Çatı aday çatlağı

Kılıçdaroğlu, “çatı adaylık” için Akşener’i ikna edemedi, CHP’de ibre Kılıçdaroğlu’nun ezeli rakibi Muharrem İnce’ye döndü. Dünkü PM’den ‘Adayı vekiller belirlesin’ kararı çıktı.

ERCAN ÖZTÜRK

CHP’nin son dakikada hülle yoluyla 15 milletvekilini istifa ettirerek seçime soktuğu İP Genel Başkanı Meral Akşener çatı aday olmaya ikna olmadı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Ortak aday çıkartalım” çağrısına Akşener “Başından beri aday olduğumu açıkladım. Geri dönüş yok” cevabını verdi. Dünkü grup toplantısında “Bu parti değil, vatan meselesi” diyerek yine adaylıktan kaçan Kılıçdaroğlu, CHP’de aday arayışını sürdürdü. CHP’nin aday beliremek için toplanan Parti Meclisi’nden ise, “Adayın vekiller tarafından belirlenmesi” kararı çıktı. Aday olmamak için Yılmaz Büyükerşen ve İlhan Kesici isimleri etrafında dönen Kılıçdaroğlu şimdi de parti tabanından gelen Muhrrem İnce baskısıyla karşı karşıya kaldı.

ORTAK ADAYA TEPKİ

Öte yandan CHP’liler kendi adaylarını belirlemek için PM üyelerini mesaj bombardımanına tuttular. Partinin telefonları kısa sürede kilitlendi. Özellikle Muharrem İnce’ye yakın yüzlerce isim  ‘Bize çatı aday dayatmayın’ mesajlarıyla İnce’nin aday yapılmasını istedi. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çatı aday olarak isminin ortaya çıkması üzerine çok sayıda Muharrem İnce yanlısı parti merkezini telefon yağmuruna tuttu. Kurultaydan sonraki en üst karar alma organı olan CHP PM’nin aday belirlemesi noktasında belirleyici olmak isteyen CHP’liler Parti Meclisi üyelerini arayarak ve mesaj atarak kendi adaylarının Muharrem İnce olduğunu belirten mesajlar attılar.

TABAN BASKISI BÜYÜYOR 

Bunun dışında Muharrem İnce’ye yakın milletvekilleri de CHP lideri Kılıçdaroğlu’na baskı yaptılar. Partililer, CHP Mobil uygulamasını indirerek Parti Meclisi üyelerinin iletişim bilgilerine 24 Haziran’daki adaylarına ilettiler. Bu sayede PM’nin daha etkin olmasını amaçlayan partililer, seçim ve adaylık konusundaki görüş ve isteklerini doğrudan merkeze aktarabilecek.

ÖN SEÇİME TIRPAN 

CHP’de PM toplantısı öncesi bir araya gelen Merkez Yürütme Kurulu, takvim sıkışıklığını gerekçe göstererek ön seçimin kaldırılmasına karar verdi. MYK’nın almış olduğu bu karara PM de oylamaya sunulacak. PM de MYK’nın onay verirse Kemal Kılıçdaroğlu’nun hazırlatmış olduğu tartışmalı taslak uygulanmış olacak.