yaşanan sorun/yoğunluk sebebiyle ortaya çıkmaktadır ve düzeltilmeyerek Final günündeki kaosu arttırmaya katkı sağlamıştır!.
11. Sandıkların açıldıktan sonraki süreç için; B, C, D, E… planları yapılmamış.. Her şey başarılı olmak üzerine kurgulanmış..
Seçim yasağının kalkmasından 2 saate kadar hiçbir bilgi paylaşımı yapılmamış, süreçte yeni sorunlar çıkmış ve B planı olmadığı üzere son dakika hazırlandığı aşikar, çökmüş bir site görünümünde ortada sadece küçük bir yazının olduğu boş bir sayfa yerleştirilmiştir. Yazan yazı ise yasağın kalkmasına rağmen "yasağın kalkmasını bekliyoruz" tarzında anlamsız bir yazı olmuştur.
12. Ve son olarak (en önemlisi) seçim akşamı yaşanan büyük kargaşayı önleyecek çok sağlam bir algoritma sundum, kabul edilmedi; Bu içimi en çok acıtan mesele olmuştur.
Seçim sürecinin başından sonuna kadar olan bir ton hata ile bunu ayrı bir tarafa koyuyorum. Özellikle İnternet kesilmesi, kısıtlanması, sunucu problemi gibi yüksek riskli tüm olası sorunları kökünden çözen akıllı bir algoritmaydı. Kullanıcılar yaşanan hiçbir sorunu dahi farketmeyecekti ve en fazla 1-2 saat oynama ile tüm sonuçlar işlenmiş olacaktı. 7 Haziran'daki Gb. yardımcısı Onursal Adıgüzel ve ekibi ile ilk görüşmemde birebir, telefon ile ve sunum ile olmak üzere 3 defa ısrarla meseleyi ilettim. Bunun telefonun şarjını tüketeceği, bu yüzden uygulanamayacağı söylense de algoritmanın Profesyonel olduğunu ve şarja hiçbir etkisi olmayacağını teknik olarak izah ettim ve doğrulatabileceklerini de söyledim."