1
HAKKI KURBAN
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ege ve Doğu Akdeniz’in hukuki durumuyla ilgili polemiklere ve MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal’ın soru önergesine yanıt verdi: Ege’de bazı adacık ve kayalıkların aidiyeti ve bununla bağlantılı olarak
Türkiye ile Yunanistan arasında geçerli bir uluslar arası anlaşmayla tespit edilmiş deniz sınırlarının bulunmaması sorunlar arasında yer almaktadır.
İLK TAVIR NEYSE O!
Ege adalarının aidiyetine ilişkin temel uluslararası belgeler, 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Anlaşmalarıdır. Bu anlaşmalar, adaların egemenliği ve silahsızlandırılmaları ile ilgili ayrıntılı hükümler ihtiva etmektedir. Bu itibarla sorun, bu anlaşmaların ilgili maddelerinin yorumuyla alakalı hukuki bir meseledir. Ülkemiz, bu sorunların tümüne uluslararası hukuk çerçevesinde hakkaniyete uygun ve ülkemizin temel hak ve menfaatleri gözetilerek diyalog yoluyla çözüm getirilmesini arzu etmektedir. Ege sorunlarının çözümü konusunda izlenen ve sadece hükümetimiz döneminde değil, bu sorunların ortaya çıktığı ilk andan itibaren benimsenen bu politikamızda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Yunanistan’ın statüsü tartışmalı coğrafi formasyonlar üzerinde yaratması muhtemel fiili durumları kabul etmeyeceğimiz ve teşebbüs edilmesi halinde bunların hukuki açıdan bir sonuç doğurmayacağı duyurulmuştur.
GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI
Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığımızın dış sınırları BM nezdinde kayda geçirilmiş bulunmaktadır. Bu çerçevede, 12 Mart 2013 tarihli notamızla, ülkemizin Doğu Akdeniz’de sahip olduğu kıta sahanlığının Kıbrıs Adasının batısından başlayarak Mısır ile Anadolu yarımadası arasındaki ortay hattın batısına kadar uzanmakta olduğu bildirilmiştir…
GÜVENLİK TAM
Türkiye’nin bahse konu deniz alanlarındaki hak ve çıkarlarını dikkate almadan atılacak adımların ne hukuki açıdan bir geçerliliği ne de bölgede gerginliği artırmak dışında bir işlevi olacaktır. Bu bağlamda ülkemiz, hak ve çıkarlarını korumak için gerekli tedbirleri almıştır ve almaya devam etmektedir.