Türkiye-Rusya arasında yeni gelişme

Soçi'de Rus mevkidaşı Lavrov'la bir araya gelen Türkiye Dışişleri Bakanı, iki ülkenin liderlerinin Ağustos ayında aynı kentte görüşebileceklerini söyledi.

Kasım 2015'te düşürülen savaş uçağıyla ilişkilerin gerildiği Türkiye ve Rusya arasında açılan yeni sayfada diplomasi trafiği hız kesmiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Soçi şehrinde buluştu. Bakanlar ilişkilerin normalleşmesi için atılacak adımları masaya yatırdı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin'in önümüzdeki ay yine Soçi'de bir araya gelebileceklerini söyledi.

Rus basınına göre, ziyarette Çavuşoğlu Türkiey'nin Suriye konusunda Rusya ile koordineli olacağını söyledi.

Çavuşoğlu ayrıca, "Türkiye DAEŞ ile doğrudan mücadele ediyor. Bu yüzden teröristlerin hedefi" açıklamasını yaptı.

YEDİ AY SONRA EN ÜST DÜZEY ZİYARET

Çavuşoğlu'nun Soçi'ye gitmesi, yedi ay sonra Rusya'ya yapılan en üst düzey ziyaret anlamını taşıyor. Çavuşoğlu ile Lavrov son olarak 3 Aralık tarihinde AGİT Dışişleri Bakanları toplantısı için gittikleri Belgrad’da bir araya gelmişlerdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önceki gün telefon görüşmesinde krizin sona ermesiyle ilgili anlaşmaya varmıştı.

Soçi'de bulunan ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan kritik açıklamalar:  

Suriye konusunda Rusya'yla koordinasyon sağlanacak. Suriye'de siyasi çözüm için birlikte çalışacağız. Erdoğan ve Putin Ağustos'ta Soçi'de görüşebilir. 

Görüşmelere devam edeceğiz. G-20 zirvesinde görüşmek için anlaşmışlardı ama Cumhurbaşkanımız öncesinde görüşme talebinde bulunmuştu.

Biz de şimdi onun için çalışmalar yapıyoruz. İki tarafta da ilişkileri kriz öncesine götürme kararlılığı var. Türkiye ile Ruys uakın diyalog içinde olacak. Çok yapıcı ve olumlu bir görüşmeyi gerçekleştirdik.

Suriye'nin toprak bütünlüğü ve rejimin kapsayıcı bir rejim olmasını gerkeiyor. Esad'ın kalması gitmesi konusunda farklı görüşler var. Aynı düşündüğümüzü söyleyemem Rusya'yla. 

Şu anda kesilen diyalog tekrar başladığı için. İlişkiler tekrar başladığı için olumsuz olan her konuyu Rusya ile görüşebiliriz.

Tüm kısıtlamaları kaldırmak için girişimlerimizi sürdüreceğiz. Biliyoruz ki Rus turistler de Türkiye'ye gelmek için can atıyorlar. İki ülke için en iyisini yapmak için uğraş vereceğiz. 

LAVROV'DAN FLAŞ AÇIKLAMALAR

Rus vatandaşları tatil yeri olarak Türkiye'yi seçerken bu ülkedeki güvenlik durumunu da dikkate almalı.


Rusya ve Türkiye terörle mücadele çalışma grubunu yeniden devreye sokuyor, askeri yetkililer arasındaki temaslar da yeniden başlayacak.

İstanbul'daki saldırının ardından Rusya ve Türkiye'nin terörle mücadelede ortak bir çalışma yürütmesi daha önemli hâle geldi.