Bursa 2018 Seçim sonuçları nasıl çıkar Cumhurbaşkanı seçim sonuçları

Bursa 24 Haziran 2018 seçim sonuçları Bursa cumhurbaşkanı seçim sonucu için tıklayınız. Bursa 24 Haziran 2018 seçim sonuçları Meclis aritmetiği ve milletvekili sayısı açısından kritik önemde.

Bursa 24 Haziran 2018 seçim sonuçları Bursa cumhurbaşkanı seçim sonucu için tıklayınız. Bursa seçim sonuçları ve oy dağılımı partilerin milletvekili sayısını belirleyecek. Bursa 'da AK Parti, CHP, MHP, İyi Parti, HDP, Saadet Partisi kaç milletvekili çıkarır cumhurbaşkanı kim olur anket sonuçları neyi işaret ediyor? Konsensus Araştırma Genel Müdür Murat Sarı anketle ilgili şu bilgiler verdi

24 HAZİRAN BURSA İL İLÇE SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

AK PARTİ İL İL MİLLETVEKİLİ ADAY LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI İL İL LİSTELER İÇİN TIKLAYINIZ

İP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI İSİM LİSTESİ

MHP İL İL MİLLETVEKİLİ ADAY LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

NEREDE OY KULLANACAĞIM? TIKLAYIN

HANGİ İLDEN KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKACAK? TIKLAYIN

E DEVLET SANDIK SORGULAMA

SEÇİM SONUÇLARI ANKETLERİ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin AR-GE Başkanlığı tarafından yaptırılan ve 87 seçim bölgesinde ilin tek tek incelendiği bir anket çalışması var… Bu ankete göre 600 milletvekili olarak  24 Haziran seçimleri milletvekili dağılım şu şekilde olabilir :  AK Parti; 330 ( Minimum 308, maksimum 350)  CHP 130 ile 145  arası. milletvekili, MHP 25 ile 30 arası.. İYİ Parti 40 ile 45 arası. Barajı geçmesi halinde HDP 60 ile 70 arası milletvekili çıkarabilir.

SON ANKETLERE GÖRE 24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARI NASIL ÇIKAR

Metropoll, Konda, Sonar ve Konsensus’un seçim yasakları sebebiyle kamuoyuna açıklanmayan anketleri 14-16 Haziran tarihleri arasında yapıldı. Seçimlere yönelik bu son ankette Cumhurbaşkanı seçimi ve partilerin oy dağılımına ilişkin taban tabana zıt sonuçlar elde edildi. Yabancı kaynakların araştırmacısı olarak bu seçimde öne çıkan Metropoll, İYİ Parti için de kamuoyu araştırmaları yapıyor. Haliyle seçime 10 gün kala 14 Haziran'da yaptıkları anketteki Meral Akşener detayı bomba oldu. İşte Metropoll'ün anketine göre, Cumhurbaşkanı adaylarının alması beklenen oy oranları şöyle;

Recep Tayyip Erdoğan % 46,2 (Mayıs anketi 45,9), Muharrem İnce %24,5 (Mayıs anketi 20,1), Selahattin Demirtaş %11,3 (Mayıs %11,4), Meral Akşener %9,2 (Mayıs 11,2), Temel Karamollaoğlu %2,2 (Mayıs 1,7), Perinçek %0,4.

Metropoll  anketinde kararsızlar %3,9 olurken, hiçbir adaya oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı %0,7, protesto oyu kullanacağını söyleyenler %0,3 ve sandığa gitmeyeceğini söyleyenler %0,3 olarak çıktı. Metropoll anketine göre Muharrem İnce Mayıs ayına göre oylarını yaklaşık 5 puan artırmış görünürken Meral Akşener’in oyu 2 puan düşmüş. Erdoğan 0,3 puan, SP adayı Karamollaoğlu da oylarını 0,5 puan artırmış.

6 ADIMDA OY VERME İŞLEMİ 

Vatandaşlar 24 Haziran'da  gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oylarını 6 adımda kullanacak. Vatandaşlar sadece kayıtlı olduğu sandıklarda oy kullanabilecek. Adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan yer ve sandıkta oy verilecek. Seçmenin oy kullanma işlemini gerçekleştireceği 6 adım şöyle:

1- Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nin internet sitesinden, e-devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.

2- Seçmenlerin oy verme günü yanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

3- Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.

4- Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak.

5- Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması, birleşik oy pusulalarının düzgün bir şekilde katlanıp zarfa koyulması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. 

6- Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.