Çavuşoğlu - Koenders görüşmesi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

1

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "YPG Fırat'ın doğusuna geçmezse hedef olacak" diye konuştu. Çavuşoğlu ayrıca Hollanda'daki Türk vatandaşlarının gösterdiği hassasiyetleri eleştiren çevreleri kastederek, "Bizim Hollanda'nın içişlerine karışmamız mümkün değildir. Ancak Hollanda veya başka bir ülke Türkiye'de yaşananlarla ilgili Türkiye'ye demokrasi ve hukuk dersi vermeye çalışırken bu Türkiye'nin iç siyasetine karışmak olmuyor mu? " diye sordu. 


ALMANYA'YA İNCİRLİK RESTİ

Bakan Çavuşoğlu Almanya'nın İncirlik ziyareti ile ilgili gelen soruya, "Eğer Almanya gerekli adımları atarsa biz ziyareti sağlarız. Bizim tarihimizle hadsiz şekilde oynayanların bizim özel bölgelerimizi ziyaret etmesine izin vermeyiz. İncirlik'in durumu bu saatten sonra Almanya'nın atacağı adımlara bağlı." şeklinde cevap verdi

Çavuşoğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

Hedef bu bölgeden DAEŞ terör örgütünü temizlemektir. Gördüğünüz gibi küçük bir kuvvetle bile DAEŞ terör örgütü kontrol ettiği şehirlerden kaçıyor. Esasen yıllardır bunu söylüyoruz, hava operasyonlarıyla DAEŞ'i yenmek mümkün değil. Karadan operasyonla DAEŞ'i hem Suriye'den hem de Irak'tan temizleyebiliriz. Bırakın 10 ülkeyi 5-6 ülke bile işbiriği yapsaydı Suriye ve Irak'ta DAEŞ diye bir örgüt kalmazdı. Operasyonun yapıldığı Menbiç'te Araplar ağırlıklı olarak yaşıyor. Türkiye'nin desteklediği bu operasyonun içindeki insanlar da esasen bu bölgeden. Bu bölgelere, burayı terketmek zorunda kalan insanlar yerleştirilmeli ve onlar burada yaşamalı. Ama YPG'nin amacı bu değil. YPG gittiği yerlerde kendisi gibi düşünmeyen Kürtler dahil, herkesi göçe zorluyor, etnik temizlik yapıyor. Esasen bu operasyondan YPG/PYD'nin PKK dahil rahatsız olmasının sebebi budur. 

FIRAT'IN DOĞUSUNA GEÇMEZLERSE HEDEF OLURLAR!

DAEŞ mücadele ettiğini söyleyen bir terör örgütü DAEŞ'e yönelik diğer güçlerin yürüttüğü operasyondan niye rahatsız olsun? Madem ortak hedef DAEŞ, niye rahatsız oluyor. Burada YPG'nin hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi bir an evvel Fırat'ın doğusuna geçmeleri gerekiyor. Geçmedikleri takdirde hedef olacaklardır. Ama Münbiç ve diğer bölgelerdeki araplar hedef değildir. Hepimizin ortak hedefi bu bölgeden DAEŞ'i temizlemektir.


O ZİYARET ALMANYA'NIN ATACAĞI ADIMLARA BAĞLIDIR

Alman milletvekillerinin İncirlik'e yapmak istedikleri ziyaret esasen bundan sonra Almanya'nın atacağı adımlara bağlıdır. Almanya gerekli adımlar atarsa biz böyle bir ziyaretin gerçekleşmesini sağlarız. Aksi takdirde bizim tarihimizle oynamak isteyenlere böyle bir izini vermeyiz. Bundan sonraki olay Almanya'nın atacağı adımlara bağlıdır.  

KOENDERS: Hollanda'da yaşayan Türkler, Türkiye'de ne olup bittiğine dair hassasiyete sahip. Bu tür hissiyatların da Hollanda toplumuna tamamen taşınmaması gerektiğini söylemem gerekiyor. Herhangi bir şekilde karışma yok. Sadece barışçıl bir şekilde bu hissiyatların farkında olmalıyız ve bunları da kabul etmeliyiz. 

ÇAVUŞOĞLU: Bizim Hollanda siyasetine müdahale etmemiz sözkonusu değildir, doğru da değildir zaten. Bu tür haksız ithamları da reddediyoruz biz. Fakat Türkiye'de olanlardan Hollanda'da yaşayan Türkler'in etkilenmesi, reaksiyon göstermesi bir müdahale değildir. Hukuk dışına çıkılırsa ayrı bir şey, kimse hukuk dışına çıkmamalıdır. Hollanda veya başka bir ülke Türkiye'de yaşananlarla ilgili Türkiye'ye demokrasi ve hukuk dersi vermeye çalışırken bu Türkiye'nin iç siyasetine karışmak olmuyor mu? Ama Türkiye orada yaşananlarla ilgili konuda görüş bildirildiğinde iç siyasetine karışmak oluyor, böyle bir saçma şey olmaz. O nedenle en iyi yöntem, Türkiye ve Hollanda olarak, Türklerin yaşadığı ülkeler olarak diyalog ve işbirliğidir. Sorunları böyle aşabiliriz.