Çark etti, geri adım attı! 

CHP’li 48 isim, tek vekil çıkaran 57 ilin tek kişinin insafına bırakılmasına bildiriyle karşı çıktı. CHP lideri geri adım attı, 57 kenti il başkanlarının eline değil, PM'ye bıraktı.

ERCAN ÖZTÜRK  

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun örgüte danışmadan kendisine yakın MYK üyeleriyle hazırladığı taslakta TBMM için adayların saptanmasını içeren 52’nci madde tartışma yarattı.

Son şekli önceki gün verilen yeni tüzüğe göre CHP’nin tek milletvekili çıkardığı 57 ilin il başkanlarına büyük bir piyango vurdu. Kulislerde tartışılan bu madde “Milletvekili olmak isteyenler il başkanlarıyla iyi geçinmek zorunda” şeklinde konuşulmaya başlandı. Ancak tartışmaların ardından Kılıçdaroğlu çark etti. 

ÇARKTAN ÖNCE 

 Merkez yoklaması yöntemi uygulanarak belirlenecek adayların toplam sayısı, Genel Merkezce YSK Başkanlığına sunulan partinin gösterdiği adayların %15'inden fazla olamaz. Son seçimlerde %10'dan az oy aldığı yerlerde gösterilen toplam vekil aday sayısı ile eğilim yoklaması sonucu belirlenecek sayı aday sayısına dahil değildir. 

ÇARKTAN SONRA 

Aday saptamada hangi yöntemin uygulanacağına il örgütünün görüşünü de alarak PM karar verir. PM, önseçim ya da aday yoklaması yapılan bir seçim çevresindeki aday listesinde, merkez adaylığı için Siyasi Partiler Kanunundaki ilkelere göre yeteri kadar sıra ayırabilir. Bir kişi iki dönem merkez adayı gösterilemez.